2015

Print this page

IEPT20151222, Hof Arnhem-Leeuwarden, Ventilex v Tema Process
Oneerlijke concurrentie. Oud-werknemer mag bij voormalig werkgever opgedane kennis, kunde en ervaring gebruiken, maar niet bedrijfsgeheimen voormalig werkgever gebruiken. Bedrijfsgeheim. Oud-werknemer en nieuwe werkgever mag geen oneerlijke concurrentie aandoen door onrechtmatig gebruik informatie, zoals kennis en gegevens omtrent klanten opgedaan bij de oude werkgever, waardoor stelselmatig en substantieel duurzaam debiet van de oude werkgever wordt afgebroken c.q. stelselmatig benaderen klantenbestand oud-werkgever. Onrechtmatig handelen oud-werknemers toe te rekenen aan nieuwe werkgever. Exhibitie toegewezen wegens belang voor schadebepaling. Vaststellingsovereenkomst en kwijting zien niet op onderhavige vorderingen waarvan Ventilex destijds niet op de hoogte was.


IEPT20151201, Hof Arnhem-Leeuwarden, H&M v Adidas
Voldoende spoedeisend belang: na 17 jaar nog geen bereidheid om onthoudingsverklaring te tekenen en nog steeds betwist Voldoende spoedeisend belang: na 17 jaar nog geen bereidheid om onthoudingsverklaring te tekenen en nog steeds betwist dat sprake is van merkinbreuk. Verwarringsgevaar met tweestrepen-teken door bekendheid driestrepenmotief, gelijksoortigheid waren en overeenstemming tussen tekens. H&M miskent post sale confusion: feit dat kleding alleen in eigen winkels wordt verkocht doet dus niets af aan verwarringsgevaar. Afbreuk onderscheidend vermogen en reputatie: verwarringsgevaar bij aanzienlijk deel publiek, waardoor economische gedrag publiek wijzigt.

IEPT20151124, Hof Arnhem-Leeuwarden, All Round v Simstars
Mi Moneda-hangers hebben geen eigen plaats op de markt: onvoldoende onderbouwd dat hangers uit “Umfeld” slaafse nabootsingen zijn.  Indien hangers wel onderscheidend zijn onvoldoende sprake van verwarring met Nikki Lissoni-hanger.

 

IEPT20151119, Hof Arnhem-Leeuwarden, Loonwerkbedrijf
Voldoende aannemelijk dat concurrentiebeding in bodemprocedure wordt vernietigd: belang appellant wordt door instandhouding hiervan onbillijk benadeeld.

IEPT20151117, Hof Arnhem-Leeuwarden, Linkkers v PriHealth
Inzagevordering ex artikel 843a Rv in kort geding geldt als hoofdzaak ex artikel 1919i Rv na bewijsbeslag ex artikel 1019b Rv. Geen rechtmatig belang bij inzage: onvoldoende aannemelijk dat Linkkers eraan heeft bijgedragen dat het eindproduct voldoet aan het oorspronkelijkheidsvereiste en zij mede-auteursrechthebbende is.

IEPT20151117, Hof Arnhem-Leeuwarden, Orionwoningen
Geen auteursrechtinbreuk op Orionwoningen: totaalindrukken verschillend en punt van overeenstemming te klein om inbreuk aan te nemen. Door ontbreken vereiste mate van overeenstemming geen ontlening. Geschil niet ‘eenvoudig’ en kosten voldoende gespecificeerd, waardoor toegewezen € 15.000 niet als onredelijk en onevenredig kan worden beschouwd.

IEPT20151020, Arnhem-Leeuwarden, 20 oktober 2015,  Oneerlijke handelspraktijk
Oneerlijke handelspraktijk door weglaten of op onvoldoende duidelijk verstrekken informatie over risico’s brugfinancieringen, plaatsingscommissie en eigen deelname in brugfinancieringen. Feit dat appellanten ondernemers zijn breng niet met zich dat zij geen gemiddelde consumenten zijn.

IEPT20151006, Hof Arnhem-Leeuwarden, Synthon v Astellas
Prejudiciële vragen niet direct aan HvJEU gesteld: Handhavingsrichtlijn beoogt minimumharmonisatie en of HR vragen aan HvJEU moet stellen afhankelijk van beantwoording van vraag over ingevolge artikel 843a Rv te hanteren maatstaf. Prejudiciële vragen aan HR over te hanteren maatstaf bij begrip “rechtsbetrekking” uit art. 843a Rv, indien rechtmatig belang niet bestaat uit staven van de inbreuk en of bij een nietigheidsverweer een andere maatstaf geldt.

