Het is lente in ogen van de Turijnse tandartsassistente

15-03-2012 Print this page

B9 10942. Dirk Visser ([email protected] reacties welkom!): Het is lente in ogen van de Turijnse tandartsassistente .

Een eerste commentaar bij HvJ EU, 15 maart 2012, zaak C-135/10, B9 10941 (SCF / Marco Del Corso) en HvJ EG, 15 maart 2012, zaak C-162/10, B9 10942 (Phonographic Performance /Ierland).

Het is zover. De zon breekt door en het Hof EU begint casuïstisch te rommelen met het begrip “mededeling aan het publiek”.

Na in zijn arrest-Airfield (C‑431/09) (iedere?) “interventie”  waardoor een ruimer publiek wordt bereikt als ‘mededeling aan het publiek’ te bestempelen rekt het Hof EU het begrip mededeling aan het publiek enerzijds nu weer verder op, terwijl het aan de ander kant juist wordt ingeperkt.  In SCF /Marco Del Corsokomt het Hof nu met een beperkende interpretatie van het begrip “publiek”.

De clientèle van een Italiaanse tandarts die muziek laat horen in zijn wachtkamer is geen auteursrechtelijk relevant publiek. Want het is een stabiele groep, het is een kleine groep, die bovendien niet steeds dezelfde fonogrammen hoort. Niemand gaat naar de tandarts om naar muziek te luisteren. De tandarts kan niet redelijkerwijs verwachten dat hij door het draaien van muziek meer klanten krijgt. Het laten horen van muziek heeft dus geen invloed op het inkomen van de tandarts. Dus is er geen winstoogmerk en dus is het geen mededeling aan het publiek (ov. 95-100).Geen publiek, geen winstoogmerk, geen “extra dienst die wordt verleend om er een bepaald voordeel uit te trekken”, geen ‘mededeling aan het publiek’.

Het aantal vragen dat dit oproept is nauwelijks te overzien.

Lees het gehele commentaar hier.