2020 Hof Amsterdam

Print this page

 

IEPT20201222, Hof Amsterdam, Rofra v IMS
Executierisico en -schade. Conclusie gerechtvaardigd dat afdwingen kort geding bevel geen nadelige invloed heeft gehad op omzet Rofra. Aangenomen dat voor kopers die op zoek waren naar een bankstel met een uiterlijk als dat van de Dante de Edmonton en de Columbus een goed alternatief boden en dat omzetverlies vanwege Dante gecompenseerd werd met omzet uit de verkoop van de Columbus. Rofra in redelijkheid gerechtigd om de kosten (van € 23.050) die zij heeft moeten maken     om na het vonnis de Dante uit haar assortiment te verwijderen en een vervangend model te produceren (waarmee zij haar schade per saldo heeft beperkt) als schadepost op te voeren.

 

IEPT20201222, Hof Amsterdam, Screen Development v Holland Scherming

Toepasselijkheid van de NDA en de provisieregeling in de samenwerkingsovereenkomst tussen partijen is beperkt tot de ontwikkeling en vermarkting van het DV systeem als geheel en niet op onderdelen daarvan of op andere ideeën van [X]: in de overeenkomst staat dat de samenwerking tussen [X] en HS in het begin alleen ziet op het DV-systeem en in NDA is alleen uitdrukkelijk het DV systeem genoemd, [X] mocht toevoeging ‘en al hetgeen verder op tafel komt’ aan vergoedingsregeling niet opvatten als uitbreiding van de provisieregeling nu veelzeggend is dat deze toevoeging niet is toegevoegd aan de provisieregeling terwijl op andere plaatsen verschillende toevoegingen zijn opgenomen.

 

IEPT20201215, Hof Amsterdam, Overamstel

Geen opzegging op grond van artikel 16 lid 1 sub b van de overeenkomst: printing on demand valt onder ‘in boekvorm voor het publiek beschikbaar’ houden. Geen ontbinding op grond van artikel 25e lid 1 Auteurswet: voorhanden zijn van de titel middels printing on demand is voldoende exploitatie en geen omstandigheden aangevoerd waarom dat in dit geval anders ligt.

 

IEPT20201215, Hof Amsterdam, Thuiszorg de Zonnestraal

Bestreden vonnis vernietigd nu artikel 5 Handelsnaamwet ertoe strekt om de plaatselijke bekendheid van een onderneming te beschermen: naamsbekendheid uitstralen in een andere regio levert niet zonder meer schending op van oudere handelsnaamrecht, thuiszorg is naar haar aard lokale bezigheid en geen aanleiding om te vrezen dat het bedrijfsdebiet van S wordt geraakt. 

 

IEPT20201117, Hof Amsterdam, De Gemeenten v ZCN

ZCN c.s. komt geen beroep toe op het databankenrecht: niet onderbouwd dat zij substantiële kosten heeft gemaakt voor de verkrijging en verzameling, controle of presentatie van de door de planningstool gecreëerde gegevens. Gemeenten hebben bedrijfsgeheimen van ZCN c.s. geopenbaard: geopenbaarde gegevens betreffen de bedrijfsvoering van ZCN c.s., kunnen van waarde zijn voor concurrerende ondernemingen en ZCN c.s. heeft voldoende maatregelen genomen om de gegevens geheim te houden.

 

 

