Beantwoording Kamervragen over situatie bij het Europees octrooibureau

03-03-2017 Print this page
B914860

Staatssecretaris van Dam (EZ) stuurt de Tweede Kamer zijn reactie op de Kamervragen over de situatie bij het Europees octrooibureau.

"[...]

De leden van de VVD vragen hoe de Staatssecretaris het EOB zal blijven aanspreken op zijn verantwoordelijkheid en hoe hij deze goede voornemens wil realiseren, rekening houdend met de reputatie van het Nederlandse vestigingsklimaat en met de uitspraak van de Hoge Raad op 20 januari 2017 dat het EOB, als internationale organisatie in Nederland, onschendbaar is? Wat kan de staatssecretaris doen vanuit de Nederlandse rol als goed gastheer en wat kan beter via de Raad van Bestuur van de Europese octrooiorganisatie worden geregeld?

De Regering hecht sterk aan het behouden van een goed vestigingsklimaat voor internationale organisaties in Nederland en draagt daar actief aan bij met een evenwichtig pakket aan voorwaarden en faciliteiten, dat zo nodig ook in rechte wordt verdedigd. De Nederlandse voeging in de procedure voor de Hoge Raad, waarbij immuniteit van de Europese Octrooiorganisatie ter discussie stond, moet in dat licht worden gezien. Ook is de regering op structurele basis in gesprek met de in Nederland gevestigde internationale organisaties. Dat laatste biedt ook de gelegenheid om de Nederlandse wensen en zorgen met betrekking tot het sociaal klimaat ter sprake te brengen.
Daarnaast is Nederland een actief lid van de Europese Octrooiorganisatie en onderneemt het in dat kader zowel formeel als informeel de nodige activiteiten om de sociale situatie te verbeteren. Gegeven de positie van het EOB als internationale organisatie, ligt daar ook het zwaartepunt van de Nederlandse bemoeienissen.

[...]

De leden van de PvdA vragen om inzicht in de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad van 20 januari 2017
De uitspraak van de Hoge Raad bevestigt dat de Europese Octrooiorganisatie en haar organen, zoals het EOB, immuniteit genieten in de Nederlandse rechtsorde.


Het oordeel van de Hoge Raad is in lijn met het standpunt van de Staat ten aanzien van de aan de organisatie toekomende immuniteit. De uitspraak zal dus ook geen concrete gevolgen hebben. Nederland zal zich in de Raad van Bestuur blijven inzetten voor verbetering van de sociale verhoudingen binnen de organisatie.

[...]

De leden van de SP-fractie hebben vernomen dat de Hoge Raad het arrest van het Gerechtshof Den Haag heeft vernietigd, waarmee de immuniteit van het EOB is herbevestigd. Deze leden zijn benieuwd naar de visie van de staatssecretaris op de ontstane situatie, waarbij Nederlandse ingezetenen op Nederlands grondgebied niet kunnen worden beschermd tegen (grove) schendingen van het in Nederland geldende arbeidsrecht en waarbij zij weinig tot geen mogelijkheden hebben om in beroep te gaan tegen disciplinaire uitspraken.

Zoals de Hoge Raad heeft bevestigd komt het EOB immuniteit toe, en is de toekenning van deze immuniteit niet in strijd met de verplichtingen onder het EVRM, nu de organisatie voorziet in een redelijk alternatief rechtsmiddel. De toekenning van immuniteit is onderdeel van de internationale rechtsorde. Immuniteit betekent niet dat de internationale organisatie geen verplichtingen heeft onder internationaal recht of het nationale recht van de zetelstaat. Het gaat hier om een balans tussen de volkenrechtelijke verplichtingen van Nederland die nopen tot respect voor de immuniteit van executie die internationale organisaties genieten en de verplichting van diezelfde organisaties onder internationaal recht en nationaal recht.

[...]"

Lees hier meer.