2019 Hof Amsterdam

Print this page

IEPT20191217, Hof Amsterdam, Stichting 123Inkt Huismerk Klanten v HP

Verbod voor HP om wijzigingen in programmatuur printers aan te brengen waardoor printers niet meer functioneren of foutmelding geven met 123inkt-huismerk cartridges afgewezen: van HP kan niet worden gevergd dat zij bedrijfsvoering afstemt op eigenschappen van door derden op de markt gebrachte (kloon)cartridges en updates essentieel om functionaliteit te behouden en verbeteren. Onvoldoende belang bij verbod voor gebruik dynamic security inzake HP-printers die vóór 1 december 2016 (datum roll back) zijn vervaardigd: geen reële dreiging van hernieuwd gebruik van dynamic security door ter beschikking gestelde roll back HP, software update die dynamic security verwijdert, Gebruik van dynamic security niet per definitie ongeoorloofd: onder meer om counterfeit tegen te gaan en omdat HP niet kan instaan voor kwaliteit van afdrukken van niet van haar afkomstige cartridges, terwijl klanten negatieve printerervaringen wellicht aan de printer zullen wijten: HP heeft gebruikers van na 1 december 2016 vervaardigde printers gewaarschuwd over dynamic security. HP heeft onrechtmatig gehandeld jegens gebruikers geblokkeerde printers: HP had zich moeten realiseren dat gebruikers door gebrekkige en deels onjuiste informatie mogelijk onnodig schade door de blokkade zouden lijden en had gebruikers tijdig en juist moeten informeren over oorzaak en oplossing blokkade. Opgevoerde schadeposten afgewezen, verwijzing naar schadestaat: mogelijkheid van schade als gevolg van onrechtmatig handelen HP wel aannemelijk.

 

IEPT20191217, Hof Amsterdam, Springer Nature

Geen tekortkoming in de nakoming van uitgeefovereenkomst ten aanzien van inkomsten uit e-book packages (e-book pakketten waar boek appellant deel van uitmaakt): royalty formule Springer wel degelijk gerelateerd aan door Springer behaalde omzet uit e-book packages, door Springer onvoldoende bestreden aangevoerd dat aantal geprinte versies van een boek (en aantal verkochte individuele e-books) beste indicatie is voor populariteit en dus de ‘waarde’ van een boek. Geen verplichting Springer om derden een rekening- en verantwoordingsplicht op te leggen: niet af te leiden uit strekking van of tekst van de overeenkomst.

 

IEPT20191210, Hof Amsterdam, Scoezh v Buma

Curator [X] die hoger beroep heeft overgenomen krijgt volgens regels van procesrecht gelegenheid om gronden voor hoger beroep in een memorie van grieven naar voren te brengen: geen redenen aangevoerd om wegens ontbreken belang bij curator of andere zwaarwegende reden af te wijken van regels van procesrecht.

 

IEPT20191210, Hof Amsterdam, Gemeente Tilburg v KAV autoverhuur

Geen spoedeisend belang bij vorderingen inzake gewraakte uitlatingen Gemeente Tilburg: zes maanden na publicatie artikel in Brabants Dagblad en vier maanden na publicatie in Financieel Dagblad gemeente gedagvaard zonder spoedeisend belang toe te lichten.

 