IEPT20200915, Hof Amsterdam, ABMD v BUMA

Bewijslast en onderbouwingsplicht misbruik machtspositie is aan eiser.  Sprake van een verzwaarde onderbouwingsplicht verweerder wanneer de verweerder, anders dan de eisende partij, beschikt of geacht moet worden te beschikken over gegevens die aanknopingspunten bieden die voor de bewijslevering door de eisende partij van belang kunnen zijn. Relevante markt voor machtspositie: downstreammarkt voor afnemers van licentiëring voor het gebruik van muziekwerken, waarbij vast moet komen te staan dat de ABMD-leden, enerzijds, en de streamingdiensten, anderzijds, zich op dezelfde markt bevinden, zowel in geografisch opzicht als wat betreft de inhoud en uitwisselbaarheid van de door hen aangeboden diensten. Nadeel bij de mededinging vereist geen bewijs van daadwerkelijke en kwantificeerbare verslechtering van de mededingingspositie, maar moet worden gebaseerd op een analyse van alle relevante omstandigheden van het concrete geval die de slotsom rechtvaardigt dat die prijsdiscriminatie invloed heeft op de kosten, winsten, of enig ander relevant belang van een of meer van voornoemde afnemers van Buma/Stemra, zodat deze gedraging die mededingingspositie kan aantasten.

 

IEPT20200714, Hof Amsterdam, Componist Pretparkmuziek v Buma

Buma is niet tekortgeschoten in de uitvoering van het incassobeleid in Nederland: Buma was niet gehouden om andere tarieven toe te passen nu haar een mate van beleidsvrijheid toekomt en zij niet eenzijdig andere tarieven kan opleggen. Buma is wel tekortgeschoten in de wijze van repartitie van de ontvangen gelden voor muziekgebruik in de Efteling en Toverpark: Buma had programma-opgaven moeten vergaren bij de parken, [appellant] hoefde geen bijzonder verzoek ex artikel 9 Repartitiereglement in te dienen. Buma heeft afdoende gereageerd op klacht van [appellant] over incasso en repartitie vergoedingen muziekgebruik in Duitsland: Buma laat incasso over aan nationale auteursrechtorganisaties en heeft naar aanleiding van klacht [appellante] adequaat gereageerd.

 

IEPT20200623, Hof Amsterdam, Google

Verzoek tot wissing persoonsgegevens met betrekking tot oplegging tuchtrechtelijke maatregel wordt alsnog afgewezen en vrijheid van meningsuiting van Google prevaleert: informatie waarnaar zoekresultaten verwijzen is recent, relevant, feitelijk van aard, niet onnodig grievend en niet bovenmatig, BIG-register in praktijk weinig geraadpleegd waardoor zoekresultaten van Google relevant zijn voor publiek, gemiddelde gebruiker zal begrijpen dat het niet gaat om een officiële zwarte lijst van overheidswege, onvoldoende onderbouwd dat [geïntimeerde] substantiële hinder ondervindt nu zij zelf intensief deelneemt aan het publieke debat.

 

IEPT20200623, Hof Amsterdam, AVROTROS v Terumo

Uitzending EenVandaag van 23 maart 2015 over dat Terumo injectienaalden op de markt brengt waarin zich lijmresten bevinden die mogelijk tot gezondheidsrisico’s leiden niet onrechtmatig: voldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal, enkele onjuistheden in de uitzending niet van zodanige betekenis dat deze gewicht in de schaal leggen, voldoende gelegenheid geboden tot het geven van een weerwoord. Uitzending EenVandaag van 15 april 2015 over het opnieuw verkopen aan een ander ziekenhuis van geretourneerde stents en katheters met een beschadigde verpakking niet onrechtmatig: uitspraken weliswaar niet door andere stukken of bronnen ondersteund, maar niet tegengesproken of ontkracht, wel sprake van andere bronnen die bij beweringen tweede klokkenluider over het kwaliteitssysteem aansluiten en voor het overige voldoende steun in het feitenmateriaal c.q. geen klachten geuit door Terumo. Berichtgeving door AVROTROS in andere media ook niet onrechtmatig: betreffen grotendeels herhalingen of parafraseringen van in uitzending gedane beweringen en eventuele scherper aangezette beweringen genuanceerd door verwijzing naar uitzendingen zelf.

