Capri Sun sta-zakje niet merkenrechtelijk beschermd

21-12-2017 Print this page
IEPT20171219, Hof Amsterdam, Capri Sun v Riha

(Met dank aan Ranee van der Straaten, BANNING en Monique Hennekens)

 

Vormmerk voor sta-zakje Capri Sun nietig op grond van techniekexceptie: de wezenlijke kenmerken van de vorm zijn inherent aan de generieke functie van de verpakking. Sta-zakje Riha geen onrechtmatige slaafse nabootsing: gelijke vorm te wijten aan kenmerken die noodzakelijk zijn om technische uitkomst te verkrijgen, wat overige aspecten betreft is voldoende afstand gehouden. 

 

MERKENRECHT - SLAAFSE NABOOTSING

 

Voor de feiten in deze procedure zie het vonnis van de rechtbank Amsterdam van 24 decmeber 2014.

Capri Sun is hiertegen in beroep gekomen. 

 

Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank. Ook het hof komt tot het oordeel dat het door Capri Sun ingeschreven vormmerk nietig is en de vorderingen van Capri Sun gebaseerd op dit vormmerk niet voor toewijzing in aanmerking komen. De vorm van het zakje dat als vormmerk is ingeschreven is functioneel/technisch bepaald. De verpakkingswijze van het drankzakje biedt meerdere voordelen van praktische/functionele aard. Het door de (min of meer) rechthoekige vorm en gelijkmatige verdeling van de drank in liggende staat compact in bijvoorbeeld een broodtrommel te plaatsen en kan rechtop gezet worden, waardoor bij drinken met een rietje morsen wordt voorkomen. De inhoud van de verpakking kan een hoeveelheid drank bevatten die passend is voor de doelgroep, namelijk: kinderen. Doordat de twee foliezijden aan de bovenkant samengevoegd zijn en de bolling zich aan de onderkant bevindt, staat het zakje (wanneer gevuld) in relatief stabiel. Deze, door Capri Sun genoemde, trapeziumvorm is geen creatieve keuze maar een gevolg van de functie daarvan als houder van drank die onder meer tijdens het nuttigen daarvan rechtop wordt geplaatst.

 

Het feit dat er ook sta-zakjes in een afwijkende vorm gemaakt kunnen worden waarmee dezelfde nuttige functie bereikt kan worden, zet de nietigheid van de merkregistratie van Capri Sun niet opzij. (IEPT20020618, HvJEG, Philips v Remington

Capri Sun kan geen beroep doen op slaafse nabootsing. Aangenomen moet worden dat voor zover door de (grotendeels gelijke) vormgeving van het zakje bij het publiek verwarring ontstaat, deze niet vermijdbaar is zonder aan de deugdelijkheid en bruikbaarheid van de verpakking af te doen. De overige aspecten van het uiterlijk van de sta-zakjes is het hof van oordeel dat Riha voldoende afstand houdt om onnodig verwarringsgevaar te voorkomen.

 

IEPT20171219, Hof Amsterdam, Capri Sun v Riha

 

ECLI:NL:GHAMS:2017:5281