Commentaar Bas Kist (Chiever) op uitspraak van het hof Den Haag in Nachtwacht-merkzaak

01-09-2017 Print this page
B915096

Commentaar Bas Kist (Chiever) op uitspraak van het hof Den Haag (IEPT20170829) waarin het hof samengevat heeft geoordeeld dat Chiever geen gerechtvaardigd belang heeft bij een oordeel over mogelijkheid om De Nachtwacht als Benelux-merk in te schrijven en dat het BBIE deze inschrijving overigens ook terecht heeft geweigerd:

 

“De zaak over de merkregistratie in de Benelux van een afbeelding van de Nachtwacht gaat als een nachtkaars uit. Op 29 augustus wees het Hof Den Haag het verzoek om inschrijving door Chiever af. Het Hof wilde er duidelijk niet aan, ondanks het feit dat deze kwestie toch een paar interessante en voor de praktijk zeer relevante vragen aan de orde stelt. Kort gezegd meent het Hof dat een afbeelding van de Nachtwacht niet onderscheidend is voor het product strontium en dat Chiever geen gerechtvaardigd belang heeft bij zijn verzoek.

 

Om te beginnen met het gebrek aan belang: nadat het Nachtwachtdepot in 2015 door Chiever in eerste instantie was verricht als reactie op de zogenaamde canvas-actie van het BBIE (deposanten kregen een schilderij van elke nieuwe registratie en wij wilden ook graag een Nachtwachtje aan de muur), kreeg de zaak na de weigering van de registratie door het BBIE snel een serieus karakter.

 

Wij merkten dat in de praktijk daadwerkelijk de vraag leeft of je een bekend, oud kunstwerk als merk kunt registeren. Kijk om je heen en je ziet op veel plekken oude meesters op producten (en voor diensten) opduiken. Soms duidelijk als versiering, maar soms ook met mogelijk een merkfunctie. Wij kregen dan ook concrete vragen om advies op dit terrein. Lopen wij risico’s door een oude meester op ons product te zetten? En kunnen we het zelf eventueel als merk beschermen?

 

De pijn bij het Hof lijkt vooral te zitten in feit dat deze zaak als grap is begonnen en dat het Hof, met zijn ‘overbelasting’ en ‘beperkte financiële middelen’, niet zit te wachten op dit soort zaken. Daar kunnen wij uiteraard begrip voor opbrengen. Natuurlijk wisten wij vooraf dat een zaak die als grap begint met de nodige argwaan bekeken zou worden. Wij hebben het Hof er blijkbaar niet van kunnen overtuigen dat deze grap al heel snel een serieuze kwestie werd met voor de praktijk belangrijke, nog onbeantwoorde vragen. […]

 

Ook de betaling van de depot-taxen levert volgens het Hof geen belang voor Chiever op. Volgens het Hof (R.O. 5) heeft Chiever ‘deze, overigens relatief geringe, taxe in eerste instantie immers betaald om een foto op canvas van De Nachtwacht te krijgen, welke canvas zij, blijkens de brief van Chiever aan het Bureau van 15 februari 2016 (productie 3 bij het verzoekschrift), ondanks de weigering het teken in te schrijven, heeft ontvangen.’

 

Het klopt dat wij, ondanks het feit dat de Nachtwacht niet geregistreerd is, toch een canvas doek van het BBIE hebben ontvangen. Echter, dit was niet het canvas waar wij op uit waren. Op het doek dat wij van het BBIE ontvingen stond wel de Nachtwacht, maar daarin waren door het BBIE met Photoshop de hoofden van de BBIE-directie en die van een aantal Chiever-partners gemonteerd. Een erg geestige , originele en door ons zeer gewaardeerde reactie van het BBIE op ons Nachtwacht-depot.

 

Echter, als het Hof nu zelfs de ontvangst van het canvas doek door Chiever meeweegt bij zijn oordeel dat Chiever geen belang heeft, dan had dit element natuurlijk meegenomen moeten worden. Wij hebben niet het canvas ontvangen waarvoor we betaald hebben! Chiever zit nu opgescheept met een doek dat laat zien dat niet kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh, maar de heer Simon cs en - nog erger - de Chiever-partners, zich gereed maken om uit te marcheren. Zoek daar maar eens een goed plekje voor op kantoor.”

 

(Het canvas doek dat Chiever uiteindelijk van het BBIE heeft ontvangen)

 

Lees het volledige commentaar van Bas Kist hier.