 

IEPT20200609, Hof Amsterdam, SBS

Hof bevestigt vonnis rechtbank: uitzending Undercover in Nederland was niet onrechtmatig jegens imam omdat er de misstand van het illegale polygame huwelijk aan de kaak werd gesteld. Uit het ruwe beeldmateriaal blijkt niet dat het beeldmateriaal is gemanipuleerd. De verdenkingen en beweringen die in het programma worden geuit, vinden naar het oordeel van het hof onmiskenbaar steun in het beschikbare feitenmateriaal, namelijk de opnamen met de verborgen camera. Gebruik van verborgen camera op zichzelf niet onrechtmatig jegens de imam: er was mogelijk sprake van een misstand, terwijl andere middelen om hier nadere opheldering over te verkrijgen niet voorhanden waren. Het herkenbaar in beeld brengen van de imam wordt gerechtvaardigd geacht ter bescherming van derden.

 

IEPT20200602, Hof Amsterdam, Ziggo-XS4ALL v Brein

Zaak moet krachtens Hoge Raad-arrest (IEPT20180629) worden beoordeeld conform eisen UPC Telekabel Wien-arrest (IEPT20140327). Onderhavige zaak verschilt van UPC Telekabel Wien-arrest, omdat daar resultaatverplichting was bevolen zonder dat werd voorgeschreven welke maatregelen moesten worden genomen. Eisvermeerdering die ziet op aanpakken proxy-sites en mirror-sites niet toegelaten: geen gronden om uitzondering te maken op ontoelaatbaarheid eiswijziging na cassatie en verwijzing. Aangepaste lijst van te blokkeren domeinnamen toelaatbaar: betreft een aanpassing aan de actuele omstandigheden, nu oude vordering reeds uitging van een “dynamische” lijst, waar adressen aan konden worden toegevoegd. Blokkade is evenredig met de omvang en ernst van de op The Pirate Bay (TPB) gepleegde inbreuken op auteursrechten (eerste voorwaarde UPC Telekabel Wien): blokkade heeft betrekking op minuscuul gedeelte van op internet beschikbare informatie, 90-95% content TPB is illegaal materiaal. Blokkade heeft in voldoende mate gevolg dat niet-toegestane oproepingen beschermde werken worden verhinderd of minstens bemoeilijkt en sprake van serieuze ontmoediging abonnees Ziggo c.s. om toegang tot die werken te verschaffen (tweede voorwaarde UPC Telekabel Wien). Gevorderde DNS-filter dat geblokkeerd IP-adres koppelt aan blokkade pagina niet in strijd met proportionaliteit en subsidiariteit. Geen ontoelaatbare aantasting eigendomsrecht abonnees. Geen uitzondering ten gunste van internetprovider om niet in kosten rechthebbende te worden veroordeeld. Proceskostenveroordeling hoger beroep vóór verwijzing volgens artikel 1019h Rv, ondanks dat dat toen niet was gevorderd: hof van oordeel dat Ziggo c.s. ondubbelzinnig met eiswijziging hebben ingestemd door inhoudelijk verweer te voeren zonder bezwaar over toelaatbaarheid van het nieuwe punt.

 

IEPT20200602, Hof Amsterdam, Picnic v Mavic

Gebruik lookalike in filmpje Picnic vormt geen inbreuk op portretrecht Max Verstappen: bescherming portretrecht gaat niet zo ver dat deze zich uitstrekt tot gebruik van een lookalike in een situatie waarin - bijvoorbeeld door het persiflerende of verwijzende karakter - geen redelijke twijfel bestaat dat het niet de persoon zelf betreft. Ook geen sprake van een onrechtmatige daad: geen feiten aangevoerd die kunnen leiden tot het oordeel dat Verstappen in zijn eer en goede naam is aangetast, niet aannemelijk dat het publiek zal menen dat Verstappen de diensten van Picnic ondersteunt, het enkele feit dat een bekend persoon verzilverbare populariteit geniet brengt niet automatisch mee dat het in een (reclame)filmpje nadoen van die persoon - zonder dat verwarring optreedt ten aanzien van de identiteit van de beide betrokken personen - als onrechtmatig jegens deze bekende persoon (en/of diens zakelijke belangenbehartiger) moet worden gekwalificeerd.

