Beschermingsomvang model

Print this page

 

Algemeen

 

Hoge Raad

 

IEPT19951229, HR, Decaux v Mediamax

Geen inbreuk auteursrecht of modelrecht vanwege verschillende totaalindrukken. Geen auteursrechtelijke of modelrechtelijke bescherming stijl of mode. Relevant publiek voor beoordeling verwarringsge-vaar is het publiek, bestaande uit instanties en instellingen die met aanschaf en plaatsing van re-clameborden bezig houden.

 

Gerechtshoven

 

IEPT20230131, Hof Den Haag, Taishan v JFS
Auteursrechtelijke en modelrechtelijke bescherming Pegases springtafel en inbreuk door overeenstemmende totaalindrukken. 

 

EPT20221129, Hof Den Haag, Tinnus

ballonWaterballon geen auteursrechtelijk beschermd werk. Geen inbreuk op modelrecht. Ondanks de overeenkomsten tussen Model 0007 en de [geïntimeerde], wekt de [geïntimeerde] waterballonvuller bij de geïnformeerde gebruiker een andere algemene indruk zal dan Model 0007.

 

IEPT20201103, Hof Den Haag, Wahl v Kappershandel

Beschermingsomvang modelrecht. Stippellijnen in modelregistratie duiden onderdelen aan waarvoor geen bescherming wordt gezocht. Daadwerkelijk gebruik van het model kan alleen dienen ter verduidelijking van het model, niet ter uitbreiding van de beschermingsomvang. PAC Model deels technisch bepaald en geen eigen karakter. 

 

Rechtbanken

 

IEPT20220420, Rb Den Haag, T.O.M. v Prijskiller

Modelinschrijvingen T.O.M. van de combinatie van het frame van een kinderfiets met het daarop toegepaste design geldig: T.O.M. hoefde de frames van de fietsen niet met een stippellijn weer te geven in de gedeponeerde tekeningen. Ontwerp AMIGO-fietsen zijn een werk in de zin van de Auteurswet: het betreft de toepassing van reeds bestaande stijlkenmerken waar die toepassing getuigt van originele keuzes. De fiets AMIGO bloom is een eigen intellectuele schepping van de maker welke door het auteursrecht wordt beschermd: gekozen kleurstelling, keuze van het frame, keuze voor-en achterdrager getuigen van een creatieve keuze. 2Cycle Desire maakt inbreuk op AMIGO Bloom: totaalindrukken stemmen overeen. 2Clycle Superstar, 2Cycle Magic, 2Cycle Firefighter en 2Cycle Lovely maken inbreuk op de modelrechten van T.O.M. op de Amigo fietsen met dezelfde naam: kenmerkende elementen van het design zijn op identieke wijze verwerkt, op dezelfde plaats op een identiek frame, waardoor de fietsen bij de gebruiken dezelfde algemene indruk wekken. Geen sprake van tangwerking: het betreffen gelijktijdige (meervoudige) depots. Vorderingen gegrond op de stelling dat Prijskiller onrechtmatig gebruik heeft gemaakt van bedrijfsgheimen van T.O.M afgewezen: model is reeds in 2019 openbaar gemaakt en betreft geen informatie die bestemd is om geheim te blijven.Prijskiller heeft niet op onrechtmatige wijze geprofiteerd van de wanprestatie van de zijde van Eastman met betrekking tot de AMIGO 2Cool, de AMIGO BMX Fun en de AMIGO BMX Turbo: T.O.M. heeft onvoldoende gemotiveerd gesteld dat Prijskiller op de hoogte was van enige afspraak tussen Eastman en T.O.M.

 

IEPT20220323, Rb Den Haag, McCain v Simplot

De rechtbank overweegt dat de geïnformeerde gebruiker in hoge mate aandachtig is. Deze gebruiker is gepositioneerd tussen de – op het gebied van het merkenrecht gehanteerde – gemiddelde consument, van wie geen enkele specifieke kennis wordt verwacht en die de strijdige merken in de regel niet rechtstreeks vergelijkt, en de vakman met grondige technische deskundigheid. De geïnformeerde gebruiker is niet beperkt tot inkopers in horeca en de “betrokken sector” is niet beperkt tot aardappelproducten maar ziet op de voedselindustrie. Geïnformeerde gebruiker houdt het midden tussen een vakman op het gebied van aardappelproducten en de gemiddelde consument van aardappelproducten. Die geïnformeerde gebruiker zal ook bekend zijn met modellen van andere voedingsmiddelen zoals pasta en brood. Ruime beschermingsomvang – ruime ontwerpvrijheid en aanzienlijke verschillen met vormgevingserfgoed. Onduidelijk is waarom de vorm van het Model betere “plate coverage”, “natural dippability” en “hold time” zou hebben dan andere vormen. De rechtbank is daarom van oordeel dat de ontwerpvrijheid ruim is (waarmee de beschermingsomvang eveneens ruim is). De rechtbank is van oordeel dat het Broodmodel en het Snackmodel aanzienlijk verschillen van het Model. De rechts- en linksdraaiende Rustic Twist Fries wekken bij de geïnformeerde gebruiker geen andere algemene indruk dan het Model. Een rechts- of linksdraaiende Rustic Twist is iets dikker/lomper dan het Model en de punt is aan één zijde iets puntiger dan die van het Model. Maar voor het overige is een rechts- of linksdraaiende Rustic Twist nagenoeg identiek aan het Model. 

