2015

Print this page

IEPT20151230, Rb Amsterdam, Tick v Vevam
Vevam gerechtig tot opzegging overeenkomst voor onbepaalde tijd. Ook sprake van zwaarwegende omstandigheden die opzegging rechtvaardigen: (i) omstandigheden waaronder overeenkomst tot stand kwam na 13 jaar volledig gewijzigd en (ii) overeengekomen afkoopsom en vrijwaring per jaar vanaf 1 januari 2010 betekenisloos door gewijzigd beleid voor STER en reclame op commerciële zenders.


IEPT20151223, Rb Amsterdam, Anne Frank Fonds v Anne Frank Stichting
Grote delen van het werk van Anne Frank zijn pas in 1986 gepubliceerd, waardoor het auteursrecht hierop nog steeds geldt. Geen belang bij vordering verklaring tot recht: geen reële dreiging van auteursrechtinbreuk. Geen beperkingen op auteursrecht: geen citaat door verveelvoudiging volledige tekst werken, gedaagden zijn geen bibliotheek of archief, geen gebruik voor eigen oefening aangezien gedaagden geen privépersoon zijn en geen verveelvoudigingen om werken te restaureren omdat hier geen blijk van is. Handhaving auteursrecht stuit af op het grondrecht van vrijheid van wetenschap: voor gedegen onderzoek is immers noodzakelijk dat de onderzoekers de beschikking moeten kunnen hebben over enkele exemplaren van de te onderzoeken teksten.


IEPT20151215, Rb Amsterdam, Powned
Uitzending Studio PowNed over uitlatingen Syrische vluchteling onrechtmatig: hoefde er niet op bedacht te zijn dat beelden op landelijke televisie zouden worden uitgezonden. Geen maatschappelijke misstand. Beelden “uit zijn verband gerukt”. PowNed moet Google en Yahoo aanschrijven om fragmenten te verwijderen. Geen belang bij rectificatie, nu beelden reeds van PowNed-website, YouTube en Facebook-pagina zijn verwijderd. Geen rechtmatig belang bij afgifte kopieën van beelden die niet in uitzending zijn getoond. Voorschot tot schadevergoeding van € 2500 toegewezen.

IEPT20151126, Rb Amsterdam, SURFmarket v Turnitin
Overeenkomst geen agentuurovereenkomst: voldoet niet aan kenmerk dat agent bij totstandkoming van overeenkomst de belangen dient van de principaal. Opzeggingsgrond niet aan de orde: licentieovereenkomst gesloten en niet aannemelijk dat dit slechts een gebruiksvergoeding betreft. Niet aannemelijk dat SURFmarket vertrouwen heeft beschaamd: blijkt niet uit mail en rechtsverhouding.


IEPT20151126, Rb Amsterdam, Karaktermoord curator
Ongefundeerde ernstige (poging tot) karaktermoord op curator zonder enige vorm van serieuze onderzoeksjournalistiek.


IEPT20151123, Rb Amsterdam, De Volkskrant
Uitlatingen over dat eiser onzorgvuldig integriteitsonderzoek heeft uitgevoerd niet onrechtmatig: voldoende steun in feitenmateriaal. Aandacht besteed aan maatschappelijk debat staat en eiser is public figure.


IEPT20151026, Rb Amsterdam, Ravensburger v Jaludo
Geen inbreuk op woordmerk ‘MEMORY’ door gebruik woord ‘memory’ in combinatie met ander woord; gebruik enkel beschrijvend voor aangeboden spel; geen gebruik als teken voor waren of diensten.


IEPT20151022, Rb Amsterdam, Woman Capital
Executieverkoop database toegestaan: alleen organisaties die in zelfde branche opereren mogen bod uitbrengen waardoor privacy van personen in databank voldoende is gewaarborgd.
 


IEPT20151120, Rb Amsterdam, Dyson v BSH
Niet aannemelijk dat Stofzuigerverordening lacune bevat door geen rekening te houden met vermindering zuigkracht door gebruik ervan: dit bevordert de betrouwbaarheid van de te hanteren meet- en berekenmethodes. Niet aannemelijk dat concurrent in staat is testomstandigheden van anderen volledig te reproduceren, waardoor uitgegaan wordt van deze controletoleranties. Geen mededelingsplicht omtrent weliswaar scoren van een ‘B’-label, maar binnen controletoleranties van het ‘A’-label blijven, en verhoging van het energieverbruik wanneer zak voller wordt. Tests voldoen niet aan HEPA-/Stofzuigernorm terwijl niet valt vast te stellen wat resultaten zouden zijn indien deze wel conform deze normen zouden zijn uitgevoerd, waardoor niet aannemelijk is dat de filter van BSH niet als HEPA-filter mag worden aangemerkt.


