Benelux inschrijving woordmerk THINS voor crackers terecht geweigerd

Print this page 05-11-2019
IEPT20191018, BenGH, Bimbo

BenGH bekrachtigt beslissing BBIE om de inschrijving van het woordmerk THINS voor o.a. crackers te weigeren: niveau Engels van Benelux-publiek hoog genoeg om te begrijpen dat "thins" beschrijvend is voor hoedanigheid "dun" zowel qua uiterlijk als qua smaak en onderzoek wijst uit dat "thins" een generieke aanduiding is voor diverse voedingswaren die in dunne vorm worden aangeboden.

 

MERKENRECHT

 

Beroep gericht tegen de beslissing van 25 juli 2018 van het BBIE waarin de inschrijving van het woordmerk “THINS” gedeeltelijk werd geweigerd voor de waren in klassen 29 en 30, op grond van artikel 2.11 jo 2.2bis lid 1 sub c en d BVIE.
Het BBIE heeft de inschrijving geweigerd omdat het woord de kenmerken van crackers, broodjes, koekjes, hartige koekjes en chips weergeeft; namelijk smal en dun in het Nederlands. Ondanks dat het publiek in de Benelux Engels niet als moedertaal heeft, is het niveau van het Engels dermate hoog dat kan worden verondersteld dat ook de Benelux-consument het teken in beschrijvende zin zal begrijpen.  

 

Het BBIE besloot het woord “THINS” in te schrijven voor de volgende waren:
Klasse 29: vleesextracten, geconserveerde, gedroogde en gekookte vruchten en groenten, geleien, jams, eieren; eieren in poedervorm; melk en melkproducten; melkjams; eetbare oliën en vetten, margarine, boter, saucijzen; witte (Balkanese) kaas; soepen; soeppreparaten; yoghurt; tomatenpuree; bewerkte noten, bewerkte pinda's, dadels, bewerkte noten; Rozijnen, augurken.
Klasse 30: deeg voor gebak; pizza's; pudding; sandwiches; taarten; cakes; quesadilla's (taco's met gesmolten kaas); enchilada's (tortilla's gevuld met vlees en gekruid met chili); koffie; maismeel; honing; sago, gist; mosterd, azijn, deegwaren; zetmeel voor voedingsdoeleinden; biscuitgebak; havervlokken; maisvlokken, kauwgom, geroosterde mais, pepermuntsnoepjes, pepermunt voor suikerwerk; muskaatnoten [kruiden]; sauzen, uitgezonderd slasauzen.

 

En te weigeren voor: 
Klasse 29: Vlees, vis, gevogelte en wild; chips (gebakken aardappelschijfjes), chips.
Klasse 30: brood; broodjes, brood voor hamburgers (sandwiches), gevulde maiskoeken; hamburgerbroodjes, brood voor hotdogs; koekjes; deegwaren; biscuitgebak; suikerbakkerswaren op basis van pinda's; tortillachips van mais.

 

De Tweede Kamer van het Benelux Gerechtshof bekrachtigt het oordeel van het Bureau. Het Benelux-publiek is inderdaad voldoende op de hoogte van het Engels om te begrijpen dat met thin(s) dun wordt bedoeld. Voor dunne crackers is dit woord dus beschrijvend. In verband met artikel 2.11 lid 1 sub d BVIE tonen de zoekresultaten naar het woord thins op internet afdoende aan dat het woord thins in de Benelux-landen op het moment van de inschrijvingsaanvraag in 2013 en nu nog steeds wordt gebruikt als generieke aanduiding voor diverse voedingswaren die in een dunne vorm worden aangeboden. Het is een woord dat in het normale taalgebruik of in het bonafide handelsverkeer gebruikelijk is geworden.

 

IEPT20191018, BenGH, Bimbo

 

C 2018/7