IEPT20191112, Hof Amsterdam, Otazu

Niet gebleken van kwade trouw bij merkregistraties: partijen zijn het erover eens dat hun afspraken mede zo moeten worden gelezen dat de koper RO3 die alsnog zou deponeren, aan de omstandigheid dat niet RO3 zelf maar een gelieerde vennootschap die depots heeft verricht komt geen betekenis toe voor de vraag of sprake is van kwade trouw, depot doet geen afbreuk aan het recht van [X] om die naam in privé en in het openbaar te voeren om zijn persoon aan te duiden. Terecht geoordeeld dat [X] in dienst was bij RO3 zodat ingevolge artikel 7 Aw de auteursrechten op de toen door hem ontworpen sieraden, accessoires en tassen bij RO3 berusten: de tussen partijen gesloten overeenkomst is – mede - een arbeidsovereenkomst nu sprake van het verrichten van betaalde werkzaamheden en van een gezagsverhouding. Wel inbreuk op auteursrecht van [X] door gebruik van zijn foto’s: arbeidsovereenkomst zag niet op het maken van deze foto’s. Geen auteursrecht op logo: triviale schrijfwijze - gebruikelijk lettertype met enigszins uitgerekte letters -  van het woord […]. Geen slaafse nabootsing door gebruikt van sieraden die qua stijl overeenkomen met de ontwerpen van [X]: stijl niet beschermd. [X] mag het teken […] niet gebruiken voor zijn sieradenlijn: meest onderscheidende element van het teken  is gelijk aan het merk en het teken wordt gevoerd voor dezelfde waren, dat [X] het teken als zijn persoonsnaam beschouwt doet hier niet aan af. Afgebeelde logo maakt geen inbreuk: weliswaar vallen daarin bij zorgvuldige analyse de letters A, O, T, U en Z te ontwaren, maar die springen niet in het oog.

 

IEPT20191112, Hof Amsterdam, Roxtec v Wallmax

Onvoldoende grond om af te wijken van de in beginsel geldende regel dat de partij die haar (hoofd)vordering intrekt als de in het ongelijk gestelde partij dient te worden beschouwd en de proceskosten dient te dragen: wederpartij  heeft expliciet vermeld dat zij de gestelde inbreuk niet erkent, maar dat zij het product van de markt haalt omdat zij is overgestapt naar een ander product.

 

IEPT20191112, Hof Amsterdam, AMC

Voorzieningenrechter heeft zich terecht bevoegd geacht om kennis te nemen van vorderingen in geschil over co-auteurschap op artikelen uit proefschrift promovenda: dat klacht was ingediend bij LOWI - het geëigende gremium om wetenschappelijke geschillen over co-auteurschap te beslechten - staat niet in de weg aan bevoegdheid voorzieningenrechter, geschil betrof spoedeisende kwestie, beoordeling ex tunc. Rectificatie van door voormalig co-promotor verstuurde e-mails aan vrijwel alle tijdschriften waaraan de promovenda de artikelen zou kunnen aanbieden terecht toegewezen: onrechtmatig gehandeld door in tenminste op een punt inhoudelijk onjuiste e-mails - waarin zij haar positie als veel sterker probeerde te presenteren dan zij in redelijkheid mocht aannemen dat deze was - te vragen om publicatie tegen te houden.Terecht gegriefd tegen toekomstig verbod op het doen van bepaalde uitingen over co-auteurschap: onvoldoende reden voor verbod van onbepaalde tijd.

 

IEPT20191112, Hof Amsterdam, Rodi Media

Appelgrens van € 1.750 gehaald in procedure over schadevergoeding van € 855,45 wegens gestelde inbreuk op auteursrecht foto: ex artikel 1019h Rv gevorderde kosten ter voldoening buiten rechte dienen bij berekening beloop vordering ter bepaling van de appellabiliteit te worden betrokken.

 

IEPT20191105, Hof Arnhem-Leeuwarden, Insulet v Ypsomed

Onvoldoende aangevoerd dat groep Omnipod-gebruikers die via Ypsomed een Omnipod hebben betrokken als het “duurzaam opgebouwd bedrijfsdebiet” van Insulet kan worden beschouwd, waaraan Ypsomed afbreuk doet door deze gebruikers te benaderen inzake aflopen garantietermijn Omnipod met aanbod van door Ypsomed geproduceerde Ypsopump. Indien veronderstellenderwijs wordt aangenomen dat klanten en klantgegevens aan Ypsomed toekomen is benaderen klanten niet onrechtmatig of anderszins ongeoorloofd, ook niet indien zij informatie omtrent verlopen garantietermijnen heeft omdat zij (sub)distributeur van de Omnipod is geweest: ook tijdens looptijd distributieovereenkomst was het taak Ypsomed om gebruikers op verlopen garantie te wijzen. Geen misleidende reclame/oneerlijke handelspraktijken: eventuele onjuistheden zijn van zodanig ondergeschikt belang dat niet aannemelijk is dat deze tot misleiding gemiddelde consument hebben kunnen leiden.  