IEPT20151016, Rb Amsterdam, Optieclub v AFM
Ondanks dat AFM als autoriteit op gebied van Wft-gerelateerde zaken wordt beschouwd, brengt niet vermelden inhoud vonnis waaruit blijkt dat de rechter het standpunt van AFM heeft verworpen geen onrechtmatigheid met zich mee.


IEPT20151016, Rb Amsterdam, Hearst Magazines
Rectificatie toegewezen voor plaatsen artikel waarin cocaïneverslaving van [eiseres] wordt gesuggereerd. Voorschot op schadevergoeding in kort geding van € 5000,

IEPT20151007, Rb Amsterdam, Scyscanner v RCC
Beslissing CvB RCC niet onrechtmatig jegens Skyscanner: activiteiten Skyscanner terecht als ‘handelspraktijk’ aangemerkt wegens commercieel belang en beïnvloeding economisch gedrag consument. Terecht overwogen dat Skyscanner geen beroep toekomt op artikel 6:196c (4) BW: initiatief voor verkrijgen Govolo informatie ligt bij Skyscanner.

IEPT20151002, Rb Amsterdam, Myjour
Myjour heeft nieuwe openbaarmaking verricht door link te delen via Twitter en Facebook met daaronder de foto van eiser: niet onderbouwd dat de foto een (inline) link betreft. Gestelde automatische plaatsing van de foto door Facebook en Twitter bij de hyperlink aan eiser toe te rekenen. Licentievergoeding aan Panorama zorgt niet voor gebruiksrecht Myjour en geen beroep op citaatrecht, door gebrek aan naamsvermelding. Schadevergoeding van € 693,75 op grond van tarievenlijst FotoAnoniem: € 555 voor auteursrechtinbreuk en verhoging van 25% voor ontbreken naamsvermelding. Proceskosten verrekend met reeds door eiser betaalde bedrag van € 750. 

IEPT20150930, Rb Amsterdam, Roadside v LAKS
Door Roadside gemaakte foto’s van medewerkers van LAKS niet auteursrechtelijk beschermd: niet onderbouwd in welk opzicht foto’s zich onderscheiden van foto’s van andere fotografen.


IEPT20150925, Rb Amsterdam, HP/De Tijd
Uit factuur aan Telegraaf op geen enkele wijze af te leiden dat eiser niet meer over auteursrecht op foto van Volkert van der G. beschikt. Toelaatbaar citaat: goede kennisneming van wijze waarop Telegraaf foto heeft afgedrukt draagt bij aan te voeren debat en foto enkel als onderdeel voorpagina Telegraaf en niet als afzonderlijke afbeelding getoond. Naam van maker weliswaar niet op gebruikelijke wijze, maar wel afdoende duidelijk vermeld.

IEPT20150922, Rb Amsterdam, Squadra Italia v Lotto Sport Italia
Zwitsers recht van toepassing: uit tekst licentieovereenkomst blijkt slechts dat partijen ter zake van spoedeisende procedures een afwijkende bepaling zijn overeengekomen wat betreft de bevoegde rechter, niet ook wat betreft toepasselijk recht. Onvoldoende aannemelijk dat bodemrechter tot oordeel zal komen dat sprake is van drie materiële inbreuken op de overeenkomst. Ook onduidelijk of opzegging tot gevolg heeft dat overeenkomst eindigt of dat daarvoor bekrachtiging door WIPO-arbiters noodzakelijk is. Belang Squadra dat wordt geschaad wanneer kort geding in haar nadeel wordt beslist wanneer de arbiters anders oordelen is groter dan het belang Lotto dat wordt geschaad ingeval uit het oordeel van de arbiters mocht blijken dat zij ten onrechte de overeenkomst nog enige maanden heeft moeten voortzetten, waardoor Squadra's belang prevaleert.

