2021

Print this page

 

IEPT20211215, Rb Amsterdam, Stichting CIDI v Thierry Baudet

Tweede Kamerlid Thierry Baudet dient berichten op social media te verwijderen waarin hij de coronamaatregelen vergelijkt met de Holocaust. De vrijheid van meningsuiting (artikel 10 EVRM) van de politicus wordt beperkt ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer (artikel 8 EVRM) van slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust. Baudet mag de uitlatingen ook niet herhalen. Ook mag hij in het kader van het debat over de coronamaatregelen geen gebruik meer maken van beeldmateriaal van de Holocaust. De kort gedingrechter stelt het CIDI, het Centraal Joods Overleg en 4 Holocaust-overlevenden in het gelijk.

 

IEPT20211203, Rb Amsterdam, Zeeman Confronteert broodfokker

Voorgenomen uitzending Zeeman Confronteert niet onrechtmatig jegens intimiderende broodfokker: intimidaties vormen een misstand die de samenleving raken, beschuldigingen vinden voldoende steun in het feitenmateriaal en er is X voldoende gelegenheid geboden tot wederhoor.

 

IEPT20211203, Rb Amsterdam, Noordkaap.

De uitzending Undercover in Nederland niet verboden, omdat: Ondanks dat er wel sprake is van een misstand die de samenleving raakt. Is er geen uitlokking door Noordkaap, is eiser tevens voldoende onherkenbaar in beeld gebracht en is de uitzending van Noordkaap is kortom niet onrechtmatig jegens eiser

 

IEPT20211229, Rb Amsterdam, Wendys

Het vonnis uit 2000 moet zo begrepen worden dat ook (indirecte) dochterondernemingen van Wendy’s International het vonnis moeten respecteren; Wendy’s Netherlands B.V. en Wendy’s Netherlands Holding B.V. zijn ook gehouden aan het verbod op merk- en handelsnaamgebruik. Geen inbreuk op het merk- en handelsnaamgebruiksverbod door Wendy’s; de activiteiten van Wendy’s Netherlands B.V. en Wendy’s Netherlands Holding B.V. zijn van geheel andere aard dan die van Wendy’s International, ‘Wendy’s’ is slechts onderdeel van de statutaire bedrijfsnaam en wordt niet gebruikt in het economisch verkeer en [eiser] heeft onvoldoende onderbouwt dat bij zijn publiek sprake kan zijn van verwarring met WN en WNH als zij hem opzoeken in het handelsregister. Geen inbreuk op art. 13A BMW (thans 2.20 BVIE) door Wendy’s; [eiser] heeft onvoldoende feiten en omstandigheden aangevoerd ter onderbouwing van het standpunt dat zijn merk algemeen bekend is in de Benelux. 

 

IEPT20211215, Rb Amsterdam, Digital Revolution v HP

HP heeft geen machtspositie op cartridgemarkt. Niet onderbouwd dat HP de mogelijkheid heeft zich in belangrijke mate onafhankelijk te gedragen. Commissie heeft herhaaldelijk gewezen op disciplinerend effect primaire markt (printers) op secundaire markt ( cartridges). Onrechtmatige foutmelding. Doordat foutmelding indruk wekt dat er een probleem met de cartridge is kan de onjuiste indruk ontstaan dat het niet meer functioneren van de huismerkcartridge en de foutmelding het gevolg was van een defect in de huismerkcartridge in plaats van een gevolg van een firmware-update door HP.

IEPT20211215, Rb Amsterdam, Digitial Revolution v HP – Inkt;  

Conventie. Digital Revolution heeft geen belang meer bij stakingsvordering omdat HP de tekst per 23 juni 2020 heeft verwijderd. Vordering dat HP zich onthoudt van iedere misleidende (vergelijkend) mededeling over niet-HP-cartridges dan wel huismerken te ruim geformuleerd en niet toewijsbaar. Of HP misleidende (vergelijkende) mededelingen doet zal van geval tot geval moeten worden beoordeeld. Schadevergoeding afgewezen omdat HP zich met de  uitingen “De waarheid achter inkt” niet schuldig heeft gemaakt aan misleidende (vergelijkende) reclame of een oneerlijke handelspraktijk. Reconventie. De mededelingen die Digital Revolution openbaar heeft gemaakt zijn op onderdelen als misleidend dan wel ongeoorloofd vergelijkend geoordeeld. Tekstfragment - Hoe kan het dat er in de huismerk cartridges zo veel meer inkt gaat? – kleinerend over HP.