 

IEPT20191105, Hof Amsterdam, MKB Ondernemers v TomTom

Vonnis rechtbank bekrachtigd: Uit correspondentie blijkt niet dat MKBO heeft laten weten dat het haar om een naamswijziging te doen was, ook blijkt uit correspondentie niet dat TomTom de naamswijziging als zodanig heeft opgevat. Beweerdelijk over het hoofd zien van wijziging in de overeenkomst dient voor rekening en risico MKBO te blijven: in begeleidende e-mail bij finale tekst heeft TomTom zeer expliciet vermeld dat het de definitieve tekst was; lag op de weg van MKBO om tekst integraal te doen bekijken en beoordelen. Taalkundige uitleg overeenkomst: MKBO geen toestemming tot gebruik woord Tom in enig andere vorm en kleur dan in de overeenkomst opgenomen. Aanzienlijke betekenis taalkundige uitleg: aan de precieze bewoordingen van de overeenkomst is veel aandacht besteed. Overeenkomst rechtsgeldig ontbonden door overtreding artikel 1 door MKBO: schending van verbintenis tot niet-doen, correcte nakoming blijvend onmogelijk geworden. Bevoegdheid TomTom tot ontbinding niet beperkt: niet in de overeenkomst is bepaald dat beëindiging van de overeenkomst uitsluitend in het in artikel 6 bedoelde geval (derogatory) kan plaatsvinden. Voldoende aannemelijk dat TomTom schade heeft geleden als gevolg van het gebruik van het teken Tom door MKBO: enkele gebruik van het woord Tom in andere stijl dan vastgelegd in overeenkomst vormt een toerekenbare tekortkoming en komt ere daardoor veroorzaakte vermogensschade voor vergoeding in aanmerking.

 

IEPT20191029, Hof Amsterdam, De ateliers van Piet Mondriaan

Geïntimeerde heeft algemene voorwaarden appellante aanvaard door niet te protesteren tegen toepasselijkheid ervan. Boetebeding niet onredelijk bezwarend:  boeteclausule een van zeer weinige praktisch effectieve mogelijkheden om te bewerkstelligen dat rechten auteur door uitgever/boekensamensteller gerespecteerd worden, op moment van sluiten overeenkomst was uitbrengen beide boeken commercieel voldoende aantrekkelijk, boeteclausule gesteld op eenvoudig vermijdbare gedragingen. Sprake van twee overtredingen boetebeding algemene voorwaarden in plaats van tien voor uitgeven Franse en Engelse vertaling van vijf teksten van appellante in boek De ateliers van Piet Mondriaan zonder afnemen licentie, € 20.000: niet over separate bijdragen onderhandeld, maar over vergoeding voor vijf stukken samen en vergoeding afgesproken voor gezamenlijke stukken. Geen overtreding AV voor uitgeven Engelse vertaling van Leven en Werk zonder voorafgaande goedkeuring appellante: gaat om exploitatierechten en niet om persoonlijkheidsrechten, licentievergoeding overeengekomen en betaald.

 

IEPT20191015, Hof Amsterdam, Sembono v Performance Impressions

Luchtfoto landschap auteursrechtelijk beschermd: onvoldoende gemotiveerde betwist dat betrokken foto resultaat is van (creatieve) keuzes die iets verder gaan dan uitsluitend het zo objectief en duidelijk mogelijk weergeven van het gebouw en de tuin. Sembono maakt inbreuk door foto zonder toestemming te gebruiken: dat foto is bijgesneden of lage resolutie was leidt niet tot ander oordeel. Zowel principaal als incidenteel beroep tegen toegewezen schadevergoeding van € 1.750 falen: gaat om wat Performance Impressions gemiddeld krijgt voor gebruik foto, de reële marktwaarde, bedragen uit vaststellingsovereenkomsten bieden onvoldoende aanknopingspunten, omdat die doorgaans onder druk tot stand komen en niet in vrije onderhandelingssfeer.

