2020

Print this page

IEPT20201209, Rb Amsterdam, 24Man

K maakt geen inbreuk op merkenrecht 24Man door gebruik Adword 'Amfa4000' in vergelijkende reclame: aanstonds duidelijk voor maatman dat het gaat om twee verschillende producten die met elkaar worden vergeleken, K heeft advertentie waarbij alleen het merk Amfa4000 in de kop voorkomt gewijzigd, geldige reden voor het gebruik van het merk nu een test is uitgevoerd waarbij de producten met elkaar worden vergeleken en vormt toelaatbare concurrentie. Geen sprake van ongeoorloofde, misleidende vergelijkende reclame: vergelijking levert geen oneerlijk voordeel op voor K.

 

IEPT20200922, Rb Amsterdam, Jelurida v Apollo
Jelurida als mede-auteursrechthebbende op Nxt-software beschouwd. Exploitatie auteursrecht op een ondeelbaar werk 
kan – in tegenstelling tot handhaving – slechts met instemming alle mede-auteursrechthebbenden. Apollo heeft in strijd gehandeld met Jelurida Public License (“JPL”) Licentieovereenkomst: heeft het bestand LICENSE.txt verwijderd op haar GitHub account en de JPL niet in een copyright notice opgenomen in het door haar beschikbaar gemaakte softwarepakket. Spoedeisend belang bij nevenvorderingen.

 

IEPT20200904, Rb Amsterdam, Advaita v Humans of Film

Humans of Film mag film over het verblijf van de maker als kind in India in de gemeenschap van een goeroe vertonen: het is een serieuze, gewetensvolle film met respect voor alle betrokkenen, niet aannemelijk dat vertoning van de film een inbreuk op de portretrechten van eisers oplevert, gebruik auteursrechtelijk beschermd materiaal - ongeacht de vraag wie de auteursrechthebbende is -  geoorloofd op grond van het bepaalde in de artikelen 15a (citeren) en 18a (incidentele verwerking als onderdeel van ondergeschikte betekenis in een ander werk) van de Auteurswet.

 

IEPT20200910, Rb Den Haag, Left Lane Sony Music

Sony Music NL is toerekenbaar tekort geschoten in de nakoming van haar verplichtingen uit een overeenkomst met Left Lane door niet de brongegevens te verschaffen waarmee de controle van de verkopen van de single ‘Waves’ kan plaatsvinden en deze tekortkomingen rechtvaardigen buitengerechtelijke ontbinding: voor zover Sony Music NL bepaalde gegevens omtrent te betalen royalty’s niet beschikbaar heeft, is dat in strijd met de overeenkomsten en moeten de gevolgen daarvan voor Sony Music NL blijven. Sony Music NL maakt inbreuk op rechten Left Lane door de exploitatie voort te zetten: exploitatierechten vallen met ontbinding terug aan Left Lane. Gevorderde inzage toegewezen: voldoende aannemelijk dat niet alle verschuldigde bedragen conform de overeenkomsten zijn verantwoord en afgerekend.

 

IEPT20201207, Rb Amsterdam, Sony

Inbreuk op Uniemerken en Beneluxmerk door aanbieden pre-order PlayStation 5 op website: gebruikte tekens zijn gelijk aan de merken van Sony en werden in het economisch verkeer gebruikt. Auteursrechtinbreuk door gebruik artwork van eerdere PlayStation games “Ghost of Tsushima” en “Gran Turismo”: niet weersproken dat Sony rechthebbende is en gebruikte afbeeldingen zijn identiek aan het beschermde werk.

 

IEPT20201129, Rb Amsterdam, Jos B. v RTL

Vordering Jos B. tot verbieden uitzending documentaire over zaak Nicky Verstappen afgewezen: verschillende omstandigheden redengevend, waaronder dat beelden Jos B. eerder zijn uitgezonden, politie geen privégegevens heeft gedeeld met programmamaker en maker duidelijk aangeeft dat het gaat om een verdachte, strafvonnis in zaak Nicky Verstappen heeft aandacht in actualiteit en nieuwswaarde.

