Procedure tussen Izipizi en Looplabb geschorst

12-05-2021 Print this page
Auteur:
Anouck Bakhuis
IEPT20201021, Rb Den Haag, Izipizi v Looplabb

Looplabb c.s. gevestigd dan wel woonachtig in Nederland en internationaal bevoegd op grond van artikel 4 Brussel I bis-Vo. Procedure geschorst nu is voldaan aan het vereiste van samenloop eerdere nietigheidsprocedure bij het Bureau en latere procedure bij deze rechtbank: nietigheidsvordering bij het Bureau is ingesteld op 24 december 2019 en procedure bij rechtbank later aanhangig gemaakt, geen bijzondere redenen die voortzetting van de procedure rechtvaardigen, procedure ten aanzien van vorderingen subsidiair en meer subsidiair gebaseerd op grondslag auteursrechtinbreuk en onrechtmatige daad niet geschorst.

 

PROCESRECHT

 

Izipizi verkoopt en produceert lees- en zonnebrillen. Izipizi stelt dat Looplabb c.s. brillen aangeboden heeft in een verpakking die nagenoeg identiek is aan de Izipizi verpakking voor brillen. Zij voert dan ook aan dat inbreuk wordt gemaakt op het Izipizi-Uniemerk alsmede op het auteursrecht dat op de vormgeving van de Izipizi-verpakkingen rust. Looplabb c.s. stelt dat het Izipizi-Uniemerk nietig verklaard dient te worden, omdat het elk onderscheidend vermogen mist, uitsluitend bestaat uit tekens of aanduidingen die in de handel kunnen dienen tot aanduiding van de bestemming of andere kenmerken van de waren althans uitsluitend bestaat uit tekens of benamingen die in het normale taalgebruik of in het bona fide handelsverkeer gebruikelijk zijn geworden. 

 

Looplabb c.s. vordert dat de rechtbank de procedure schorst op grond van artikel 128 lid 4 jo. Artikel 132 lid 1 UMVo nu Looplabb c.s. op 24 december 2019 de nietigheid heeft ingeroepen van het Izipizi-Uniemerk bij het EUIPO. Van bijzondere redenen om de procedure alsnog voort te zetten, is geen sprake. Izipizi voert verweer en concludeert tot gehele dan wel gedeeltelijke voortzetting van de procedure. De rechtbank volgt de stelling van Looplabb c.s. en schorst de procedure voor zover deze gebaseerd is op merkinbreuk. De procedure wordt niet geschorst ten aanzien van de subsidiaire en meer subsidiaire vorderingen van Izipizi die gebaseerd zijn op auteursrechtinbreuk en onrechtmatige daad. 

 

IEPT20201021, Rb Den Haag, Izipizi v Looplabb

 

ECLI:NL:RBDHA:2020:12249