 

IEPT20211215, Rb Amsterdam, Digitial Revolution v HP – toner

Conventie. Schadevergoeding afgewezen omdat HP zich met de  uitingen “De waarheid achter toner” niet schuldig heeft gemaakt aan misleidende (vergelijkende) reclame of een oneerlijke handelspraktijk. Reconventie. Op onderdelen sprake van misleidende en ongeoorloofde vergelijkende reclame door Digital Revolution. De teksten zijn niet controleerbaar. Vordering van HP tot vergoeding van schade wordt toegewezen.

 

IEPT20211209, Rb Amsterdam, DGV v SEARCH

Sprake van gemeenschappelijk auteursrecht (art. 26 Aw) op de Modules waarmee basisschool Klein Amsterdam van 2017 tot eind 2019 is gebouwd: exploitatierecht toekomt aan beide auteurs gezamenlijk.

 

IEPT20211102, Rb Amsterdam, Sjaals

De sjaals van Collecties 1 en 3 kunnen worden aangemerkt als auteursrechtelijk beschermde werken: oordeel voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam (IEPT20191212) overgenomen. Collectie 2 kan ook als een auteursrechtelijk beschermd werk worden beschouwd: het ontwerp van die sjaal is het resultaat van door eiseres gemaakte creatieve keuzes. Op twee plaatsen op de website staat een inbreukmakende sjaal afgebeeld: bij mondelinge behandeling heeft de rechter de website bezocht. Gedaagde heeft aangetoond dat hij de sjaals al geruime tijd niet meer te koop aanbiedt. Voor een inbreuk op het auteursrecht is het verkopen van het product echter niet vereist: een auteursrechtinbreuk hoeft niet per se te bestaan uit het te koop aanbieden van een product, maar kan ook bestaan uit het openbaar maken van een afbeelding van dat product. Gedaagde is verantwoordelijk voor de afbeeldingen op zijn website en op zijn Instagram account. Toewijzing van de vorderingen wordt beperkt tot het verwijderen van de drie afbeeldingen die inbreuk maken: er is namelijk slechts sprake van een geringe auteursrechtinbreuk.

 

IEPT20211026, Rb Amsterdam, Noordkaap

Er is geen reden om de uitzending van het programma 'Undercover in Nederland' over zorginstelling te verbieden. Belangenafweging valt uit in het voordeel van Noordkaap: Noordkaap heeft in dit geval haar journalistiek onderzoek voldoende zorgvuldig uitgevoerd, de in de uitzending geuite beschuldigingen vinden voldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal. Zorginstelling heeft reputatieschade aan zichzelf te danken. Aan de privacybelangen van betrokkenen wordt voldoende tegemoetgekomen. Voldoende wederhoor geboden.

 

IEPT20211124, Rb Amsterdam, Izipizi v Looplabb

Totaalindrukken van de witte brilverpakkingen van Looplabb en het Izipizi-Uniemerk stemmen verwarringwekkend overeen 
Omdat het element kleur bij de witte Looplabb-verpakking ontbreekt is deze overeenstemming ook verwarringwekkend in de zin van 9 lid 2 sub b UMVo. Met de gekleurde verpakkingen maakt Looplabb geen inbreuk op Uniemerk Izipizi  Gezien de beperkte beschermingsomvang van het Izipizi-Uniemerk is de rechtbank van oordeel dat Looplabb met haar opvallend gekleurde verpakking en witte brilmontuur voldoende afstand heeft genomen en geen sprake is van reëel verwarringsgevaar
Er is daarom geen inbreuk op auteursrecht omdat de verpakkingen een andere totaalindruk hebben en er is geen onrechtmatige slaafse nabootsing. Slaafse nabootsing laat geen ruimte voor bescherming van abstracties.

 

IEPT20210924, Rb Amsterdam, Farmers Defense Force v NRC

De column 'De boerenacties als basis voor dit protest', gepubliceerd op de website van NRC Media, is niet onrechtmatig jegens Farmers Defense Force; de publicatie is een column waarbij de mening van de columnist centraal staat en in een column heeft een auteur grote mate van vrijheid. 