IEPT20150920, Rb Amsterdam, KRO-NCRV
[eiser 2]  heeft niet aannemelijk gemaakt dat hij handelingsonbekwaam was bij sluiten overeenkomst met Crossmedia voor gebruik heimelijk opgenomen camerabeelden Volkert van der G.. KRO-NCRV mag beeldmateriaal gebruiken in uitzending Brandpunt Reporter: blijvende belangstelling samenleving, beelden relevant voor boodschap over of Van der G. zich aan voorwaarden invrijheidstelling houdt. Voldoende feitenmateriaal beschikbaar voor uitlating dat Van der G. zich niet aan voorwaarden houdt. Eerbiediging privéleven [eiser 2] voldoende gewaarborgd doordat hij onherkenbaar in beeld is gebracht.

IEPT20150825, Rb Amsterdam, Bulldog 
Vordering tot schadevergoeding wegens ten onrechte niet kunnen beschikken over Bulldog-domeinnamen verjaard: vijf jaar termijn (artikel 3:310 BW) beginnen te lopen op 9 augustus 2004. Verjaring niet (tijdig) gestuit: procedure van eind 2004 aanhangig gemaakt vóórdat verjaringstermijn is gaan lopen en latere procedure en brief hebben geen betrekking op schadevergoeding, maar op overdracht domeinnamen. Ten overvloede: geen spoedeisend belang omdat niet in te zien is waarom vordering niet eerder is ingesteld en oordeel bodemprocedure niet kan worden afgewacht.

IEPT20150819, Rb Amsterdam, Waalwear v A-Brands
Verkoop kleding met aanduidingen “S&D Le Chic by Salty Dog” en “Salty Dog Le Chic” niet in strijd met licentieovereenkomst: steeds door Waalwear gecontroleerd of merk correct werd gebruikt. Introductie eigen kledinglijn onder merken “Le chic” en “LCEE” niet in strijd met licentieovereenkomst. Dwaling c.q. bedrog bij overeengekomen amendement op licentieovereenkomst onvoldoende onderbouwd. Afsplitsing deel activiteiten waaronder licenties voor merken LCEE en Le Chic naar nieuwe BV niet onrechtmatig: vallen niet onder licentieovereenkomst. Geen ontbinding of wijziging licentieovereenkomst: starten gerechtelijke procedure geen toerekenbare tekortkoming en gebrek aan winst geen onvoorzienbare omstandigheid

IEPT20150817, Rb Amsterdam, Yourscene
Schadevergoeding van € 360 voor plaatsen foto die gedurende 7 maanden 8000 keer is bekeken op een website zonder toestemming van de rechthebbende: gedaagden zijn professionele partijen en behoorden te weten dat voor online gebruik van een foto betaald dient te worden. Eiseres heeft onvoldoende gemotiveerd waarom zij een hoger bedrag heeft gevorderd dan zou blijken uit de tarievenlijst van Foto Anoniem.

IEPT20150814, Rb Amsterdam, NRC 
Geen rectificatie op voorpagina NRC van artikel waarin eiser ten onrechte in verband wordt gebracht met advocaat [K]: door rectificatie op opiniepagina NRC Handelsblad en aanpassing online artikel (schadelijke) gevolgen reeds beperkt.

IEPT20150812, Rb Amsterdam, Onno Hoes v Powned 
Geen belang meer bij vordering tot verwijdering beelden uitzending over Onno Hoes van door Powned beheerde websites: reeds toegezegd. Voorlopig oordeel dat uitzending heimelijk opgenomen beelden van eiser onrechtmatig is: geen ernstige misstand en deels gemanipuleerde beelden. Op grond van artikel 843a Rv kan geen afgifte van originele audio en audiovisuele opnamen worden gevorderd. Wel afgifte kopieën van de opnamen: gerechtvaardigd belang om opnamen op verdere manipulaties te controleren

IEPT20150812, Rb Amsterdam, ABGS v Makro
Anders Hof Den Haag in Burgers v Basil (IEPT20140722) oordeelt voorzieningenrechter dat de Gemeenschapsmodellenverordening zich niet tegen slaafse nabootsingsvorderingen verzet.  Geen overdracht slaafse nabootsingsvordering van failliete onderneming aan ABGS: niet onderbouwd. Onduidelijk of ABGS zelf wielentas op de markt brengt. Indien er vanuit wordt gegaan dat ABGS wel een wielentas op de markt brengt geen sprake van slaafse nabootsing door gebrek aan onderscheidend Adventure Bags