 

IEPT20210217, Rb Den Haag, Tinnus

ballonAls wordt uitgegaan van de geldigheid van de Modellen van Tinnus en rechtbank aldus toekomt aan beoordeling modelinbreuk zou [gedaagde] waterballonvuller geen inbreuk maken: beperkte beschermingsomvang Modellen en [gedaagde] waterballonvuller maakt andere algemene indruk. Procedure wordt geschorst ten aanzien van alle Modellen: beslissing EUIPO over gevorderde nietigverklaring dient afgewacht te worden.

 

IEPT20210210,Rb Den Haag, JFS v Taishan

Model Pegases springtafel is nieuw en niet technisch bepaald. Inbreuk aangenomen op auteurs- en modelrecht Pegases springtafel. 

 

IEPT20201209, Rb Den Haag, Barco v Delta

DongleModelrecht op uiterlijk ClickShare Button Barco geldig maar LauncherPlus van Delta maakt geen inbreuk op Model. Model is niet technisch bepaald - voldoende ingebracht tegen de stellingen van Barco dat zij had kunnen kiezen voor een andere basisvorm, voor andere positioneringen en verhoudingen en voor een andere vlakverdeling. Totaalindruk LauncherPlus van Delta is anders dan die van het Model van Barco.

 

IEPT20201015, Rb Den Haag, Sunshower v Beter Bad

Gerede twijfel mogelijk over vraag of Sunshower model in bodemprocedure geldig zou worden geacht en Feel Good IR-L inbreukmakend: Model Sunshower verschilt slechts op twee ondergeschikte punten van het vormgevingserfgoed Sunshower Comfort. Gegeven de minimale beschermingsomvang van het Sunshower model zijn  de verschillen tussen dit model en de Feel Good IR-L voldoende om andere algemene indruk te wekken. 

 

IEPT20200821, Rb Den Haag, Gartneriet v Ovata
LundagerLundager Model heeft eigen karakter. voldoende verschillen met vormgevingserfgoed die ertoe leiden dat bij de geïnformeerde gebruiker een andere algemene indruk wordt gewekt. Modelrechtinbreuk. Afstand tussen vormgevingserfgoed groter dan tussen Lundager Model en Porto Pot. Porto Pot wekt bij geïnformeerde gebruiker geen andere algemene indruk dan Lundager Model

 

IEPT20200722, Rb Den Haag, Puma
AlbriaGeen inbreuk modelrecht of auteursrecht Puma Abria-sneakers maken geen inbreuk op modelrecht Puma nu ze een andere algemene indruk wekken voor de modebewuste vrouw: beschermingsomvang van het model wordt met name bepaald door de bolletjesstructuur van de zool nu de vorm reeds voorkomt in het vormgevingserfgoed, zool van het model is rafelig terwijl deze bij de Abria-sneakers eindigt in strak afgesneden lijn, de bolletjes in de zool van de Abria-sneakers zijn hoekiger en ongelijkmatiger gevormd, de zool van de Abria-sneakers heeft een verdikte lijn. 

 

IEPT20160222, Rb Overijssel, Chopra

Geen inbreuk op modelrecht: modelregistratie ziet niet op klomp en wekt derhalve andere algemene dan wel totaalindruk dan model van eiser. 

 

IEPT20150902, Rb Den Haag, Wibit-Sports v Aquaparx
Gebruik van (opvallende) kleuren is voor modelrechtelijke beoordeling irrelevant.

 

Zelfde algemene indruk 

 

Ontwerpvrijheid

IEPT20101130, Hof Den Haag, Hansgrohe v Tiger

Inbreuk: geen andere algemene indruk. Geen stijlverwatering. Techniekrestrictie: Apparaatgerichte leer. Vorm niet technisch bepaald Beschermingsomvang: dat van de beschermingsomvang van de Raindance zijn uitgesloten: de toepassing van afgeronde (organische) vormen; het overlopen van de handgreep in de douchekop; de uitvoering in chroom; de (afmeting en vormgeving van de) aansluiting van de handgreep op het  ophangsysteem; de mate van kromming van douchekop en handgreep; de toepassing aan de onderkant van de douchekop van kalkgaatjes; de toepassing van een binnen en een buitenring in de sproeikop; de draaibaarheid

 

IEPT20200610, Rb Den Haag, Global v Outtrade

Gemeenschapsmodel voor barbecuestandaard geldig. Ondanks de beperkte beschermingsomvang wordt inbreuk aangenomen: door gedaagde verhandelde producten verschillen in geen enkel opzicht van het Gemeenschapsmodel.

daarvan door middel van een handel.

 

IEPT20200603, Rb Den Haag, Casa Vigar v Edco

Edco-borstel A maakt geen inbreuk op Modellen Casa Vigar: borstel A maakt andere totaalindruk dan Modellen door andere kleur en gebrek aan duidelijk zichtbare vrouwelijke kenmerken. Edco-borstel B maakt geen inbreuk op Model A Casa Vigar: borstel B maakt geen andere totaalindruk dan Model A nu verschillen van ondergeschikt karakter zijn. 

 

IEPT20200407, Rb Den Haag, De Spieghel v Decor Wonen

Modellen van serie Blackbone-kasten zijn nieuw en hebben eigen karakter: combinatie van de karakteristieke en specifieke kenmerken te weten de elegante delen gefineerd geborsteld zwart eikenhout, duidelijke houtstructuur, smallere houtplanken in een visgraatmotief, transparante uitstraling en stoer en strak roestvrijstalen onderstel waardoor het geheel lijkt te zweven, verschillen voldoende van het vormgevingserfgoed. Black Gold-kasten maken hierop inbreuk: wekken geen andere algemene indruk bij de geïnformeerde gebruiker.