 

IEPT20210915, Rb Amsterdam, FvD v Google

Video FvD waarin onder andere wordt gezegd “Maar het belangrijkste, en dat zijn mijn afrondende woorden, dat we inzien dat met als voorwendsel één of andere hysterie over deze Chinese griep een infrastructuur is opgetuigd die op elk willekeurig moment, wegens elk willekeurig voorval opnieuw kan worden aangewend. Lockdowns, mondkapjes, afstand houden, niet meer reizen, geen handen meer schudden, belachelijke experimentele injecties laten inspuiten”-door YouTube rechtmatig van haar platform verwijderd: uitlatingen zijn in strijd met de servicevoorwaarden. Beroep op vrijheid van meningsuiting mag FvD niet baten: geen aanleiding voor overheidsingrijpen omdat niet elke effectieve uitoefening van de uitingsvrijheid wordt tegengegaan.

 

IEPT20210913, Rb Amsterdam, Kroongetuige Marengo-proces

Vordering eiser om DPG te verbieden op welke wijze dan ook feitelijke beschuldigingen jegens eisers te uiten en/of te verspreiden niet toewijsbaar: preventieve censuur gaat gezien de hoge drempel die hiervoor opgelegd is in vergelijking met de omstandigheden (maatschappelijk debat gebruik kroongetuige en kroongetuige is publiek figuur), veel te ver. Vordering DPG te verbieden het concept-artikel te openbaren evenmin toewijsbaar: het feitenmateriaal moet geacht worden daadwerkelijk te bestaan. AD past een zin aan en voegt een standpunt van de kroongetuige over het beweerde toe.

 

IEPT20210824, Rb Amsterdam, Keizersvrouwen

Vorderingen Source om gedaagden te verbieden Netflix of andere relaties van Source te benaderen met negatieve uitlatingen met betrekking tot de rechten op de televisieserie Keizersvrouwen, afgewezen: brief van 23 maart 2021 is niet in strijd met distributieovereenkomst, correcte, zakelijke brief waarin gedaagde terecht uitlegt dat Source rechten heeft verleend aan Netflix die Source zelf niet heeft. Source niet aannemelijk gemaakt dat zij schade heeft geleden door deze brief: uit niets is gebleken dat Netflix enig aanstoot heeft genomen. Vorderingen van gedaagden in reconventie die zien op het staken van inbreuk op hun auteursrechten op de serie Keizersvrouwen door Source, afgewezen: geen belang meer nu Netflix heeft bevestigd geen vervolgserie aan te kopen. Source hoeft de volledige overeenkomst met Netflix inzake het eerste seizoen van Keizersvrouwen, waaronder de Moederovereenkomst en alle amendementen waarin bepalingen zijn opgenomen die zien op Keizersvrouwen niet aan gedaagden af te geven: gedaagden geen belang bij inzage nu vrees voor inbreuk is geweken.

 

IEPT20210818, Rb Amsterdam, Blcbx v Google

Google hoeft verwijderde Youtube-video van interview met Tweede Kamerlid over coronamaatregelen niet terug te plaatsen op Youtube: uitlatingen in Interviewvideo schenden verschillende bepalingen uit het Covid-beleid van Youtube en verwijdering daarvan is aldus in lijn met de Servicevoorwaarden en niet in strijd met de overeenkomst tussen partijen, beroep van eisers op vrijheid van meningsuiting kan niet leiden tot de conclusie dat het verwijderen van de Interviewvideo onaanvaardbaar of onrechtmatig is en fair balance valt uit in het voordeel van Google. Google kan niet worden veroordeeld tot het plaatsen van een rectificatie met betrekking tot tijdelijk verwijderde Kamervideo: Google mocht er in eerste instantie van uitgaan dat Kamervideo in strijd is met haar Covid-beleid gelet op titel video.

 

IEPT20210812, Rb Amsterdam, Surinaamse broodjeszaak

Met overname van onderneming is aannemelijk geworden dat ook de handelsnaam is overgedragen. Wat partijen voor het overige hebben afgesproken over gebruik van het oude logo in een andere kleurstelling, vergt een nader onderzoek in een bodemprocedure. Vorderingen afgewezen.

 

IEPT20210720, Rb Amsterdam, SeARCH v BPD en Stijlgroep

Gebod staken inbreuk auteurs- en persoonlijkheidsrechten op het totaalontwerp (Masterplan) voor het project Vlietvoorde afgewezen: Visiedocument met kenmerkende basiselementen is opgesteld door Stijlgroep en partijen verschillen van mening over bijdrage van SeARCH en nader onderzoek naar feiten vereist voor beantwoording vraag of sprake is van gemeenschappelijk auteursrecht. 