IEPT20150717, Rb Amsterdam, Achmea v Promovendum
Reclame-uiting dat Promovendum gegarandeerd 20% voordeliger is dan de huidige autoverzekering is misleidend: wijst op niet bestaan van verdere acceptatievoorwaarden, hetgeen niet klopt

IEPT20150716, Rb Amsterdam, SBS
Verzoek om te bepalen dat SBS aansprakelijk is voor psychische schade door uitzending Undercover in Nederland leent zich voor deelgeschil. Opnames van [verzoeker] met verborgen camera onrechtmatig: herkenbaar voor o.a. werkgever in beeld gebracht, onvoldoende steun in feiten. SBS aansprakelijk voor psychische schade die [verzoeker] door uitzending heeft geleden.

IEPT20150715, Rb Amsterdam, De Volkskrant 
Artikel Volkskrant waarin docent dansschool wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag niet onrechtmatig: steun in feitenmateriaal. Eiser is public figure en hoor en wederhoor geboden. Ernstige inbreuk op reputatie en privacy niet voldoende om publicatieverbod vooraf te wettigen. 

IEPT20150625, Rb Amsterdam, Facebook wraakporno
Vorderingen jegens Facebook Nederland ontvankelijk: onvoldoende onderbouwd dat gevraagde gegevens niet toegankelijk zijn voor Facebook Nederland. Rechtsplicht provider tot verstrekken NAW-gegevens wanneer gegevens dader onrechtmatige daad alleen door tussenkomst provider beschikbaar zijn. Facebook heeft bij naleven rechtsplicht onvoldoende zorgvuldigheid in acht genomen. Facebook moet alles in werking stellen om na te gaan of de gegevens toch niet nog ergens traceerbaar zijn.

IEPT20150624, Rb Amsterdam, Maxim’s v Mei Sum
Geen belang meer bij auteursrechtelijke vorderingen: geen sprake van reële dreiging door ondertekende onthoudingsverklaring. Geen verwijzing naar schadestaatprocedure: geen causaal verband tussen beweerdelijke schade en gestelde auteursrechtinbreuk. Geen belang bij gevorderde opgave en inzage: kunnen via onthoudingsverklaring en getroffen schikking worden afgedwongen.

IEPT20150610, Rb Amsterdam, Pictoright v Stadsarchief Rotterdam
Rechtbank dient naar aanleiding van arrest van Hoge Raad (IEPT20150403) alsnog te onderzoeken of in concrete geval handhaving IE-recht afstuit op ander grondrecht. Heroverweging leidt niet tot ander oordeel: stellingen Stadsarchief beperkt tot argumentatie in algemene zin. Pictoright op één maker na geslaagd in bewijs dat zij bevoegd is voor in dagvaarding bij naam genoemde makers op te treden. Voorschot op schadevergoeding van €  5400 voor dertig inbreuken.

IEPT20150610, Rb Amsterdam, Anne Frank
Drie brieven van Otto Frank auteursrechtelijk beschermd: oorspronkelijk en persoonlijke stempel maker. Tentoonstelling is openbaarmaking. Tentoonstelling als “traditionele” vorm van “mededeling van publiek” niet geharmoniseerd door Auteursrechtrichtlijn. Artikel 23 Aw uitsluitend van toepassing op artistieke werken, waar brieven niet onder vallen. Beroep op citaatrecht onvoldoende onderbouwd. Geen algemeen publiek belang dat zwaarder weegt dan IE-rechten Anne Frank Fonds: Stichting had vooraf toestemming kunnen vragen. Fonds heeft rechtmatig belang bij vaststelling dat zonder haar toestemming tentoonstellen brieven auteursrechtinbreuk is. Geen algemeen inbreukverbod: afweging vereist naar aanleiding van concrete omstandigheden van individueel geval.

IEPT20150520, Rb Amsterdam, Van Bennekom v IISG 
Beschikbaar stellen foto's Van Bennekom in digitale archief IISG geen auteursrechtinbreuk: archief zonder winstoogmerk (artikel 15h en 16n Aw). Online beschikbaarstelling wel auteursrechtinbreuk. Schadevergoeding afgewezen: rechtbank heeft geen aanknopingspunten om hoogte van schade vast te kunnen stellen.