 

IEPT20191008, Hof Amsterdam, Mavic v Karakter Uitgevers

Max Verstappen heeft gelet op aangeboden vergoeding  van 10% van de netto-opbrengst geen redelijk belang om zich tegen openbaarmaking van zijn portret in ongeautoriseerde biografie te verzetten: indien redelijke vergoeding is aangeboden en belang geportretteerde enkel een commercieel belang betreft, zullen in beginsel bijkomende omstandigheden nodig zijn voor oordeel dat openbaarmaking portret onrechtmatig is, gebruik foto’s draagt bij aan nieuwswaarde, foto’s spelen - afgezien van foto op de cover - een ondergeschikte rol, foto’s in het kader van beroepsuitoefening van Verstappen gemaakt en reeds in andere media verschenen.

 

IEPT20190903, Hof Amsterdam, GVB

Door RvC getrokken conclusies in onderzoek naar  fraude en bestuurlijk gedrag niet onrechtmatig: RvC heeft beoordelingsvrijheid om ernst van schending aanbestedingsregels/interne regels te bepalen. Publicatie van getrokken conclusies in persbericht niet onrechtmatig: GVB heeft zwaarwegend en spoedeisend belang bij publiceren van onderzoek en naam appellant wordt niet vermeld. Publiceren van conclusies in jaarverslag 2012 niet onrechtmatig: RvC mag afwijken van advies ondernemingsraad en overweging kantonrechter en GVB dient ontwikkeling getrouw weer te geven.

 

IEPT20190827, Hof Amsterdam, Nationale Opera

Nationale Opera hoeft recensent geen persvrijkaarten aan te bieden en eveneens geen toegang te geven tot de nazit: dat eiser voortaan ticket moet kopen vormt geen belemmering van het recht op vrije nieuwsgaring uit artikel 10 EVRM, voldoende aannemelijk dat nazit vanuit journalistiek oogpunt van beperkte betekenis is, voldoende alternatieven om bij nazit nagestreefde informatie te vergaren.

 

IEPT20190730, Hof Amsterdam, Scoezh v Buma

Incidentele vordering ter verkrijging voorlopig oordeel in kort geding afgewezen: vordering die ziet op een voorlopig oordeel is niet toewijsbaar omdat een incident niet kan worden aangewend om een vooruitlopend voorlopig oordeel te verkrijgen in een kort geding hoofdzaak waarin het gaat om het verbeurd zijn van dwangsommen en gelegde beslagen. Vordering ex artikel 351 Rv (schorsing tenuitvoerlegging uitvoerbaar bij voorraad verklaard vonnis) niet toewijsbaar voor wat betreft het vonnis van 24 mei 2016 omdat dit appel niet tegen dat vonnis is ingesteld en wat betreft het vonnis van 10 april 2017 geen inhoudelijke onderbouwing is gegeven. Vorderingen met betrekking tot beslagen eveneens niet toewijsbaar omdat X niet ontvankelijk is wanneer vordering gegrond is op artikel 438 Rv (executiegeschil) , terwijl wanneer X heeft betoogd dat de beslagen ten onrechte zijn gelegd, de beslissing pas in de hoofdzaak genomen wordt.

 

IEPT20190730, Hof Amsterdam, Unseen

Uitputting distributierecht stoffelijk exemplaar fotoset; of het werk in eerste instantie door de auteur is verkocht, geschonken en/of is voorzien van een persoonlijke opdracht aan de verkrijger, maakt niet dat het hof tot een ander oordeel komt. Het doet niet ter zake dat het een overdracht in beslotenheid betrof en de economische waarde van het werk is benut. Geen sprake van slechts verbreiding van het werk: ten tijde van overdracht aan [D] werd het werk al tentoongesteld in New York. Vonnis met betrekking tot hoogte kostenveroordeling vernietigd inzake niet verrekenbare BTW: [K] heeft voldoende toegelicht dat hij de BTW over de door hem betaalde advocaatkosten niet kan verrekenen.

