Woordmerk MOPA MOPA uitsluitend beschrijvend voor traditionele techniek van kunstvervaardiging

Print this page 08-07-2019
IEPT20190416, GHvJ, Amalo v Galeras

Woordmerk MOPA MOPA uitsluitend beschrijvend: ziet op traditionele techniek van kunstvervaardiging waarvan aanduiding zonder toevoeging niet door merkenrecht behoort te worden gemonopoliseerd.

 

MERKENRECHT

 

Galeras en Amalo verkopen kunstvoorwerpen, vooral aan toeristen. Galeras verkoopt bijna uitsluitend zogenoemde ‘mopa mopa-kunstvoorwerpen’; Amalo verkoopt deze kunstwerken naast andere kunstwerken. Hoger beroep tegen het vonnis van 9 mei 2018 van het Gerecht in eerste aanleg van Aruba (GEA), waarin het door Galeras gevorderde inbreukverbod op grond van het merk MOPA MOPA werd toegewezen en de in reconventie gevorderde vernietiging van het merk werd afgewezen. Het hoger beroep tegen het vonnis slaagt.

 

Het hof overweegt dat niet in geschil is dat het woordmerk MOPA MOPA een soortaanduiding is voor de mopa mopa boom. Ook is het hof van oordeel dat is aangetoond dat de term mopa mopa op een zeer oude techniek van kunstvervaardiging in het zuiden van (het huidige) Colombia ziet. De term mag daarom niet worden gemonopoliseerd door een merkenrecht.  Het moet aan een ieder zijn toegestaan mopa mopa kunstwerken te betrekken uit Pasto en deze als zodanig in Aruba aan het publiek aan te bieden.

 

IEPT20190416, GHvJ, Amalo v Galeras

 

ECLI:NL:OGHACMB:2019:82