 

IEPT20201127, Rb Amsterdam, Hema v AvroTros

Vordering Hema tot verwijdering voorpublicatie en uitzending EenVandaag over mogelijke asbestvezels in Hema cosmetica afgewezen nu uitzending niet onrechtmatig is: ten tijde van aankondiging en uitzending genoeg steun in beschikbare feitenmateriaal, EenVandaag heeft verschillende uitkomsten van rapporten laboratoria en verklaringen daarvoor genoegzaam benoemd, EenVandaag heeft journalistieke vrijheid om wetenschappelijke discussie uit te leggen en heeft dat niet op onoorbare wijze gedaan, geen sprake van lichtvaardige verdachtmakingen en Hema niet nodeloos in kwaad daglicht gesteld, Hema kan eigen mening zelf ook uitdragen.

 

IEPT20200923, Rb Amsterdam, Fishflow v Poseidon

Licentieovereenkomst komt niet voor vernietiging in aanmerking wegens dwaling omtrent het gegeven dat het Nederlandse octrooi een ongetoetst octrooi betrof en de onderzoekers van het EPO en het WIPO hadden gerapporteerd dat niet aan het nieuwheidsvereiste werd voldaan: nu het Europese octrooi uiteindelijk is verleend is Poseidon geenszins benadeeld. Poseidon heeft in strijd met de overeenkomst gehandeld door een eigen boegschroef te verkopen: een redelijke uitleg van de overeenkomst leidt ertoe dat de zinsneden "op dit principe beruste[nde] boegschroefinstallaties" en "volgens de uitvinding" moeten worden geacht te refereren aan boegschroeven die berusten op het principe van de boegschroef zoals uiteengezet in de PCT-aanvraag, hiervan is in casu sprake. Poseidon heeft hiermee een contractuele boete van € 100.000 verbeurd. Gevorderde veroordeling in schade met verwijzing naar de schadestaatprocedure afgewezen: schade niet nader geconcretiseerd en daarmee - in het licht van de betwisting door Poseidon - onvoldoende gemotiveerd.

 

IEPT20201105, Rb Amsterdam, Plaatsing kunstwerk

Kunstenaar S heeft bevoegdheid het arrest van 30 januari 2018, IEPT2018018 te executeren i.e. aanspraak te maken op de dwangsom van 50.000: het kunstwerk is na twee jaar niet geplaatst en de Gemeente heeft vooralsnog onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de vertraging te wijten is aan onvoorziene omstandigheden buiten haar invloedssfeer. S. wordt verboden de dwangsom te innen totdat het gerechtshof Amsterdam heeft beslist op een door de Gemeente in te stellen vordering ex artikel 611 d Rv: de Gemeente heeft nog steeds de intentie om kunstwerk te plaatsen en dan schiet de dwangsom als prikkel tot nakoming zijn doel voorbij.

 

IEPT20201005, Rb Amsterdan, Hema v AvroTros

Preventief uitzendverbod aflevering EenVandaag over asbestvezels in Hema cosmeticaproduct afgewezen: Hema is rechtspersoon en haar belangen zijn commercieel van aard, schade zou achteraf kunnen worden vergoed, onvoldoende voorshands aannemelijk dat uitzending onrechtmatig jegens Hema zal zijn, Hema heeft ruim de gelegenheid gekregen om haar standpunt toe te lichten en AvroTros moet in dit geval haar rol als public watchdog kunnen vervullen.