 

IEPT20190628, Hof Amsterdam, Talpa

Voorgenomen uitzending Betrapt! over concflict tussen paardenhandelaren onrechtmatig: sprake van onherstelbare schade voor appellanten indien uitzending wordt uitgezonden, uit beeldmateriaal en overige stukken onvoldoende duidelijk op te maken dat appellanten en hun metgezellen excessief geweld hebben gebruikt zoals in het programma wordt gesteld, aantijgingen [geïntimeerde sub 1] eenzijdig belicht en door selectief en suggestief gebruik beeldmateriaal en uitlatingen presentator ondersteund. Talpa had nader onderzoek naar ware toedracht incident moeten doen door bijv. appellanten hun verhaal te laten doen: onder mom van verzoek om hulp gedane onverwachte confrontatie op openbare weg die heimelijk is gefilmd onvoldoende.

 

IEPT20190514, Hof Amsterdam, Het Parool

Artikelen van 23 en 28 januari 2016 over link vastgoedhandelaren met criminaliteit niet onrechtmatig: voldoende steun in feitenmateriaal, op passende wijze aandacht aan standpunten appellanten besteed, ernstige aantijging voldoende genuanceerd in die zin dat rechtstreekse band bestaat tussen appellanten en [A] en slechts indirecte band tussen hen en [C], public figures, sprake van publiek debat en inbreuk op persoonlijke levenssfeer niet indringend van aard. Bewering in artikel van 23 juni 2016 over banden appellanten met crimineel [C] wel onrechtmatig: iedere uitleg of nuancering ontbreekt, terwijl beschreven feitelijkheden enkel wijzen op indirecte band tussen appellanten en [C], geen wederhoor.

 

IEPT20190507, Hof Amsterdam, THC

Advocate niet tekort geschoten in de nakoming van overeenkomst van opdracht en niet onrechtmatig gehandeld door wijze waarop zij de belangen van eiser heeft behartigd in zaak over gestelde inbreuk op/slaafse nabootsing van een afneembaar trekhaaksysteem: niet kan worden aangenomen dat advocate zich door de vorderingen op twee grondslagen te baseren niet heeft gedragen zoals van een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot mag worden verwacht, geen enkele aanwijzing dat - tegen afspraak in - niet ingebrachte e-mail waaruit verwarring zou blijken van invloed zou zijn geweest op de procedure, niet aangenomen dat de beslissing anders was geweest als advocate het pleidooi tijdig had voorbereid en het had ingericht met meer of uitsluitend aandacht voor de slaafse nabootsing zoals door eiser wordt voorgestaan.

 

IEPT20190430, Hof Amsterdam, Powned v Onno Hoes

Powned heeft niet onrechtmatig gehandeld door openbaar maken heimelijk gemaakte opnamen: geïntimeerde is aan te merken als publiek figuur, Powned had gelet op gedrag geïntimeerde voldoende aanleiding om nader onderzoek te verrichten met gebruikmaking heimelijke opnamen, uitzenden fragment dient publieke belang, geen sprake van misleidende montage. 

 

IEPT20190409, Hof Amsterdam, Telegraaf

Onvoldoende onderbouwd welke in het bestreden vonnis weergegeven feiten onjuist dan wel onvolledig zijn: het hof neemt de door de rechtbank vermelde feiten als uitgangspunt voor overige grieven. Uitingen waarbij de woning van appellant is afgebeeld niet onrechtmatig: niet weersproken dat geen van geïntimeerden betrokkenheid heeft gehad bij het maken van de foto van het woonhuis van appellant. Het hof deelt het oordeel van de rechtbank dat geen van de andere publicaties en twitterberichten onrechtmatig zijn: de uitingen vallen binnen de grenzen van de uitingsvrijheid, vinden voldoende steun in de feiten c.q. onrechtmatigheid onvoldoende toegelicht door appellant.

 

IEPT20190326, Hof Amsterdam, CVmaker v Resumedia

Geen verwarringsgevaar handelsnamen Cvwizard en CV.nl en handelsnaam CVmaker: nadruk ligt op kenmerkende bestanddelen ‘wizard’ en ‘nl’ enerzijds en ‘maker’ anderzijds die niet identiek en geen synoniemen van elkaar zijn. Geheimhoudingsbeding omvat mede een non-concurrentiebeding: appelanten hebben zich verplicht de informatie op geen enkele wijze in exploitatie te nemen. 