 

IEPT20200428, Hof Amsterdam, Rodi Media

Grief tegen afwijzen verbodsvordering inzake het gebruik van een met een mobiele telefoon gemaakte foto van een musical faalt: ook in hoger beroep geen concrete stellingen ingenomen waaruit afgeleid kan worden dat Rodi Media de foto nog gebruikt. Ook grief tegen het oordeel dat een proceskostenveroordeling van nagenoeg € 13.000 niet redelijk en evenredig is in een procedure inzake een foto waarvoor een vergoeding van € 426 werd gevraagd faalt: bedrag buitensporig in het licht van het betrokken belang.

 

IEPT20200407, Hof Amsterdam, Rabobank

Rabobank heeft zich niet aan toerekenbare niet-nakoming van enige verplichting of onrechtmatige daad schuldig gemaakt door met een methode tegen skimmen te komen waarvan appellant stelt dat hij deze heeft bedacht: uit interne stukken volgt onmiskenbaar dat Rabobank voorafgaand aan het eerste contact met appellant reeds bezig was met de voorbereiding van soortgelijke maatregelen, onvoldoende onderbouwd dat tussen Rabobank en appellant op enig moment niettemin is overeengekomen dat Rabobank hetgeen appellant aan Rabobank heeft medegedeeld niet zonder toestemming van of vergoeding aan appellant in de praktijk zou brengen.

 

IEPT20200321, Hof Amsterdam, Team 10

Geen auteursrecht aangenomen op methode voor hardlooptraining: onvoldoende onderbouwd in hoeverre het maken van de methode creatieve keuzes heeft gevergd en waaruit het persoonlijk stempel blijkt. Om dezelfde reden kan niet worden aangenomen dat het klantenbestand auteursrechtelijke bescherming geniet als databank in de zin van artikel 10 lid 3 auteurswet: appellant heeft daarover niet anders gesteld dat dan dit een verzameling persoonsgegevens betreft, met informatie over het niveau van de hardlopers. Klantenbestand ook niet beschermd als databank in de zin van artikel 2 van de Databankenwet: genoemde middelen die zijn aangewend om personen die nog geen klant waren tot klant te maken, kunnen niet worden beschouwd als een relevante investering.

 

IEPT20200303, Hof Amsterdam, De Volkskrant

Artikel uit 1999 over betrokkenheid appellant bij organiseren piramidespel Eurobizz Diamond niet onrechtmatig: voldoende steun in feitenmateriaal dat appellant eerder betrokken was bij piramidespel Top Stair, bewering dat Eurobizz een piramidespel was c.q. zich daarmee bezig hield vindt voldoende steun feitenmateriaal, gelet op publicaties andere media, verklaring onder ede appellant en veroordeling appellant tot jaar voorwaardelijke gevangenisstraf in België. Gebrek aan wederhoor van ondergeschikt belang: niet aangevoerd en aannemelijk dat wederhoor kern van artikel – betrokkenheid appellant bij organiseren van piramidespel – zou hebben ontzenuwd, nu dat ook in dit geding niet is gelukt. Met publicatie was destijds publieke belang gediend en appellant is publiek figuur die zich meer publiciteit moet laten welgevallen dan gemiddeld het geval is.

IEPT20200310, Hof Amsterdam, Earth Concepts v Upstream
Merkenrecht. Vordering tot nakoming contractuele verplichting tot overdracht van Benelux merken niet toewijsbaar nu deze door contractuele wederpartij/(oorspronkelijk)rechthebbende aan een derde zijn overgedragen. Door eisende partij gelegde beslag tot levering (alleen betekend aan het BBIE) maakt laatstbedoelde overdracht niet ongeldig. Positie gevoegde partij. Vonnis bekrachtigd.

