Verwarringsgevaar tussen merk GIGI en teken DIDI voor o.a. elektrische voertuigen

17-12-2019 Print this page
IEPT20191204, BenGH, BXT v GiGi IP

Zekere mate van visuele overeenstemming tussen merk GIGI en teken DIDI: repeterende lettergrepen, waarbij klinker steeds dezelfde is. Aanmerkelijke mate van auditieve overeenstemming: ten minste groot deel van publiek zal woordmerk GIGI als “dzjie-dzjie” uitspreken, klein deel als “zjie-zjie” en zeer klein deel als “gie-gie”. Hoge mate van soortgelijkheid tussen de waren: “electric vehicles” identiek aan “opvouwbare elektrische scooters”, “automobiles; motorcycles; bicycles; remote control verhicles, other than toys” hebben zelfde aard en functie (vervoer) als "opvouwbare elektrische scooters" en zijn daardoor concurrerende en complementaire waren. Direct en indirect verwarringsgevaar: dat medeklinker verschilt doet niet af aan overeenstemming, connotatie met een voornaam draagt verder bij aan overeenstemmende totaalindruk.

 

MERKENRECHT

 

Bij beslissing van het BBIE van 29 oktober 2018 is de oppositie van GiGi tegen het woordmerk DIDI op grond van haar oudere GIGI-merken (hierna “het merk” gedeeltelijk toegewezen. DIDI vordert nu dat de oppositie in zijn geheel ongegrond wordt verklaard. Het beroep wordt afgewezen.

 

Het Benelux-Gerechtshof oordeelt dat sprake is van een zekere mate van visuele overeenstemming tussen het merk GIGI en het teken DIDI door de repeterende lettergrepen waarbij de klinker steeds dezelfde is. Er is verder sprake van een aanmerkelijke mate van auditieve overeenstemming, omdat ten minste een groot deel van het publiek het woordmerk GIGI als “dzjie-dzjie” zal uitspreken, een klein deel het merk als “zjie-zjie” en een zeer klein deel het merk als “gie-gie” zal uitspreken. Ook is sprake van een hoge mate van soortgelijkheid tussen de waren. Het BenGH oordeelt daarom dat sprake is van direct en indirect verwarringsgevaar en wijst het beroep af.

 

IEPT20191204, BenGH, BXT v GiGi IP

 

C 18/11

 

Deze uitspraak wordt besproken in de volgende webinar:

IE-Update 4e kwartaal 2019