 

IEPT20200910, Rb Amsterdam, Sony Music

Sony Music NL is toerekenbaar tekort geschoten in de nakoming van haar verplichtingen uit een overeenkomst met Left Lane door niet de brongegevens te verschaffen waarmee de controle van de verkopen van de single ‘Waves’ kan plaatsvinden en deze tekortkomingen rechtvaardigen buitengerechtelijke ontbinding: voor zover Sony Music NL bepaalde gegevens omtrent te betalen royalty’s niet beschikbaar heeft, is dat in strijd met de overeenkomsten en moeten de gevolgen daarvan voor Sony Music NL blijven. Sony Music NL maakt inbreuk op rechten Left Lane door de exploitatie voort te zetten: exploitatierechten vallen met ontbinding terug aan Left Lane. Gevorderde inzage toegewezen: voldoende aannemelijk dat niet alle verschuldigde bedragen conform de overeenkomsten zijn verantwoord en afgerekend.

 

IEPT20200909, Rb Amsterdam, Café Weltschmerz v Google

YouTube mag onjuiste, schadelijke en gevaarlijke medische informatie over Covid-19 geheel of gedeeltelijk weghalen of verwijderen: YouTube niet toegestaan uitsluitend content van RIVM en WHO op het platform te laten staan nu debat moet kunnen worden gevoerd en een dergelijk beleid aldus niet strookt met vrijheid van meningsuiting, beleid YouTube om verspreiding onjuiste, schadelijke en gevaarlijke informatie te beperken is in overeenstemming met aanwijzingen Europese Commissie omtrent desinformatie, arts die in interview zonder sluitend bewijs en wetenschappelijk onderbouwde tests claimt dat HCQ werkt als medicijn tegen een Covid-19 infectie licht het publiek onjuist voor en vormt geen onderdeel van publiek debat, uitlatingen zijn mogelijk schadelijk en gevaarlijk en arts had uitlatingen moeten nuanceren.

 

IEPT20200908, Rb Amsterdam, [K] v RAC

Verbod op plaatsen van (toekomstige) recensie door RAC die niet is gebaseerd op daadwerkelijke ervaring met bedrijf [K] toegewezen: door RAC geplaatste recensie is onrechtmatig nu deze niet ziet op dienstverlening van [K] en potentiële klanten kan afschrikken, nu niet zeker is dat RAC zich zal onthouden van het plaatsen van nieuwe recensies is inbreuk op vrijheid van meningsuiting gerechtvaardigd en proportioneel.

 

IEPT20200902, Rb Amsterdam, Talpa

Aflevering 'Moord of zelfmoord' onrechtmatig jegens [eiser]: blurren is onvoldoende om [eiser] onherkenbaar te maken nu [eiser] door verschillende karakteristieken nog steeds herkenbaar is voor zijn directe omgeving, gebruik van verborgen camera leidt tot een criminaliserend effect en betrokkenheid van [eiser] wordt gesuggereerd, mogelijke betrokkenheid van [eiser] vindt niet voldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal.

 

IEPT20200729, Rb Amsterdam, Ewac v Curium

Rechtbank Amsterdam acht zich bevoegd kennis te nemen van geschil tussen partijen waartussen drie naast elkaar bestaande forumkeuzebedingen voor verschillende rechtbanken bestaan: onvoldoende feiten en omstandigheden naar voren gebracht waaruit kan worden afgeleid dat partijen over en weer hebben beoogd de eerder gesloten forumkeuze te vervangen, omdat de rechtbank Amsterdam bevoegd is ten aanzien van een aantal van de gezamenlijk in het geding betrokken gedaagden en geen van partijen opsplitsing wenst, acht de rechtbank zich op grond van artikel 107 Rv bevoegd kennis te nemen van de gehele zaak.

