Fastfoodrestaurant WOW maakt geen inbreuk op cross-over-culturele-en-horecaonderneming WOW

Print this page 01-08-2019
IEPT20190726, Rb Rotterdam, Stichting WOW v WOW Lijnbaan
(Met dank aan Michiel Coops, ABC Legal)

Geen merkinbreuk sub a: gebruikte tekens met element WOW zijn niet identiek aan merk WOW van Stichting WOW; Geen inbreuk sub b, geen verwarringsgevaar bij relevante publiek: ingeroepen merken zeer beperkt onderscheidend vermogen, WOW Lijnbaan gebruikt het teken bijna altijd in combinatie met de aanduiding Burger en Fries en kleurgebruik in merk en teken verschilt en aard van de WOW-restaurants verschilt (Fastfood vs cross-over cultuur & horeca). Geen inbreuk op handelsnaamrecht Stichting WOW: geen verwarringsgevaar in het kader van merkenrecht aangenomen en beide partijen bedienen een andere geografisch gebied.

 

MERKENRECHT - HANDELSNAAMRECHT

 

Stichting WOW is houdster van het woordmerk en beeldmerk WOW voor klassen 35 (reclame), 41 (sportieve en culturele activiteiten en 43 (horecadiensten):

 

wow.jpg


Stichting WOW komt op tegen het gebruik door WOW Lijnbaan B.V. van de handelsnamen en tekens met daarin het element WOW, waaronder het teken WOW Burgers en Fried Chicken en WOW burger en dit Uniemerk voor horecadiensten (klasse 43):

 

WOW_burger_Fries_Chicken.jpg

 

In dit kort geding vordert Stichting WOW iedere inbreuk op het Benelux-merkrechten van stichting WOW door WOW Lijnbaan te staken en gestaakt te houden alsmede iedere inbreuk op haar handelsnaamrechten.

 

Naar voorlopig oordeel is er geen sprake van een inbreuk op grond van artikel 2.20 lid 2 sub b. Het ingeroepen merk en dan vooral het woordmerk heeft weinig onderscheidend vermogen. De term WOW wordt veelvuldig gebruikt voor de aanduiding van horecadiensten en andere producten en diensten. Het gebruik door WOW Lijnbaan van tekens met daarin het bestanddeel WOW wijkt in aanzienlijke mate af van de WOW-merken. WOW Lijnbaan gebruikt het element bijna altijd in combinatie met de aanduiding Burger & Fries. Het gebruik door WOW Lijnbaan van kleuren en een speciaal lettertype in haar teken WOW wijkt in belangrijke mate af van het zwart-witte, meer basale WOW-beeldmerk. De aard van de restaurants is ook verschillend. WOW Lijnbaan gebruikt het teken van fastfoodrestaurants, terwijl de Stichting WOW het merk gebruikt voor het meeromvattende “cross-over cultuur & horeca-activiteiten” waarvan het restaurant deel uitmaakt. Dit beperkte onderscheidend vermogen en het afwijkend gebruik maakt dat het onvoldoende aannemelijk is dat het publiek zich kan vergissen in de afkomst van de van WOW Lijnbaan betrokken diensten.

 

IEPT20190726, Rb Rotterdam, Stichting WOW v WOW Lijnbaan

 

ECLI:NL:RBROT:2019:6271