Interview met Erwin Angad-Gaur: "Nieuwspoortbijeenkomst 10 oktober: De waarde van het Auteursrecht"

Print this page 02-10-2019
B915855

Erik Thijssen, interview met Erwin Angad-Gaur (senior adviseur Kunstenbond vakgroep Muziek/Ntb en directeur VCTN), 'Nieuwspoortbijeenkomst 10 oktober: De waarde van het Auteursrecht', Sena Performers Magazine (3, 2019).


"Het Auteurs- en naburig recht is flink in beweging. Zoals ook in het vorige magazine te lezen, nam het Europese Parlement een nieuwe Richtlijn aan, die de komende twee jaar in de Nederlandse wet geïmplementeerd moet worden. Volgend jaar staat evaluatie van het Auteurscontractenrecht op de agenda. Terwijl ook de Wet Toezicht op Collectief Beheersorganisaties (dat het wettelijk toezicht op onder meer Sena regelt) waarschijnlijk op enkele punten gewijzigd zal gaan worden. Toch blijkt – ook in de disussies over de nieuwe wetgeving – de kennis van het huidige recht bij velen beperkt te zijn, stelt Platform Makers (het samenwerkingsverband van beroepsorganisaties en vakbonden voor auteurs en artiesten).

 

Op 10 oktober organiseren zij daarom een debat in het Haagse Nieuwspoort onder de titel ‘De waarde van het Auteursrecht – wees er zuinig op’. Tijdens de bijeenkomst zullen twee voorlichtingsfilmpjes en een boekje over Auteurs- en naburig recht gepresenteerd worden. Daarnaast volgt een debat met zowel makers, producenten als politici onder leiding van journalist Frénk van der Linden. [...]

 

Angad-Gaur: “Uiteraard hopen we dat auteurs en artiesten ook zelf naar Nieuwspoort komen op 10 oktober, om zelf aan de aanwezige politici te kunnen vertellen wat het belang is, maar ook om zich te laten voorlichten. De publicaties zullen vanaf 10 oktober ook via de site van Platform Makers te lezen en te zien zijn. Maar het debat zelf is een gelegenheid je stem te laten horen. Dus kom vooral!”

 

Lees het volledige interview hier.