 

IEPT20200729, Rb Amsterdam, JAN v Jan de Belastingman

JanGeen inbreuk Jan de Belastingman op JAN-merken en handelsnaam voor accountancy en belastingadvies. Beperkte mate van overeenstemming woordmerk JAN en het teken Jan de Belastingman: het (beschrijvende) element ‘de Belastingman’ beperkt de visuele en auditieve overeenstemming tussen merk en teken aanmerkelijk. Nauwelijks overeenstemming JAN-beeldmerken en logo Jan de Belastingman
Beperkte mate van overeenstemming van diensten: JAN biedt ondernemers tal van betaalde diensten aan, waaronder fiscale diensten; [gedaagde] biedt particulieren slechts één gratis dienst aan, welke dienst is beperkt tot het geven van informatie over bepaalde aftrekposten in het kader van de inkomstenbelasting. Verwarringsgevaar niet aannemelijk gemaakt, gezien de verschillende werkwijzen (traditioneel persoonlijk advies v chatbot) en verschillende doelgroepen (ondernemers v minvermogende particulieren). Geen handelsnaaminbreuk handelsnaam Jan de Belastingman op JAN voor accountancy en belastingadvies, gezien de beperkte overeenkomst in handelsnamen en het verschil in aard van de ondernemingen. 

 

IEPT20200723, Rb Amsterdam, Noordkaap

Vordering tot verbieden uitzending Undercover over misstanden bij kattenfokkerij afgewezen: Noordkaap mag misstanden in kattenfokkerij aan de kaak stellen en het fokken van een bambino kat door eiseres in strijd met het fokverbod van de NVWA is een dergelijke misstand. Privacybelang van eiseres leidt ertoe dat zij alleen volledig onherkenbaar in beeld mag worden gebracht: eiseres werd overvallen door [betrokkene 1] en kon zich niet goed verweren tegen beschuldigingen, misstand is bovendien mager onderbouwd nu een duidelijk verbod alleen nog geldt voor Bambino Sphynx, niet duidelijk geworden dat eiseres zich stelselmatig schuldig maakte aan het fokken van kittens met kwalijke combinatie van eigenschappen, van hobbyfokster kan niet worden verwacht dat zij weet wat er allemaal verboden is naast Bambino Sphynx, [eiseres] wordt makkelijk herkend nu zij in een klein dorp woont.

 

IEPT20200715, Rb Amsterdam, Buma v Scoezh

Procedures die betrekking hebben op persoonlijke belangen van de gefailleerde kunnen worden voortgezet door de gefailleerde zelf: gefailleerde blijft bevoegd om eisend en verwerend in rechte op te treden over kwesties die buiten faillissement blijven. Door Buma en Sena gevorderde inbreukverbod wordt toegewezen, gevorderde opgave afgewezen: Scoezh en Wedel Communications, vennootschappen van (…), zijn meermaals veroordeeld tot het staken van inbreuk op Buma- en Sena-repertoire en veroordelingen zijn meermaals overtreden, gewijzigde omstandigheden geven onvoldoende aanleiding om verbod te versterken met dwangsommen en lijfsdwang, verplichting tot opgave rustte op Scoezh en niet op (…) zelf, curator van (…) kan niet worden veroordeeld tot het verstrekken van de bescheiden. (…) is als bestuurder/feitelijk beleidsbepaler van Scoezh aansprakelijk voor de door Buma en Sena geleden schade: (…) heeft toegestaan, zo niet bewerkstelligd, dat Scoezh aanzienlijke betalingsachterstanden heeft opgelopen, dat langdurig inbreuk is gemaakt op het Buma- en Sena-repertoire en dat Scoezh niet heeft voldaan aan haar opgaveverplichtingen. Onvoldoende vast te stellen welke schade Buma en Sena hebben geleden als gevolg van het onrechtmatig handelen van (…): niet inzichtelijk van welke facturen concreet betaling wordt gevorderd, wanneer deze opeisbaar zijn geworden en waarop de aanvullend gevorderde schadevergoeding gebaseerd is.