IEPT20150429, Rb Amsterdam, Philips v SEB
Claim 1 “Het snelste en meest efficiënte strijken” misleidende vergelijkende reclame: met verouderd product vergeleken en gestelde strijkgedrag consument niet aannemelijk gemaakt. Claims 2 dat Tefal nr. 1 van de wereld/Europa is in stoomgeneratoren misleidende vergelijkende reclame: SEB mag geen verkoopaantallen van verschillende merken optellen. Claim 3 “Tefal/TEFAL a brand of GROUPE SEB world no. 1 in ironing” misleidende vergelijkende reclame: SEB mag verkoopaantallen van verschillende merken niet optellen en vraagtekens bij onderzoek SEB.

IEPT20150423, Rb Amsterdam, Schiphol v IBR

Inbreuk sub b op merken SCHIPHOL en PRIVIUM door teken P7 SCHIPHOL PRIVIUM van IBR: de tekens SCHIPHOL en PRIVIUM van IBR zijn identiek aan het woordmerk en aan het woorddeel in het beeldmerk SCHIPHOL PRIVIUM van Schiphol, er is sprake van verwarringsgevaar en partijen bedienen zich van hetzelfde publiek. Ook inbreuk sub c: SCHIPHOL is een bekend merk en IBR trekt ongerechtvaardigd voordeel uit reputatie merk SCHIPHOL.


IEPT20150417, Rb Amsterdam, ROC v Gidpro 
Geen overeenkomst tot stand gekomen: onvoldoende betwist dat [naam 1] onbevoegd was Gidpro te vertegenwoordigen en bekrachtiging door Gidpro onvoldoende onderbouwd.

IEPT20150417, Rb Amsterdam, SBS
Uitzending “Gestalkt” over stalking door [S]  niet onrechtmatig: geen sprake van een portret, omdat gezicht [S] geblurred is in de uitzending. Gebruik verborgen camera gerechtvaardigd: voldoende aannemelijk dat materiaal niet zonder verborgen camera te verkrijgen was. Voldoende steun in het voor de uitzending beschikbare feitenmateriaal. Hoor- en wederhoor geboden, waarvan [S] gebruik heeft gemaakt.

IEPT20150415, Rb Amsterdam, Van Gaal v Interbest
Dat gewraakte foto via Getty Images is aangeschaft doet niet af aan portretrechtinbreuk. Inbreuk portretrecht Van Gaal: redelijk belang om zich te verzetten tegen gebruik portret, want foto gebruikt voor commerciële uiting. Onvoldoende onderbouwd dat Night Writers betrokken was bij openbaarmaking portret. Onderbouwing waarde verzilverbare populariteit sluit onvoldoende aan bij onderhavige situatie. Van Gaal krijgt gelegenheid hoogte van verzilverbare populariteit nader toe te lichten.

IEPT20150409, Rb Amsterdam, Luizenkliniek v Hoofdluisvrij
Verweer dat franchiseovereenkomst niet geldig is ontbonden doet niet af aan van kracht blijven non-concurrentiebeding. Non-concurrentiebeding niet in strijd met mededingingsrecht en Groepsvrijstelling: Groepsvrijstelling niet van toepassing. Gedaagde heeft concurrentiebeding geschonden door onderneming onder andere naam voort te zetten.

IEPT20150402, Rb Amsterdam, Eredivisie v Café de Zon
Voldoende aannemelijk dat Eredivisiewedstrijden openbaar zijn gemaakt door gedaagde, gelet op berichten op Facebook, verklaringen van gedaagde en bevindingen van de deurwaarder. Auteursrechtinbreuk wegens uitzenden wedstrijden zonder zakelijke licentie.

IEPT20150327, Rb Amsterdam, Emday
Inbreuk op auteursrecht op foto van Emday. Schadevergoeding van € 312 volgens door Stichting FotoAnoniem gehanteerde tarieven wegens gebruik foto van klein formaat op website en in brochure. Billijkheid verzet zich tegen 1019h Rv proceskostenveroordeling Emday: toegewezen schadevergoeding is fractie van gevorderde en schade heeft beperkte omvang.