 

IEPT20210719, Rb Amsterdam, Youvia v Telefoongids.com

Gedaagde bij verstek bevolen inbreuk op handelsnaam- en merkenrecht DE TELEFOONGIDS van Youvia te staken: het gevorderde komt de voorzieningenrechter niet onrechtmatig of ongegrond voor.

 

IEPT20210614, Rb Amsterdam, Noordkaap
Dwangsom verbeurd. Noordkaap heeft eiseres onvoldoende geblurd in een uitzending van Undercover in Nederland over malafide kattenfokkers om haar volledig onherkenbaar te maken. Noordkaap wordt geboden [eiseres sub 1] alsnog volledig onherkenbaar in beeld te brengen door haar gelaat, kapsel en kleding volledig zwart te maken.

 

IEPT20210426, Rb Amsterdam, React v ContextLogic

Nederlandse rechter is bevoegd ten aanzien van Amerikaanse ContextLogic Inc. op grond van artikel 6 Rv: schadetoebrengende feit doet zich in Nederland voor nu Nederlandse comsumenten via het Wish-platform artikelen kunnen bestellen en geleverd krijgen. Dat de inbreukmakende aanbiedingen niet meer online staan en React bewust geen gebruik heeft gemaakt van de notice and takedown optie doet geen afbreuk aan het (spoedeisend) belang van React en vordering geschikt voor collectieve actie: risico reëel dat aanprijzingen van namaakproducten in de nabije toekomst opnieuw opduiken, vordering geschikt voor collectieve actie ten behoeve van de leden van de Coöperatie nu zij te maken hebben met hetzelfde, vergelijkbare probleem dat op het Wish-platform inbreuk wordt gemaakt op hun merkrechten, door React wordt voldaan aan de vereisten van artikel 3:305a lid 2 en 3. ContextLogic handelt als tussenpersoon onrechtmatig door geen nadere gegevens van handelaren te verstrekken aan React uit hoofde van artikel 843a Rv: voldaan aan vereisten uit het arrest Lycos en belang React dient te prevaleren, de informatie waarvan Stichting React afschriften wenst kan worden aangemerkt als 'bepaalde bescheiden’ in de zin van artikel 843a Rv.

 

IEPT20210414, Rb Amsterdam, Atelier VOF

[I] is geen betaling verschuldigd voor door ARRS in factuur 19.901 opgevoerde kosten voor LAM image/vervoer naar Parijs, röntgenopnames en teksten/vertaling die volgens ARRS gemaakt zijn voor de portretten: ARRS heeft onvoldoende gesteld en onderbouwd waaruit blijkt dat deze posten andere kosten zijn dan die eerder bij [I] in rekening zijn gebracht. [I] veroordeeld tot betaling van een bedrag van € 6.322,00 aan opslagkosten gemaakt door ARRS voor de portretten, lijsten en het losse schilderij, vordering ARRS is verder grotendeels verjaard: overeenkomst kan niet dienen als grondslag voor de gevorderde opslagkosten maar er is sprake van bewaarneming in de zin van artikel 7:601 BW op grond waarvan [I] bewaarloon verschuldigd is, rechtsvordering verjaart na vijf jaar en van stuiting niet gebleken, geen verbintenis tot nakoming na onbepaalde tijd in de zin van artikel 3:307 lid 2 BW, rechtsvordering die zag op opslagkosten voor de portretten in de periode tot en met 26 november 2014 verjaard nu kosten voor het eerst met factuur van 27 november 2019 in rekening zijn gebracht, vordering ten aanzien van losse schilderij niet verjaard.

 

IEPT20210413, Rb Amsterdam, Coast Cycles v Phatfour
Afwijzing inbreuk vorderingen gebaseerd op auteursrecht en slaafse nabootsing. De Buzzraw is op een beurs in de VS getoond, daar kan de auteursrechtelijke bescherming van een fiets, een gebruiksvoorwerp, niet worden ingeroepen. Geen (relevante) aanpassing op gepresenteerde prototype fatbike gemaakt, zodat de beursvertoning in Duitsland dus niet als land van oorsprong telt. Ook is er geen eigen gezicht op de markt ontstaan die niet is verwaterd. Beiden vorderingen afgewezen.