 

IEPT20200624, Rb Amsterdam, Lecluyse v Louverdrape NL

Handelsnaam en domeinnaam Louverdrape-Nederland maakt inbreuk op woord-/beeldmerk Louverdrape ex artikel 2.20 lid 2 sub b BVIE: teken Louverdrape-Nederland wordt in het economisch verkeer gebruikt voor dezelfde waren, merk en teken vormen grote gelijkenis, het element Nederland heeft weinig onderscheidend vermogen omdat dit slechts een algemene, geografische aanduiding betreft waardoor verwarringsgevaar aannemelijk is. Louverdrape Nederland kan geen rechten ontlenen aan het gebruik van haar handelsnaam daterende van voor de merkinschrijving artikel 2.23 lid 2 BVIE: het gebruik komt voort uit de alleenverkoopovereenkomst met de merkhouder Lecluyse. Vordering van Lecluyse niet verjaard:  pas vanaf het eindigen van de exclusieve distributierelatie kon Lecluyse een vordering tot staken handelsnaam en domeinnamen vorderen. Reconventionele vorderingen inzake de gestelde ongeldigheid van de opzegging van de alleenverkoopovereenkomst afgewezen: aanboren Nederlandse markt om de omzet te verhogen vormt voldoende zwaarwegende grond voor Lecluyse om de alleenverkoopovereenkomst ondanks de lange duur daarvan op te zeggen, door lange looptijd en het feit dat de opzegging meebrengt dat Louverdrape Nederland haar handelsnaam moet veranderen is een opzegtermijn van twee jaar passend en redelijk. Louverdrape Nederland opgedragen  te bewijzen dat Lecluyse de exclusiviteit van de alleenverkoopovereenkomst heeft geschonden door de directe verkoop van Louverdrape producten aan bedrijven of afnemers in Nederland.

 

IEPT20200527, Rb Amsterdam, Payingit v Workrate

Niet kan worden aangenomen dat Workrate op enige wijze inbreuk maakt op auteursrechten van PayingIT of PayingIP die rusten op de ‘ondergeschikte functionaliteiten’ van de Usemate software nu omvang overdracht auteursrechten niet duidelijk is: niet aannemelijk dat Koop- en Licentieovereenkomst aldus moet worden uitgelegd dat PayingIT danwel PayingIP een exclusief (auteurs)recht hebben verkregen op sofwareonderdelen benodigd voor ‘ondergeschikte functionaliteiten’ Usemate, aannemelijk dat kopieën Workrate van Usemate, zonder welke de software niet functioneert, binnen de Licentieovereenkomst vallen en geen inbreuk maken. Niet gebleken dat sprake is van schending van de Licentieovereenkomst: verklaring [naam 2] roept vragen op over het handelen van Workrate conform de afspraken in de Licentieovereenkomst, maar schending is nog niet voldoende aannemelijk en Workrate heeft zwaarwegend belang om softwareapplicaties voorlopig te kunnen blijven exploiteren.

 

IEPT20200515, Rb Amsterdam, AVROTROS v Facebook

Presentator EenVandaag en AVROTROS hebben spoedeisend belang bij vorderingen: presentator EenVandaag heeft redelijk belang (artikel 21 Aw) zich te verzetten tegen verspreiden van zijn portret wegens oplichtingspraktijken en misleidende berichten, AVROTROS heeft belang dat een van haar ‘gezichten’ zoveel mogelijk gevrijwaard blijft van verband met oplichtingspraktijken, die ook voor reputatie AVROTROS schadelijk kunnen zijn, voor zover er nog steeds concrete dreiging bestaat voor nepadvertenties sprake van spoedeisend belang.

 

IEPT20200424, Rb Amsterdam, Holy Boat

Aannemelijk dat eiser naast handelsnaam “Holyboot” handelsnaam “Holyboat” gebruikt: onvoldoende betwist dat eiser op Facebookpagina/website gebruik maakt van tweetalige presentatie, waarbij haar naam op Engelstalige versie “Holyboat” is en brochures neerlegt bij hotels, restaurants, fietsverhuur en VVV in Amsterdam. Grote mate van overeenstemming tussen handelsnaam “(The) Holy Boat” en “Holyboot” en “Holyboat”: afgezien van spatie zijn handelsnamen identiek. Verwarringsgevaar: ondernemingen werkzaam in zelfde branche,  aanbieden van recreatieve bezigheden op het water, gering verschil in geografische vestiging, beide partijen gevestigd in Amsterdam op 9,9 km afstand, diensten beide partijen aangeboden vanuit de binnenstad, doelgroepen beide ondernemingen hebben substantiële overlap, beide partijen bieden diensten aan op internet via hun websites.

