Lopende rekening bij het BBIE

Print this page

Het is mogelijk om ter betaling van rechten en vergoedingen die verschuldigd zijn voor handelingen bij het BBIE een lopende rekening bij het BBIE aan te houden. Dit vergemakkelijkt de afwikkeling van deze handelingen, met name indien iemand veelvuldig bij het BBIE optreedt. Voor het gebruik van een
lopende rekening gelden de volgende regels.


1. Een lopende rekening dient te allen tijde voldoende saldo te bevatten voor de betaling van de rechten of vergoedingen voor handelingen die bij het BBIE worden verricht. Als het saldo op een lopende rekening niet voldoende is om de verschuldigde rechten of vergoedingen te dekken, zal de betreffende handeling niet worden uitgevoerd of worden opgeschort totdat de rechten of vergoedingen volledig kunnen worden voldaan. Het BBIE suggereert om een saldo van minimaal 1000 euro, of equivalent daarvan in NAf/ US$, aan te houden teneinde problemen te voorkomen.


2. De gevolgen van het niet kunnen betalen voor een handeling doordat een lopende rekening ontoereikend saldo heeft, worden bepaald door de op de betreffende handeling toepasselijke regelgeving. Zo kan een ontoereikend saldo bijvoorbeeld leiden tot een verschuiving van een depotdatum naar het moment waarop het tekort op de lopende rekening is aangezuiverd of het buiten behandeling laten van een oppositie.


3. Het BBIE belast de lopende rekening in de volgorde van de ontvangst van de verzoeken. Het is niet mogelijk om op verzoek van de rekeninghouder, om welke reden dan ook, de betaling voor bepaalde handelingen naar voren te halen of naar achter te schuiven. Ditzelfde principe wordt gehanteerd als een lopende rekening na aanvulling ervan weer voldoende saldo bevat. Ook dan wordt de betaling voor het oudste nog niet betaalde verzoek als eerste afgeboekt van de rekening.


4. Het is de verantwoordelijkheid van de houder van de lopende rekening dat deze voldoende saldo bevat. Het BBIE zal, uitsluitend bij wijze van dienstverlening en indien het BBIE dit opmerkt, de houder van een lopende rekening wijzen op een ontoereikend saldo. Het BBIE zal hiervoor bij voorkeur e mail gebruiken. Deze dienstverlening doet niet af aan de eerder genoemde eigen verantwoordelijkheid van de rekeninghouder voor het aanhouden van een toereikend saldo.


5. De houder van een lopende rekening kan het saldo van zijn lopende rekening te allen tijde raadplegen middels een portal account bij het BBIE. Daarnaast verzendt het BBIE maandelijks een overzicht van het verloop van een rekening. Hierop zijn alle transacties gedurende de afgelopen maand zichtbaar. Een verstoring van de mogelijkheid om een rekening in te zien of het niet verzenden of niet ontvangen van het maandelijks overzicht ontslaat de houder niet van zijn verplichting zelf zorg te dragen voor voldoende saldo.


6. Voor alle handelingen die door een houder van een lopende rekening worden verricht zal zijn lopende rekening worden belast. Niettemin dient de houder van een lopende rekening, om redenen van verificatie, bij elke handeling het nummer van zijn lopende rekening te vermelden.


7. Het BBIE zal bij het ondervinden van problemen met een lopende rekening altijd in eerste instantie contact opnemen met de houder, teneinde deze op te lossen. Houders van een lopende rekening wordt verzocht in geval van het ondervinden van problemen contact op te nemen met het BBIE, afdeling Financiën.


8. De houder van een lopende rekening heeft te allen tijde het recht deze op te zeggen. Het BBIE heeft dit recht eveneens en zal dit met name doen als er herhaaldelijk sprake is van een ontoereikend saldo op een lopende rekening, dan wel indien er naar het oordeel van het BBIE sprake is een slecht lopende samenwerking met de houder van de lopende rekening. Uiteraard zal bij opzegging een eventueel overblijvend saldo worden teruggestort. Deze mededeling vervangt de voorheen bij opening van een lopende rekening opgestelde en toegestuurde “spelregels voor het gebruik van een lopende rekening”.