IEPT20150320, Rb Amsterdam, SBS
Uitingen in uitzending Undercover in Nederland over uitbuiten van jonge meisjes in filmproducties ernstige misstand, voldoende steun in feitenmateriaal. Noemen van naam film eisers in de uitzending onrechtmatig: suggestie dat film geen reële filmproductie is maakt succesvolle exploitatie van de film voorgoed onmogelijk. Niet (tijdig) toepassen hoor en wederhoor maakt uitzending niet onrechtmatig, nu eisers daar geen gebruik van hebben gemaakt.

IEPT20150318, Rb Amsterdam, 8Ball Music
Gedaagde is vergoeding verschuldigd per optreden. Gedaagde heeft onvoldoende betwist dat op de door eisers overgelegde lijst genoemde 96 optredens hebben plaatsgevonden. Omkering bewijslast omdat gedaagde administratie m.b.t. optredens niet in orde had. Gedaagde moet bewijzen dat hij per optreden geen, dan wel een lagere vergoeding heeft ontvangen dan € 1250.

IEPT20150311, Rb Amsterdam, Erdee 
Publicatie artikel I op refdag.nl over conflict tussen eisers en enkele boeren niet onrechtmatig: verwijzing naar artikel IV, waarin beschuldigingen jegens eiser zijn ingetrokken. Artikel I op digibron.nl wel onrechtmatig, voor zover geen verwijzing naar artikel IV is opgenomen. Onvoldoende onderbouwd waarom artikelen II en III onrechtmatig zijn. Erdee moet Google verzoeken om verwijzingen naar artikel I uit Google zoekresultaten te halen: artikel I in belangrijke mate negatief over eisers, zoekresultaten vermelden alleen kop met negatieve connotatie en niet verwijzing naar artikel IV en hebben betrekking op ver verleden.

IEPT20150306, Rb Amsterdam, SBS
Geen beroep op portretrecht: gezicht volledig geblurred, waardoor geen sprake kan zijn van portret. Uitzending over de stalking door P niet onrechtmatig: voldoende steun in feitenmateriaal en P en zijn vriendin worden onherkenbaar in beeld gebracht. P heeft geen gebruik gemaakt van wederhoor.

IEPT20150225, Rb Amsterdam, VBO v Funda 
VBO ontvankelijk met vorderingen jegens Funda: Funda houdt aandelen Funda Real Estate en heeft daarmee zeggenschap over beleid van Funda Real Estate. VBO heeft voldoende gesteld omtrent de beweerde machtspositie om aan haar stelplicht te voldoen. Comparitie van partijen inzake door deskundigen te onderzoeken gestelde misbruik van machtspositie door Funda

IEPT20150225, Rb Amsterdam, Oogappel v Gemeente Amsterdam 
Verschil tussen “intrekken” en niet (langer) verlenen subsidie dermate subtiel dat uitlating dat subsidie is ingetrokken niet onrechtmatig is. Uitlatingen burgemeester dat Oogappel anti-integratief gedachtengoed zou verspreiden niet onrechtmatig: gebaseerd op AIVD ambtsbericht dat niet is ontkracht door Oogappel.

IEPT20150216, Rb Amsterdam, Advalley v Kabaall
Alleen (digitale) afbeelding Deluxebox op www.deluxebox.com valt onder werkbegrip: eigen intellectuele schepping van de auteur. Geen auteursrechtinbreuk: auteursrechtelijk beschermde elementen niet of nauwelijks terug te vinden in Digitale Giftbox van Kabaall. Geen merkinbreuk, want geen overeenstemming: identiek bestanddeel “box” louter beschrijvend en van ondergeschikt belang. Geen slaafse nabootsing: werkwijze van eisers op zich niet beschermd en gelijkenissen in hoge mate technisch bepaald of functioneel noodzakelijk. Geen bijkomende omstandigheid die handelen Kabaall onrechtmatig maak. Geen schending geheimhoudingsbeding: onvoldoende onderbouwd.

IEPT20150216, Rb Amsterdam, De Korte Weg v DVSA
Samenwerkingsovereenkomst rechtsgeldig ontbonden: voldoende aannemelijk dat het DVSA niet is toegestaan om zonder toestemming Korte Weg niet van DVS afkomstige vleesvervangende producten te verkopen.

IEPT20150216, Rb Amsterdam, Nadomini v Cassina 
Geen staking executie vonnis van 24 december 2014 (IEPT20141224) : dwangsommen juist aangezegd en niet tijdig en volledig aan veroordeling voldaan door te laat door registeraccountant gecontroleerde opgave te doen. Dwangsommen tijdig opgeëist en niet in strijd met redelijkheid en billijkheid.