IEPT20150929, Hof Arnhem-Leeuwarden, Trading v Management
Geen schending geheimhoudingsverplichting overnameovereenkomst: redelijke uitleg van geheimhoudingsverplichting in koopovereenkomst brengt mee dat [B] als 100% dochter van koper niet onder het begrip ‘derde’ uit de overeenkomst valt. Geen schending teruggaveplicht: niet onderbouwd dat [appellant 1] ook [geïnformeerde] heeft verzocht om teruggave. Hoofdelijkheid brengt niet met zich dat verzuim van [B] ook schending van verplichting door geïntimeerde is.

IEPT20150908, Hof Arnhem-Leeuwarden, Super de Boer
Onderhuurovereenkomst bevat bepaling dat een toerekenbare tekortkoming in samenwerkingsovereenkomst geldt als tekortkoming in huurovereenkomst. Geen tekortkoming samenwerkingsovereenkomst door niet accepteren aangeboden Jumboformule: geen contractuele of buitencontractuele verplichtingen om over te gaan op formule. Wel tekortkoming samenwerkingsovereenkomst door fraude franchisenemer, hetgeen ontbinding onderhuurovereenkomst rechtvaardigt.

IEPT20150714, Hof Arnhem-Leeuwarden, Akzo v Kirs
Auteursrechtinbreuk op versie 2.3.108 van Mix2Win verfmengsoftware: door deurwaarder bij Kirs aangetroffen en afnemers Kirs bevestigen levering van de software. Auteursrechtinbreuk op updates Mix2Win software onvoldoende aannemelijk: Allereerst geldt dat de updates niet door Akzo Nobel c.s. bij hun afnemers worden geïnstalleerd. De updates worden door Akzo Nobel c.s. op een usb-stick aan hun licentienemers verstuurd. Die licentienemers dienen vervolgens zelf de update te installeren. Verder is van belang dat uit de processen-verbaal van de gerechtsdeurwaarder van de beslagen van de afnemers van Kirs niet is op te maken of er ook updates zijn aangetroffen. Ook de verklaringen van de gerechtsdeurwaarder en de klanten van Kirs bieden op dit punt geen duidelijkheid.

IEPT20150630, Hof Arnhem-Leeuwarden, NTR
Uitzending waarin geïntimeerde loverboy wordt genoemd onrechtmatig: onvoldoende steun in feitenmateriaal. “Blurren” foto van geïntimeerde in uitzending heeft zijn gezicht niet volledig onherkenbaar gemaakt. Tonen foto geïntimeerde niet (strikt) noodzakelijk voor aan de orde stellen misstand. Verwijzing naar schadestaatprocedure: voldoende aannemelijk dat geïntimeerde schade heeft geleden door uitzending.

IEPT20150616, Hof Arnhem-Leeuwarden, Converse v Scapino
Geen aanleiding om op eindbeslissingen tussenarrest (IEPT20141104) terug te komen. Gevaar voor marktafscherming en beïnvloeding mededinging relevante markt onvoldoende onderbouwd. 1407 van 3263 onderzochte schoenen vermoed van Infinity (door Converse geautoriseerde bron) afkomstig te zijn door aanwezigheid bestemmingscode W17. Onderzoek gerechtsdeurwaarder onvoldoende steun voor stelling dat 43% van alle schoenen wordt vermoed van Infinity afkomstig te zijn. Geen bewijslastomkering door bewijsnood Scapino: had zelf zich ervan kunnen vergewissen dat schoenen van door Converse geautoriseerde bron afkomstig waren en daarvan bewijs kunnen vragen. IFC-rapport Converse onvoldoende bewijs om vermoeden m.b.t. 1407 schoenen te ontzenuwen. Converse in gelegenheid gesteld om in beslag genomen schoenen fysiek op echtheid te onderzoeken.


IEPT20150526, Hof Arnhem-Leeuwarden, Gevelbeheer v Kozijn Beheer
Geen gebruik domeinnaam gevelbeheer als handelsnaam: enkel gebruik gevelbeheer.nl ter doorgeleiding naar kozijnbeheer.nl. Geen onrechtmatig gebruik domeinnaam gevelbeheer: niet gebleken dat Kozijn Beheer domeinnaam is gaan gebruiken nadat Gevelbeheer zekere bekendheid had verworven.

IEPT20150519, Hof Arnhem-Leeuwarden, Handelsnaam
Geen handelsnaaminbreuk: [geïntimeerde] gebruikt geen handelsnaam meer met “[naam]”. Lettercombinatie [geïntimeerde] is voldoende onderscheidend t.a.v. handelsnaam [appellante].