 

IEPT20190305, Hof Amsterdam Essential Aesthetics v Amsterdam Aesthetics

Onvoldoende grondslag om vorderingen toe te wijzen op grond van schending contactverbod uit vaststellingsovereenkomst: niet onaannemelijk dat Amsterdam Aesthetics onbedoeld klanten van Essential Aesthetics heeft benaderd na kopen ‘leads’ bij extern bureau, stelling dat in strijd is gehandeld met het contactverbod door leads niet te controleren in strijd met goede procesorde nu deze pas bij MvA in incidenteel beroep aan de orde is gekomen, onvoldoende onderbouwd dat contactverbod is overtreden door aanwezigheid op society lunch. Onvoldoende aannemelijk dat de bodemrechter het handelen van Amsterdam Aesthetics, bestaande uit het gebruikmaken van dezelfde specialisten als onrechtmatig zal aanmerken. Incidentele vordering tot betaling boete op grond van vaststellingsovereenkomst afgewezen: onvoldoende onderbouwd dat sprake is van het in een negatief daglicht zetten in de zin van de overeenkomst.

 

IEPT20190212, Hof Amsterdam, Artikelen over Moeder Vaatstra II

€500.000 aan dwangsommen verbeurd door appellant nu gegeven ge- en verboden zijn overtreden: gebod om artikel van Facebookpagina te verwijderen en verwijderd te houden overtreden door eerste drie zinnen te laten staan, verbod om beschuldigingen van chantage achterwege te laten overtreden.

 

IEPT20190212, Hof Amsterdam, Artikelen over moeder Vaatstra

Appellant heeft inbreuk op recht op eerbiediging persoonlijke levenssfeer moeder Vaatstra gemaakt: geïntimeerde heeft appellant meermaals duidelijk gemaakt geen contact meer te willen, maar appellant bleef haar opnieuw benaderen. Appellant heeft inbreuk gemaakt op auteursrecht geïntimeerde door fragmenten uit haar dagboek zonder toestemming te gebruiken en te publiceren. Inbreuk op goede naam en eer geïntimeerde door haar niet-authentieke uitingen in de mond te leggen passende bij zijn theorie op moord Marianne.

 

IEPT20190129, Hof Amsterdam, Addcomm v Appcomm

Verwarringsgevaar tussen handelsnamen Addcomm en Appcomm onvoldoende aannemelijk: publiek zal het bestanddeel “comm” opvatten als verwijzing naar handelsactiviteiten nu beide ondernemingen werkzaam zijn op het gebied van online communicatie waardoor meer nadruk ligt op de niet identieke bestanddelen “Add” en “App”, relevante publiek bestaat uit professionele afnemers met hoog aandachtsniveau, grafische presentatie van handelsnamen verschilt, niet gebleken van bijkomende omstandigheden of enig concreet geval van verwarring. Proceskosten in eerste aanleg ten onrechte gecompenseerd onder motivering dat Addcomm in haar stellingen gedeeltelijk werd gevolgd: nu gevorderde verbod met nevenvorderingen werd afgewezen heeft Addcomm te gelden als geheel in het ongelijk gestelde partij.

 

IEPT20190129, Hof Amsterdam, CVmaker v Resumedia

Gevorderde schorsing tenuitvoerlegging kortgedingvonnis op grond van juridische misslag afgewezen: of voorzieningenrechter had mogen oordelen dat in geheimhoudingsbeding tevens een non-concurrentiebeding lag besloten kan niet zonder relevant feitelijk of juridisch onderzoek worden vastgesteld.

 

IEPT20190115, Hof Amsterdam, Emryss

Schadevergoeding van € 12.500 (i.p.v. gevorderde € 63.217,75) aan uitgever voor afbreken onderhandelingen door auteur inzake uitgave “Plants”: voldoende verweer gevoerd dat werk door [redacteur] voor Plants niet zo substantieel zijn als [appellant 1] wil doen geloven, niet betwist dat [redacteur] gedurende twee jaar werkzaamheden ten behoeve van Plants heeft verricht, vakinhoudelijke geschiktheid [redacteur] niet betwist, werkzaamheden [redacteur] tenminste met medeweten geïntimeerde geschied, voor zover commentaar [redacteur] niet is overgenomen heeft geïntimeerde wel geprofiteerd van controle door [redacteur].