Recente publicaties IVIR

15-03-2012 Print this page

B9 10944. Annotatie bij Hof van Justitie 24 november 2011 (Scarlet / Sabam), F.J. Borgesius & S. Kulk, Mediaforum, 2012-3, p. 93-100. (Met dank aan Frederik Borgesius).

Het is na dit arrest niet uitgesloten dat internetaanbieders filtersystemen gebruiken om file sharing tegen te gaan. (…) hoewel het arrest in deze specifieke zaak niet onredelijk is en het Hof in zijn analyse verder gaat dan strikt noodzakelijk, is het jammer dat het Hof zich niet duidelijker uitspreekt over de grondrechten van internetgebruikers. Een aantal belangrijke vragen blijven onbeantwoord. Hoe verhouden filtersystemen zich tot de informatievrijheid, tot het communicatiegeheim en tot het recht op respect voor het privé-leven? Moet deep packet inspection überhaupt wel overwogen worden om een particuliere organisatie te helpen met handhaving van auteursrechten? Waar de balans moet liggen tussen de rechten van internetgebruikers, internetaanbieders en auteursrechthebbenden is helaas niet veel duidelijker geworden.

Lees de volledige noot hier.

(Fast)food for thoughts: de uitspraak van het Hof van Justitie in de Scarlet/Sabam-zaak, N. Helberger & J.V.J. van Hoboken, Nederlands tijdschrift voor Europees recht, 2012-2, p. 75-82.

Het is belangrijk zich ervan bewust te zijn dat het besluit in de Sabam/Scarlet-zaak maar van beperkte reikwijdte is. Scarlet/Sabam geeft geen duidelijk antwoord op vele van de overige relevante vragen die op dit moment spelen: de interpretatie van het verbod op een algemene toezichtverplichting in artikel 15 van de E-Commerce Richtlijn; de omstreden verhouding van dit artikel tot de Handhavingsrichtlijn; waar de grenzen te zoeken van de (preventieve) verantwoordelijkheid van ISPs; of, en hoe IPSs zelf tot een juiste afweging kunnen komen tussen de rechten van rechthebbenden en gebruikers; de toelaatbaarheid van het blokkeren van bepaalde websites die een rol spelen in de onrechtmatige uitwisseling van auteursrechtelijk beschermd werk, zoals The Pirate Bay (maar die ook legaal materiaal ter beschikking stellen); of de vereisten aan notice-en-takedown- procedures vanuit Europeesrechtelijk en constitutioneel oogpunt. Misschien kon dit gezien de hoeveelheid vragen die op dit gebied spelen ook niet van het Hof van Justitie verwacht worden en het Hof zal zich gezien de bestaande onduidelijkheid in de toekomst nog meerdere malen over deze materie kunnen uitlaten. De bescherming van de vrijheid van het internet, en een juiste en gebalanceerde uitwerking van de aansprakelijkheid van tussenpersonen blijft echter hoe dan ook een zaak voor wetgevers.

Lees het volledige artikel hier.