 

IEPT20200422, Rb Amsterdam, Mimex v PIP

Pip mag depotbedrag van € 150.000 in mindering brengen op afkoopsom van € 600.000 uit vaststellingsovereenkomst: in vaststellingsovereenkomst ontbreekt verwijzing naar depotbedrag, wel uitdrukkelijk bepaald dat partijen elkaar algehele kwijting verlenen voor zover zij hebben voldaan aan hun verplichtingen uit de overeenkomst, gelet op e-mail 7 juli 2014 lijkt overeenstemming over aanwending depotbedrag voor betaling afkoopsom en hoogte afkoopsom te zijn bereikt, e-mail 22 juli 2014 waarin wordt medegedeeld dat depotbedrag niet wordt aangewend voor voldoening aankoopsom betreft gelet op context e-mail een verschrijving en dat moet Mimex duidelijk zijn geweest, overeenstemming over gebruik depot bedrag voor betaling afkoopsom ook af te leiden uit hoe partijen zich na sluiten vaststellingsovereenkomst hebben gedragen.

 

IEPT20200417, Rb Amsterdam, NOS

NOS heeft inbreuk gemaakt op auteursrecht eiser (piloot en fotograaf) door zonder toestemming gebruik te maken van een van zijn foto’s bij een artikel over een dronken copiloot: inbreuk niet betwist. Schadevergoeding begroot op € 4.000: aannemelijk dat de publicatie door NOS afbreuk doet aan de exploitatiemogelijkheden van de foto als limited edition print. Geen inbreuk op persoonlijkheidsrecht eiser ex artikel 25 lid 1 sub d Aw: gestelde plaatsing in negatieve context betreft eiser niet in zijn hoedanigheid als maker van het werk, maar als piloot. Immateriële schadevergoeding van € 500 nu de eer en goede naam van eiser in zijn hoedanigheid als piloot is aangetast: gevaar bestaat dat eiser met een dronken co-piloot wordt geassocieerd.

 

IEPT20200325, Rb Amsterdam, Synthon v Teva

Rechtbank onbevoegd jegens Teva B.V. ten aanzien van gestelde onrechtmatige daad wegens handhaving van nadien ingetrokken octrooien: alle rechtshandelingen in kader van handhaving octrooien uitsluitend op naam van Teva Ltd genomen, onvoldoende feiten gesteld dat handelen Teva werknemers aan Teva B.V. kan worden toegerekend, Teva B.V. is 100% dochtervennootschap van Teva Ltd en heeft dus geen formele zeggenschap over handelen Teva Ltd. Rechtbank onbevoegd jegens Teva Ltd ten aanzien van gestelde onrechtmatige daad: door kennelijke ondeugdelijkheid vorderingen jegens Teva B.V. geen samenhang (artikel 7(1) Rv), geen forum necessitatis (artikel 9 Rv), nu rechters in Tsjechië, Kroatië, Slovenië, Letland, Slowakije en Estland bevoegd zijn ten aanzien van in ieder geval hetgeen op hun grondgebied heeft plaatsgevonden. Rechtbank op grond van artikel 4 Brussel I bis-Vo bevoegd om van vorderingen inzake gestelde ongerechtvaardigde verrijking door Teva B.V. kennis te nemen. Nederlands recht van toepassing op grond van artikel 10(3) Rome II: gestelde ongerechtvaardigde verrijking heeft zich in Nederland voorgedaan. Door onbevoegdheid rechtbank jegens Teva Ltd inzake onrechtmatige-daadsvordering niet vast te stellen of Teva Ltd onrechtmatig heeft gehandeld. Indien wordt aangenomen dat Teva Ltd onrechtmatig heeft gehandeld kan ongerechtvaardigde verrijking door Teva B.V. niet worden aangenomen: enkel profiteren van wanprestatie niet onrechtmatig, geen bijkomende omstandigheden, verkoop van producten met wetenschap van handhavingsacties Teva Ltd maakt verkregen omzet niet ongerechtvaardigd. Rechtbank onbevoegd jegens Teva Ltd ten aanzien van gestelde ongerechtvaardigde verrijking: door kennelijke ondeugdelijkheid vorderingen jegens Teva B.V. geen samenhang (artikel 7(1) Rv).

