Rechtbank Den Haag onbevoegd ten aanzien van Carrefour Belgium in hoofdzaak over nietigheid merken

Print this page 06-03-2018
IEPT20180228, Rb Den Haag, Easygroup v Carrefour

Rechtbank Den Haag onbevoegd ten aanzien van Carrefour Belgium in hoofdzaak over gestelde merkinbreuk: bevoegdheid ten aanzien van Carrefour S.A. leidt niet tot bevoegdheid ten aanzien van Carrefour Belgium, bevoegdheid kan ook niet worden ontleend aan artikel 4.6 lid 5 BVIE. Onbevoegdheid heeft echter niet tot gevolg dat de rechtbank ook ten aanzien van Carrefour S.A. onbevoegd is.

 

IPR

 

Vonnis in incident. EasyGroup vordert in de hoofdzaak nietigverklaring van een aantal Beneluxmerkinschrijvingen van Carrefour c.s. met daarin het bestanddeel ‘EASY’. Carrefour c.s. vordert in dit incident samengevat dat de rechtbank Den Haag zich onbevoegd verklaart om kennis te nemen van de vorderingen van EasyGroup.

 

De rechtbank verklaart zich onbevoegd  ten aanzien van Carrefour Belgium nu bevoegdheid ten aanzien van Carrefour S.A. niet tot bevoegdheid ten aanzien van Carrefour Belgium leidt. Deze bevoegdheid kan volgens de rechtbank ook niet worden ontleend aan artikel 4.6 lid 5 BVIE nu op grond van deze bepaling immers pas bevoegdheid voor de rechtbank ontstaat nadat er een procedure in België aanhangig is gemaakt en de Belgische rechter heeft beslist de zaak te verwijzen, omdat naar zijn oordeel sprake is van verknochtheid.

 

De bevoegdheid van de Belgische rechter ten aanzien van Carrefour Belgium heeft naar het oordeel van de rechtbank niet tot gevolg dat de Haagse rechter ten aanzien van Carrefour S.A. ook onbevoegd is. Dit leidt tot de slotsom dat de rechtbank zich ten aanzien van de vorderingen tegen Carrefour Belgium onbevoegd verklaart en ten aanzien van de vorderingen tegen Carrefour S.A. wel bevoegd verklaart.

 

IEPT20180228, Rb Den Haag, Easygroup v Carrefour

 

ECLI:NL:RBDHA:2018:2104