IEPT20150212, Rb Amsterdam, Google
Geen verwijdering URL’s naar artikelen over geschil eiser met aannemer uit Google zoekresultaten: informatie in essentie juist en relevant voor zoekopdracht naar naam eiser. Zaak niet vergelijkbaar met Google Spain arrest, waar het ging om zoekresultaat dat leidde naar publicatie van 16 jaar eerder. Geen zwaarwegende en gerechtvaardigde redenen voor verwijdering URL’s: dat eiser het onprettig vindt om met “container-kwestie” te worden geconfronteerd onvoldoende.

IEPT20150210, Rb Amsterdam, SVH 2.0 v CIHEX
Uitlatingen van CIHEX dat haar diploma de kandidaat het recht geeft op inschrijving in het Register SVH Verklaring Sociale Hygiëne onrechtmatig, want onjuist. Uitlating dat CIHEX-diploma aan wettelijke vereisten Drank- en Horecawet voldoet niet onrechtmatig: bevat geen onjuiste mededelingen m.b.t. SVH 2.0.

IEPT20150206, Rb Amsterdam, &V
Sprake van agentuurovereenkomst: &V verrichte boekingsovereenkomsten ten behoeve van [A]. Agentuurovereenkomst voor onbepaalde duur onregelmatig opgezegd door niet opzegtermijn van 4 maanden in acht te nemen. [A] heeft onvoldoende betwist dat schadebedrag hoger aan gederfde provisies hoger is dan zijn vordering op &V, waardoor opschorting gerechtvaardigd is. &V moet administratorgegevens en domeinnaam die aan [A] toekomen, aan [A] overdragen.

IEPT20150205, Rb Amsterdam, Avrotros
Noemen naam eiser en tonen van diens foto in programma en website Opgelicht?! in verband met faillissementsfraude onrechtmatig: onvoldoende steun in feiten materiaal en geen wederhoor plaatsgevonden.

IEPT20150204, Rb Amsterdam, Charging Bull
Nederlandse rechter bevoegd: vordering ziet op nakoming overeenkomst die in Nederland moet worden uitgevoerd. Spoedeisend belang: van eiser kan niet worden verwacht dat hij voor vraag of hij beeld “Charging Bull” mag exploiteren resultaat bodemprocedure afwacht. Nederlands recht van toepassing: rechtskeuze in concept exploitatieovereenkomst. Wil gedaagde niet gericht op totstandkoming exploitatieovereenkomst: naar recht van [plaats] komt overeenkomst slecht tot stand indien over alle voorwaarden schriftelijke overeenstemming bestaat en overeenkomst door partijen is ondertekend

IEPT20150128, Rb Amsterdam, Belirex v UPC 
Wbp verzet zich niet tegen afgifte persoonsgegevens mogelijke pornofilmdownloaders. Onvoldoende aannemelijk dat Belirex auteursrechthebbende is op Inflagranti Film Berlin werken en onduidelijk of iedere persoon van wie gegevens worden opgevraagd daadwerkelijk betrokken zijn geweest bij gestelde inbreukmakende activiteiten.

IEPT20150126, Rb Amsterdam, Herman Jansen v Di Fiorito 
Voorzieningenrechter niet bevoegd om verlof te verlenen voor conservatoir beslag op merkenrechten die staan ingeschreven in het BHIM merkregister

IEPT20150108, Rb Amsterdam, Atlas
Boek “Iedereen kan schilderen” niet onrechtmatig jegens vader auteur: Hans Kostons is romanfiguur en kan niet één op één met eiser worden vereenzelvigd. Boek ook niet onrechtmatig door interview waarin gedaagde stelt dat Hans Kostons op eiser lijkt: vermeld dat genoemde gebeurtenissen deels fictie zijn

IEPT20150107, Rb Amsterdam, BUMA v KPN 
Niet aannemelijk dat Digitenne aan tussen Buma en NLKabel uitonderhandelde tarief voor doorgifte buitenlandse programma's is gebonden. KPN en Buma moeten onderhandelingen vier maanden lang voortzetten. Verbod op gebruik Buma-reperatoire ongerechtvaardigd indien Digitenne in afwachting van resultaat van onderhandelingen voorlopig voorschot voldoen van € 373.437,78.