 

IEPT20200316, Rb Amsterdam, Verizon

Door Verizon ex artikel 843a Rv gevorderde inzage in bij twee oud-werknemers beslagen bescheiden toegewezen: Verizon heeft een rechtmatig belang nu er een redelijk vermoeden is dat sprake is van onrechtmatig handelen, de bescheiden zijn voldoende bepaald, sprake van een rechtsbetrekking uit dreigende onrechtmatige daad.

 

IEPT20200313, Rb Amsterdam, Selfmade Films

Makers van een documentaire over de FIOD hoeven materiaal niet te verstrekken aan verdachten die erin voorkomen. Eisers hebben door hun positie en handelwijze - zij hebben belastingfraude erkend - de publieke arena betreden waardoor hen minder privacybescherming toekomt dan een willekeurig ander persoon. Voldoende rekening gehouden met de privacybelangen van eisers nu hun namen niet worden genoemd en zij onherkenbaar zullen zijn. Beroep op AVG kan eisers niet baten nu de makers zich kunnen beroepen op de daarin vervatte journalistieke exceptie. Beroep op artikel 843a Rv faalt nu dit artikel ziet op bewijsvergaring ten behoeve van een civielrechtelijke procedure terwijl eisers hebben gesteld de informatie nodig te hebben voor een strafzaak. Voor zover eisers de gegevens nodig hebben voor een civiele procedure is onvoldoende aannemelijk dat gedaagden onrechtmatig hebben gehandeld en zijn de bescheiden onvoldoende bepaald.

 

IEPT20200312, Rb Amsterdam, Foto Eieren

Foto van eieren auteursrechtelijk beschermd. Schadevergoeding van € 180 volgens tarieven Stichting Foto Anoniem.

 

IEPT20200305, Rb Amsterdam, VATfree v Innova

Geen verwarringsgevaar taxfree en VATfree. Gebruik van woord “taxfree” in handelsnaam/logo Innova gezien beschrijvende aard toegestaan: een onrechtmatig aanhaken bij of verwarringsgevaar met (naam) "VATfree". Innova mag niet haar voordeel doen met de formulieren waarop persoonsgegevens staan van klanten, die zijn bestemd voor VATfree en die per ongeluk in de brievenbussen van Innova worden gedeponeerd en mag niet Vatfree in negatief daglicht stellen. Innova moet formulieren die zijn bestemd voor VATfree en die in de brievenbussen van Innova worden gedeponeerd, zo snel mogelijk doorsturen.

 

IEPT20200225, Rb Amsterdam, Fundr v Rabobank

Rabobank maakt met gebruik van de aanduiding “fundr” geen inbreuk op handelsnaam “Fundr” ex artikel 5 Hnw: niet aannemelijk gemaakt dat Rabobank “fundr” als handelsnaam gebruikt.  Ook geen sprake van onrechtmatig handelen ex artikel 6:162 BW (oudere handelsnaam “Fundr” tegen jonger merk “Fundr”) nu geen sprake is van verwarringsgevaar:  handelsnaam en merk stemmen overeen, benaming “fundr” in elk geval in enige mate beschrijvend en heeft daardoor een geringere beschermingsomvang, publiek zal door bekendheid Rabobank en verschil in aangeboden diensten niet snel in verwarring zijn met wie ze te maken hebben, hierdoor is niet aannemelijk dat verwarring te duchten is.