 

IEPT20200218, Hof Amsterdam, Schaatsenfabriek Viking v Viking Outdoor Footwear

Viking Outdoor Footwear mag Viking merken op grond van schikkingsovereenkomst niet gebruiken voor specifieke “Hiking Boot”: uit correspondentie voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst maakt het hof op dat deze “Hiking boot” niet valt onder de term boots, waarvoor gebruik wel is toegestaan. Viking Outdoor Footwear hoeft haar erkende wederverkopers niet te verbieden om schoenen van Viking Outdoor Footwear te verkopen in de Benelux: die uitleg volgt niet uit letterlijke tekst of achtergrond van de overeenkomst. Schaatsenfabriek Viking mocht geen verzoek doen bij EUIPO tot nietigverklaring van een Viking merk van Viking Footwear: hiermee schiet zij toerekenbaar tekort in de nakoming van de verplichtingen die voortvloeien uit de schikkingsovereenkomst.

 

IEPT20200211, Hof Amsterdam, Auteursrechten overleden kunstenaar

Auteursrechten op de kunstwerken behoren toe aan [geïntimeerden] B.V.: hof heeft in tussenarrest van 30 augustus 2016 geoordeeld dat in beginsel moet worden aangenomen dat met akte van inbreng aan het krachtens artikel 2 Auteurswet geldende vereiste van overdracht van auteursrechten is voldaan, [appellante] c.s. niet geslaagd in leveren (tegen)bewijs dat uitleg akte door hof niet juist is, verklaringen [J], [A], en [geïntimeerden] B.V. c.s. steunen standpunt van [appellante] c.s. niet en aan verklaring [R] komt dientengevolge onvoldoende bewijskracht toe.

 

IEPT20200128, Hof Amsterdam, Parbode

Grieven met betrekking tot het niet toekennen van schadevergoeding treffen geen doel. Appellant heeft onvoldoende onderbouwd dat er schade is geleden, waaruit deze bestaat en of deze aan Parbode kan worden toegereken. Grief met betrekking tot betaling van de werkelijke proceskosten slaagt. Geen blijk van misbruik van procesrecht/onrechtmatig handelen door appellant. Daarvan zou in de voorliggende zaak pas sprake kunnen zijn als [appellant] zijn vordering had gebaseerd op feiten en omstandigheden waarvan hij de onjuistheid kende of had behoren te kennen of op stellingen waarvan hij op voorhand moest begrijpen dat deze geen kans van slagen hadden.

 

IEPT20200128, Hof Amsterdam, Eten.nu

Geïntimeerde dient de domeinnaam www.eten.nu over te dragen aan appellant. Appellant heeft de domeinnaam-beheerovereenkomst niet opgezegd, noch mocht geïntimeerde daarop vertrouwen. Geïntimeerde heeft bevestigd dat opzegging zag op de hosting van de domeinnaam en niet op het beheer daarvan. Geen sprake van rechtsverwerking. Op grond van de omstandigheden kan niet gezegd worden dat bij [geïntimeerde] een gerechtvaardigd vertrouwen is gewekt dat [appellant] zijn aanspraak op de domeinnaam niet meer geldend zou maken.

 

IEPT20200114, Hof Amsterdam, Bulldog

Vordering tot vergoeding van geleden schade als gevolg van verlies van controle over domeinnamen verjaard ex art. 3:310 BW. Verjaringstermijn betreft 5 jaar en niet 20 jaar zoals appellant stelt. Verjaring begonnen op 10 augustus 2004, de datum waarop domeinnamen niet langer verwezen naar sites appellant, niet pas na onherroepelijk worden van arrest 2 oktober 2012 (IEPT20121002) met oordeel dat handelen appellant niet onrechtmatig was: bekendheid met de juridische haalbaarheid van de zaak is blijkens jurisprudentie HR niet vereist. Verjaring vervolgens niet gestuit voor 11 augustus 2009: gevoerde rechtszaken (beroep op 3:316 BW) hebben geen stuitende werking, nu deze niet op één lijn met vordering tot schadevergoeding wegens onrechtmatig handelen van geïntimeerde kunnen worden gesteld. Ook geen schriftelijke aanmaning of mededeling ex artikel 3:317(1) BW: geen sprake van voldoende duidelijke waarschuwing aan geïntimeerde dat appellant recht op schadevergoeding voorbehield en geïntimeerde zich daartegen had te verweren.