 

IEPT20210413, Rb Amsterdam, SKAMGS v BosBros

SKAMGS mocht haar verplichtingen uit hoofde van de licentieovereenkomst met BosBros opschorten nu BosBros de overeenkomst gedeeltelijk (niet behoorlijk) nakomt en in strijd heeft gehandeld met aard en strekking van de licentieovereenkomst, BosBros mag verfilming “Pluk van de Petteflet” niet verder exploiteren: BosBros heeft SKAMGS in het ongewisse gelaten met betrekking tot de ITA-constructie, verhindert middels die constructie (deels) het inlopen door SKAMGS op het aan SKAMGS uitbetaalde voorschot en aannemelijk dat uit deze gedragingen voor SKAMGS financiële benadeling is gevolgd of kan volgen.

 

IEPT20210412, Rb Amsterdam, ING v Stichting Vrouwe Justitia in Verval 

tichting Vrouwe Justitia in Verval handelt onrechtmatig jegens medewerkers ING, advocaat en notarissen door publicaties op haar website en social media kanalen en moet de onrechtmatige uitingen en foto’s verwijderen: niet aannemelijk dat sprake is van een maatschappelijke misstand nu de teksten vooral zien op persoonlijk conflict, publicaties kunnen een grote impact hebben op ING c.s. afhankelijk van het aantal bezoekers dat de pagina’s van de Stichting genereren, uitlatingen zijn onnodig grievend en publiceren namen, foto’s en e-mailadressen van medewerkers is onnodig en maakt inbreuk op persoonlijke levenssfeer, beschuldigingen vinden onvoldoende steun in de beschikbare feiten.

 

IEPT20210409, Rb Amsterdam, Hostnet

Domeinnaamhouder maakt niet automatisch ook inbreuk op auteursrecht indien op de website die gekoppeld is aan de domeinnaam inbreukmakend materiaal wordt geplaatst: Hostnet presenteert zich naar de buitenwereld als domeinnaamhouder en maakt geen inbreuk op auteursrecht van [eiser] op door hem gemaakt beeldmateriaal huwelijk Grapperhaus De stelling van [eiser] dat ook Hostnet inbreuk. Hostnet handelt ook niet anderszins onrechtmatig jegens [eiser]: Hostnet betwist gemotiveerd dat zij de hosting provider was en [eiser] heeft daar onvoldoende tegenover gesteld, Hostnet was als registrar niet in staat om aan de sommatie van [eiser] om de content te verwijderen te voldoen en Hostnet heeft uit eigen beweging de klacht doorgeleid naar de klant en de naam en het adres van haar klant aan de advocaat van [eiser] doorgegeven.

 

IEPT20210329, Rb Amsterdam, Grafisch Ontwerper

Sprake van twee overeenkomsten tussen [A] en grafisch ontwerper [H] en [A] is uit hoofde daarvan een vergoeding van € 21.477,50 verschuldigd aan [H] ten aanzien van door [H] verrichte werkzaamheden: uit mailwisseling blijkt dat partijen een overeenkomst hebben gesloten ten aanzien van ontwerpwerkzaamheden voor schoenenmerk, expliciet gesproken over fee van € 15.000,00, ook ten aanzien van de ontwerpwerkzaamheden voor het merk […] is een overeenkomst van opdracht gesloten tussen partijen en overeenstemming is ontstaan over de financiële afwikkeling van het project. Geen inbreuk op auteursrecht [H] nu sprake is van een impliciete licentie op grond waarvan [A] het design en de logo’s mocht gebruiken: geen voorbehoud besloten in de impliciete licentie en deze geldt dan ook zonder dat betaling heeft plaatsgevonden.

 

IEPT20210309, Rb Amsterdam, Bellingcat v FAN

Artikelen van FAN over gestelde omkoping en bedreiging door Bellingcat en […] zijn onrechtmatig: verschillende aanwijzingen dat publicaties valse beschuldigingen bevatten.