 

IEPT20200225, Rb Amsterdam, United v FD

Suggestie in artikel FD over door United geopperde optie om vennootschappen van Isabel Dos Santos bij een trustmaatschappij onder te brengen die “onder de radar van De Nederlandsche Bank” zit niet onrechtmatig: voldoende steun in feitenmateriaal (e-mail advocaat Dos Santos). Suggestie dat United haar dienstverlening onder druk van DNB heeft gestaakt niet onrechtmatig: voldoende steun in feitenmateriaal (e-mail advocaat Dos Santos en vermogensbeheerder Dos Santos), FD mocht afgaan op gelekte stukken, omdat United zelf geen andere duidelijke reden voor beëindiging dienstverlening kan geven. Voldoende gelegenheid voor geven weerwoord gegeven: FD heeft United bijna een maand de tijd gegeven om vragen te beantwoorden en heeft inzage in gelekte stukken gekregen, voorshands niet aannemelijk dat FD zich heeft verplicht om in het weerwoord letterlijk op te nemen dat United afstand neemt van de inhoud van de e–mails van advocaat Dos Santos.

 

IEPT20200204, Rb Amsterdam, Hi Media v Fuga

Fuga mag betalingsverplichting uit muziekdistributieovereenkomst met Hi Music opschorten na claim van exclusieve licentiehouder Believe: Fuga heeft laten garanderen dat overeenkomst met Believe non-exclusief was, het is niet aan Fuga om de juridische argumenten van Believe te beoordelen, dat Fuga geen genoegen heeft genomen met de door Hi Music aangeboden vrijwaring staat niet aan opschortingsrecht in de weg.

 

IEPT20200129, Rb Amsterdam, Just Brands v Outfittery

Outfittery maakt inbreuk ex artikel 2.20 lid 2 sub b op Vanguard-beeldmerk: beroep op bewust gedogen onvoldoende onderbouwd, visuele overeenstemming tussen merk en teken, diensten zijn soortgelijk nu beide partijen zich richten op verkoop herenkleding, verwarringsgevaar wordt versterkt door wijze waarop merk en teken worden gebuikt.

 

IEPT20200129, Rb Amsterdam, Hidromas v HMS
Geen depot te kwader trouw.  HMS is eerste is geweest die rechthoekige teken als beeldmerk heeft gedeponeerd en voorgebruik kan niet worden aangenomen. Vordering tot afgifte bedrijfsinformatie gedeeltelijk toewijsbaar (artikel 843a Rv). HMS is grootaandeelhouder in Galipoglu Hidromas (rechtsbetrekking) en heeft belang bij verstrekking financiële gegevens.

 

IEPT20200107, Rb Amsterdam, Yoursafe24 v AVROTROS

Uitzending ‘Opgelicht?!’ over tekortkomingen in de nakoming van een vaststellingsovereenkomst en de onderliggende overeenkomst tot levering van lockers niet onrechtmatig: belangenafweging in het licht van beperkingen op de vrijheid van meningsuiting; uitzending levert bijdrage aan publieke debat; voldoende gelegenheid tot wederhoor geboden. Gebruik verborgen camera maakt uitzending niet onrechtmatig: geen nadeligere uitlatingen eiser vastgelegd met verborgen camera. YourSafe erkent grotendeels stellingen AVROTROS: YourSafe erkent tekortkomingen in de nakoming van de vaststellingsovereenkomst en de onderliggende overeenkomsten. Geen sprake van onherstelbare schade aan de zijde van eisers: geen onherstelbare schade bij [eiser sub 2]: reputatieschade YourSafe voorzienbaar gevolg eigen handelen.