Luchtinlaat is slaafse nabootsing van Optiflex

Print this page 16-07-2019
IEPT20061211, Rb Den Bosch, Scan-Air

Optiflex van Scan-Air niet aan te merken als auteursrechtelijk beschermd werk: gestelde auteursrechtelijk beschermde elementen van Optiflex technisch bepaald. "Luchtinlaat" is slaafse nabootsing van Optiflex: Optiflex heeft onderscheidend vermogen door als enige op de markt in het oog springende gebogen klep te combineren met koppelsysteem, verwarringsgevaar aanwezig nu Luchtinlaat nagenoeg exacte kopie is van Optiflex, [gedaagde] heeft niet alles eraan gedaan om verwarringsgevaar tussen Optiflex en Luchtinlaat te voorkomen.

 

AUTEURSRECHTSLAAFSE NABOOTSING

 

Scan-Air handelt in ventilatiesystemen voor de intensieve veehouderij. Zij brengt sinds 1994 het ventilatiesysteem Optiflex op de markt. Gedaagde brengt een soortgelijk ventilatiesysteem op de markt onder de naam Luchtinlaat. Scan-Air stelt dat gedaagde daarmee onrechtmatig handelt. 


De rechtbank overweegt dat aan het ventilatiesysteem Optiflex geen auteursrechtelijke bescherming toekoms omdat de door Scan-Air gestelde auteursrechtelijk beschermde elementen van het systeem technisch bepaald zijn. Wel neemt de rechtbank aan dat Luchtinlaat een slaafse nabootsing is van Optiflex. Dit nu de Optiflex onderscheidend vermogen heeft ten opzichte van soortgelijke ventilatiesystemen. Er bestaat tevens gevaar voor verwarring. De Luchtinlaat is nagenoeg een exacte kopie van de Optiflex. Daarbij heeft gedaagde niet voldaan aan de inspanningsverplichting om alles eraan te doen om verwarringsgevaar tussen de twee systemen te voorkomen. 
 

IEPT20061211, Rb Den Bosch, Scan-Air

 

ECLI:NL:RBSHE:2006:1311