IEPT20150428, Hof Arnhem-Leeuwarden, Kopland v Stichting het Kopland
In hoger beroep innemen van sterk afwijkend standpunt van standpunten in eerste aanleg niet in strijd met artikel 111 Rv. Gebruik van de naam (Rutger) Kopland in dichtbundel geen gebruik als merk maar als auteursnaam. Geen algemene zorgvuldigheidsnorm dat bij vernoeming instelling naar bekende persoon toestemming aan nabestaande moet worden gevraagd. Algemene aanwijzing aan ambtenaren bij de vernoeming van straten in het handboek van de VNG is onvoldoende om een dergelijke algemene norm aan te nemen. Benaming Stichting het Kopland niet onrechtmatig jegens weduwe Rutger Kopland: het vernoemen van een instelling naar haar overleden echtgenoot heeft [L] niet in haar macht.

IEPT20150408, Hof Arnhem-Leeuwarden, Bihol v Qualiphar
Uit overeenkomst tussen partijen blijkt dat alleen verkoop contractproducten door Qualiphar buiten Benelux is verboden. Niet onderbouwd dat partijen desondanks de bedoeling hadden verkoop contractproducten door afnemers van Qualiphar te beperken. Niet gebleken dat Qualiphar en Franse Gifrer zijn gefuseerd waardoor ze als dezelfde onderneming moeten worden beschouwd. Onvoldoende onderbouwd dat contractproducten aan Gifrer zijn verkocht. Uit overgelegde schermafdruk blijkt niet dat Qualiphar contractproducten verkoopt via haar website: bevat slechts opsomming producten. Onvoldoende onderbouwd dat registreren van merk OSTRIN door Qualiphar in Cyprus, Frankrijk en Egypte in strijd is met overeenkomst.

IEPT20150326, Hof Arnhem-Leeuwarden, Achmea
Voldoende aannemelijk dat appellant degene is geweest die onrechtmatige uitlatingen op weblogs en in tweets heeft geplaatst. Verbod tot doen van vergelijkbare uitingen in de toekomst voldoende bepaald: duidelijk voor appellant om welke uitingen jegens Achmea het gaat. Lijfsdwang tegen appellant: voldoende aannemelijk dat dwangsommen niet afdoende zijn voor appellant om zich aan opgelegde verbod te houden.

IEPT20150320, Hof Arnhem-Leeuwarden, Buffel v Carrienta
Na beëindiging zakelijke relatie met Carriënta laten staan van afbeeldingen en teksten die verwijzen naar Carriënta niet in strijd met artikel 6:194 en 194a BW: klanten zullen niet verwachting daaraan ontlenen dat activiteiten (wederom) bij Carriënta plaatsvinden. Niet aangetoond dat Buffel na afbreken samenwerking inbreuk op handelsnaam- of  merkrechten heeft gemaakt. Bewering over veiligheid tokkel van Carriënta ongeoorloofd en onrechtmatig: ongefundeerde, potentieel schadelijke mededeling om Carriënta in kwaad daglicht te stellen

IEPT20150224, Hof Arnhem-Leeuwarden, Synthon v Astellas
Mogelijk prejudiciële vragen aan HR over of aan begrip “rechtsbetrekking” (art. 843a Rv) hogere eisen moeten worden gesteld, indien rechtmatig belang niet bestaat uit staven van de inbreuk maar uit achterhalen identiteit inbreukmaker en locatie inbreuk.

IEPT20150217, Hof Arnhem-Leeuwarden, Saudi Aramco
Geen forum contractus: ovk bepaalt niets over plaats van levering, aardappelzetmeel in Saoedi-Arabië geleverd. Geen forum delicti: gestelde onrechtmatig handelen betreft een verbintenis uit overeenkomst en niet uit onrechtmatige daad. Geen forum necessitatis: onvoldoende aannemelijk dat in Saoedi-Arabië geen behoorlijke rechtsgang bestaat. Geen forum arresti door derdenbeslag op AOC: geen verhaalmogelijkheden.

IEPT20150217, Hof Arnhem-Leeuwarden, S&C v Ancientgrain

Bestaan van rechtstreekse overdracht octrooien door S & C aan [vof] niet aannemelijk in kort geding

IEPT20150113, Hof Arnhem-Leeuwarden, Satelliet Meubelen v Robos Contract

Vigo stoel voldoende aangepast, gelet op toezegging geïntimeerde: appellante mocht uit bewoordingen van geïntimeerde niet afleiden dat hij het frame en de stoelpoten van de Vigo zou aanpassen, aangezien niet concreet is aangegeven door appellante wat moest worden aangepast.