 

IEPT20210309, Rb Amsterdam, Epica

Artiestenovereenkomst met Centertainment is rechtsgeldig ontbonden door Epica c.s. nu Centertainment tekortgeschoten is in de nakoming van haar verplichtingen, onder meer door het opzetten van een schijnconstructie met een ‘Engelse licentienemer’. Centertainment heeft nooit enig bedrag voor de online exploitatie aan Epica betaald, onder meer doordat gelden werden geïncasseerd door Engels zusterbedrijf van Centertainment welke in strijd met de goede trouw tussen contractspartijen aanspraak maakt op een licentievergoeding van 50% van de geïncasseerde gelden. Centertainment brengt ten onrechte extra kostenposten in mindering op de royaltyvergoeding. Centertainment is tekortgeschoten in haar inspanningsverplichting van voortdurende exploitatie en maximalisatie van rendement. Centertainment moet meewerken aan het terug overdragen van de naburige rechten aan de VOF en nu Centertainment de naburige rechten van de fonogrammenproducent behoudt moet zij gedogen dat Epica de albums exploiteert via Tunecore. Ontbinding van de overeenkomst heeft niet tot gevolg dat de naburige rechten die de uitvoerend kunstenaars in 2002 hebben overgedragen van rechtswege terugvallen op Epica Dat de naburige rechten van de fonogrammenproduct bij Certainment blijven berusten leidt tot een patstelling, onvoldoende aannemelijk dat bodemrechter zal beslissen dat er grond in om Centertainment te veroordelen tot overdracht van haar intellectuele eigendom maar een beroep van Centertainment op haar verbodsrecht zou resulteren in misbruik van recht. 

 

IEPT20210303, Rb Amsterdam, Nordisk v Curator 

Anders dan in tussenvonnis, wordt geoordeeld dat Nordisk niet mede-auteursrechthebbende van het tv-format voor een talentenjacht voor helderzienden is: curator voldoende tegenbewijs geleverd. Medewerker A van TéVé heeft verklaard dat hij voor het televisieprogramma een format heeft gemaakt en die in de format Bible heeft neergelegd, hierbij is geen overleg geweest met medewerker B van Nordisk. De subsidiaire vordering (Wanneer rechtbank oordeelt dat de auteursrechten op het format niet van rechtswege (gedeeltelijk) berusten bij Nordisk de curator beveelt binnen het aan Nordisk toekomende deel van de op het format rustende auteursrechten om niet over te dragen aan Nordisk) afgewezen: In het tussenvonnis is geoordeeld dat als de curator slaagt in het leveren van tegenbewijs, de subsidiaire grondslag niet kan slagen en de vorderingen van Nordisk zullen worden afgewezen. Er bestaat geen aanleiding om van de in het tussenvonnis genomen bindende eindbeslissingen terug te komen. Nordisk onvoldoende naar voren gebracht dat deze beslissing zou berusten op onjuiste juridische of feitelijke grondslag.

 

IEPT20210128, Rb Amsterdam, The Tasting Games

Vordering van [M] om inbreuk door The Tasting Games c.s. op haar handelsnaam ‘Tasting Game’ te staken afgewezen: ‘(the) tasting game’ is een beschrijvende handelsnaam en komt beperkte beschermingsomvang toe, [M] heeft de naam ‘(the) tasting game wel rechtmatig gevoerd, gebruik van de domeinnaam tastinggames.nl door Tasting Games c.s. is niet aan te merken als het voeren van een handelsnaam en niet verboden op grond van artikel 5 Hnw, The Tasting Games c.s. gebruikt de naam ‘the tasting games’ niet als handelsnaam maar als merk en als domeinnaam waartegen niet opgetreden kan worden op grond van de Handelsnaamwet, geen sprake van bijkomende omstandigheden en gebruik als onderdeel van een merk en domeinnaam door The Tasting Games c.s. ook niet onrechtmatig op grond van artikel 6:162 BW.

 

IEPT20210113, Rb Amsterdam, MFR v AvroTros

Vorderingen MFR jegens AvroTros zijn verjaard: uitzending 1 en 2 zijn uitgezonden in respectievelijk 2004 en 2010, vijfjaarstermijn is nog niet verstreken ten aanzien van uitzending 3 maar deze uitzending verwijst voornamelijk naar uitzending 1, waarvan in vonnis 1 al terecht is geoordeeld dat deze niet onrechtmatig is jegens MFR en niet is gebleken dat MFR eigen belang heeft, geen sprake van nieuwe feiten nu van MFR een bepaalde mate van onderzoek verwacht wordt waardoor zij bekend had kunnen zijn met de gestelde feiten, MFR was in 2012 al op de hoogte van het onderzoeksrapport van TU Delft en dat MFR niet op de hoogte was van inhoud kan gedaagden niet worden verweten, daarbij is in vonnis 1 al geoordeeld dat de wijze waarop Radar de ‘onderzoeksgegevens’ aan de orde heeft gesteld niet onrechtmatig is.