2024

Print this page

IEPT20240405, HR, Tinnus

Cassatieberoep verworpen (artikel 81(1) RO). Aanspraak op proceskostenvergoeding ex art. 1019h Rv: de zaak moet worden aangemerkt als een normale zaak in de zin van de Indicatietarieven.

 

IEPT20240308, HR, Novartis v Mylan

Cassatieberoep verworpen (artikel 81 RO). Kosten incidentele beroep niet in aanmerking genomen: deze kosten komen niet voor vergoeding in aanmerking omdat niet is voldaan aan de voorwaarde waaronder het incidentele beroep is ingesteld en het incidentele beroep op die grond niet is behandeld.

 

IEPT20240301, HR, Tinnus
Beschermingsomvang octrooi en stappenbenadering. Beide uitlegbenaderingen – (a) uitleg in één stap, inclusief equivalentie of (b) tweestappenbenadering (eerst uitleg octrooiconclusie, daarna eventueel nog uitleg op basis van equivalentie) – zijn mogelijk onder het Protocol en de rechtspraak van de Hoge Raad. Beide zijn immers erop gericht om, zoals vereist, het juiste midden te vinden tussen de bescherming van de belangen van de octrooihouder en de rechtszekerheid van derden. Daarbij kan de uitvindingsgedachte als gezichtspunt ook in de tweestappenbenadering voldoende tot haar recht komen. Om prioriteitsredenen ingevoegd kenmerk en equivalentie. Onjuiste rechtsopvatting dat wanneer een kenmerk wordt ingevoegd om prioriteit te kunnen claimen, in een geval waarin zonder beroep op prioriteit een nieuwheidsbezwaar bestaat, de gemiddelde vakman daaruit nimmer kan afleiden dat de aldus beperkte conclusie geen ruimte laat voor equivalenten die niet ‘letterlijk’ aan het ingevoegde kenmerk voldoen.

 

IEPT20240119, HR, Sonos v Google

Sonos en Google niet ontvankelijk in cassatieberoepen tegen tussenarresten van 27 juli 2021 en 31 mei 2022. Daartegen kan slechts beroep in cassatie worden ingesteld tegelijk met eindarrest (art. 401a lid 2 Rv). De arresten van het gerechtshof Den Haag van 27 juli 2021 en 31 mei 2022 zijn tussenarresten, omdat daarbij in het dictum geen einde is gemaakt aan het geding omtrent enig deel van het gevorderde. Veroordeling in de volledige proceskosten wegens misbruik van procesrecht of onrechtmatig handelen afgewezen met inachtneming van de terughoudendheid, ,gelet op het recht op toegang tot de rechter, dat mede gewaarborgd wordt door art. 6 EVRM, ziet de Hoge Raad onvoldoende grond daarvoor