Gemeenschapsmodel voor barbecuestandaard geldig

Print this page 18-06-2020
IEPT20200610, Rb Den Haag, Global v Outtrade

Gemeenschapsmodel voor barbecuestandaard geldig: gemeenschapsmodel nieuw ten opzichte van het vormgevingserfgoed door afwijkende vormgeving van de armen, net voldaan aan het vereiste van eigen karakter door verschillen tussen de kenmerkende elementen van het gemeenschapsmodel en het vormgevingserfgoed. Ondanks de beperkte beschermingsomvang wordt inbreuk aangenomen: door gedaagde verhandelde producten verschillen in geen enkel opzicht van het Gemeenschapsmodel.

 

MODELRECHT

 

Outtrade maakt inbreuk op het modelrecht van Global door het verhandelen van een barbecuestandaard die in geen enkel opzicht verschilt van het Gemeenschapsmodel (linksboven) van Global. Outtrade had de geldigheid van het model bestreden, maar wordt door de rechtbank Den Haag niet gevolgd.

 

Het gemeenschapsmodel is volgens de rechtbank nieuw ten opzichte van het vormgevingserfgoed (rechts) door de afwijkende vormgeving van de armen. Bovendien is (net) voldaan aan het vereiste van eigen karakter door de verschillen tussen de kenmerkende elementen van het gemeenschapsmodel en het vormgevingserfgoed.  Ondanks de beperkte beschermingsomvang wordt inbreuk aangenomen nu de door gedaagde verhandelde producten in geen enkel opzicht verschillen van het Gemeenschapsmodel.

 

IEPT20200610, Rb Den Haag, Global v Outtrade

 

ECLI:NL:RBDHA:2020:5138