Richtsnoeren voor het uploadfilter

11-06-2021 Print this page
Auteur:
Birgit Kunst-Verboon
B916198

<< Dossier DSM >>

 

Gefeliciteerd! Het zal u niet ontgaan zijn dat afgelopen maandag 7 juni de uiterste datum voor de implementatie van de Auteursrechtrichtlijn 2019/790 DSM was. De richtlijn is opgenomen in onze nationale wetgeving en sinds afgelopen maandag, gelden. Uitzonderingen hierop zijn het nieuwe artikel 3 AW (Mogelijkheid aan beperkingen gelieerd recht op een billijke vergoeding ook aan uitgevers toe te laten komen – reprobelfix) welke op 1 januari van dit jaar al van kracht werd en nadere bepalingen die zien op de billijke vergoeding voortvloeiend uit een exploitatieovereenkomst, welke volgend jaar, 7 juni 2022, van kracht worden.

 

Maar het overgrote deel van de wijzigingen is sinds deze week van kracht en dus ook het veelbesproken en angstaanjagende uploadfilter. Artikel 17 van de richtlijn is terug te vinden in de nieuw toegevoegde artikelen 29c, 29d en 29e Aw. Regeren is vooruitzien moet de Commissie hebben gedacht en om de stortvloed aan prejudiciële vragen en andere uploadfilter gerelateerde kwesties af te wenden maakte zij deze week ook nog richtsnoeren bekend voor de juiste transponering en implementatie van artikel 17 DSM.

 

In deze richtsnoeren wordt uitgelegd wat een onlinedienst voor het delen van content is en vooral wat niet wordt verstaan onder een onlinedienst voor het delen van content. Verder gaan deze richtsnoeren dieper in op de inspanningsverplichting die rust bij de onlinedienst voor het delen van content voor het verkrijgen van de toestemming van de rechthebbende. Deze inspanningsverplichting gaat niet zover dat de onlinedienst voor het delen van content proactief op zoek moet gaan naar een rechthebbende wanneer deze niet makkelijk te identificeren is. Lidstaten kunnen de ontwikkeling van rechthebbenden-registers stimuleren. Deze registers zouden onlinediensten voor het delen van content kunnen raadplegen bij hun zoektocht naar de toestemming van de rechthebbende. Dit alles volledig in lijn met de AVG/GDPR, uiteraard.

 

Hoeveel moeite een onlinedienst voor het delen van content moet doen om de toestemming van de rechthebbende te verkrijgen hangt af van verschillende factoren. Zo telt de omvang van het platform en de grootte van het publiek van het platform mee in de overwegingen.

 

Lees de richtsnoeren hier.

 

Of als dat niet lukt, dan kan hier de .pdf geraadpleegd worden