Inbreuk op merk NOBEL SAUNAS door gebruik ‘nobel’ of ‘nobel saunas’ als Adword

Print this page 25-06-2019
IEPT20190619, Rb Oost-Brabant, Relaxbaden v Carelife
(Met dank aan Thomas Berendsen en Fleur Boom, LXA The Law Firm)

Inbreuk op merk NOBEL SAUNAS door gebruik ‘nobel’ of ‘nobel saunas’ als Adword voor drie advertentielinks van Carelife: merkhouder kan gebruik alleen verbieden indien sprake is van afbreuk aan de merkfuncties, afbreuk aan herkomstaanduidingsfunctie nu de maatman op basis van de links en de daaraan gekoppelde reclameboodschappen niet kan weten of Carelife een economische band met de merkhouder heeft, ook indien wordt aangenomen dat Carelife enkel tweedehands Nobel sauna's verkocht en zij pas gebruik maakte van de Adwords indien zij die voorradig had is sprake van inbreuk nu in de advertentietekst de suggestie gewekt wordt dat (nieuwe) Nobelsauna's verkocht worden.

 

MERKENRECHT

 

Eiseres Relaxbaden houdt zich bezig met de handel in infraroodsauna’s onder de handelsnaam "Nobel Saunas", die zij eveneens heeft ingeschreven als merk. Carelife brengt onder meer therapeutische infraroodcabines en -sauna 's op de markt met gebruikmaking van de handelsnaam "SuperSauna". De onderhavige zaak draait om de vraag of Carelife door het gebruik van het AdWord "nobel" of "nobel sauna" in de drie advertenties inbreuk heeft gemaakt op het merkenrecht van Relaxbaden. De volgende adverenties werden getoond bij het gebruik van ‘nobel’ of ‘nobel sauna’ als keyword.  

 

Advertentie 1:

"Infrarood sauna Nobel?

Adv. www.supersauna.nl/NobelSauna

Video 's en veel informatie over alles over de infrarood sauna

Actie € 200,- korting- Combinatie Sauna 's - 2-persoons IR-cabines"

 

Advertentie 2:

"Nobel Sauna alternatief - Sauna kopen voor scherpe prijs

Adv. www.supersauna.nl/Nobel/Sauna

Tijdelijk zeer lage prijzen op infraroodsauna 's bij Super sauna. Bestel nu online.

Hoge kortingen - Dé infrarood specialist - Diverse toonzalen - Ruim assortiment"

 

Advertentie 3:

"Infrarood sauna 40% korting I Tijdelijke mega aanbiedingen/

Adv. www.supersauna.nl/Nobel/Sauna

Met 6 winkels is SuperSauna dé specialist in verkoop therapeutische ir-sauna 's.

Diverse toonzalen. Dé infrarood specialist. Ruim assortiment. Hoge kortingen.

Typen: Infrarood Sauna 's Finse Sauna 's"

 

De rechtbank overweegt dat de merkhouder dit gebruik alleen verbieden als het een van de merkfuncties kan aantasten. Hiervan is naar het oordeel van de rechtbank sprake. Uit de tekst van advertentie 1 zal de normaal geïnformeerde en redelijk oplettende internetgebruiker opmaken dat op de site van Carelife, Nobelsauna's te koop worden aangeboden. In advertentie 2 staat weliswaar "Nobel Sauna alternatief" maar door de eveneens daarin opgenomen verwijzing naar het URL-adres "www.supersauna.nl/Nobel/Sauna" wordt volgens de rechtbank toch de suggestie gewekt dat op die site daadwerkelijk Nobelsauna's te koop worden aangeboden. Ook in advertentie 3 wordt naar het oordeel van de rechtbank de suggestie gewekt dat SuperSauna Nobelsauna's verkoopt. Zelfs indien wordt aangenomen dat Carelife enkel tweedehands Nobel sauna's verkocht en zij pas in dat geval gebruik maakte van de Adwords indien zij die voorradig heeft is volgens de rechtbank sprake van inbreuk,  nu in de advertentietekst de suggestie gewekt wordt dat (nieuwe) Nobelsauna's verkocht worden.

 

Carelife wordt op straffe van een dwangsom van € 20.000 bevolen de inbreuk op het merk NOBEL SAUNAS te staken waaronder begrepen het gebruik van het teken "nobel" en/of" nobel sauna(s)" als Google AdWord. Ook dient zij opgave te doen van onder meer het aantal keer dat via de zoekterm “nobel” of “nobel sauna(s)” een advertentie is getoond, en tot hoeveel aankopen dit heeft geleid.

 

IEPT20190619, Rb Oost-Brabant, Relaxbaden v Carelife

 

(kopie originele vonnis)