Overnemen door MoMo Allround van door G.S.M. City geregistreerde en gebruikte EAN-codes maakt inbreuk op merkenrecht, handelsnaamrecht en auteursrecht van G.S.M. City

20-04-2021 Print this page
Auteur:
Anouck Bakhuis
IEPT20210316, Rb Den Haag, G.S.M. City v MoMo Allround

Overnemen door MoMo Allround van door G.S.M. City geregistreerde en gebruikte EAN-codes maakt inbreuk op merkenrecht, handelsnaamrecht en auteursrecht van G.S.M. City: MoMo Allround heeft geen verweer gevoerd tegen de gestelde inbreuken zodat de vorderingen worden toegewezen.

 

MERKENRECHT - HANDELSNAAMRECHT - AUTEURSRECHT

 

Kort geding. G.S.M. City V.O.F. houdt zich bezig met detailhandel via internet. Zij is houdster van een Benelux woord/beeldmerk. G.S.M. City verkoopt artikelen via bol.com. Zij biedt onder meer mondkapjes aan in verschillende advertenties. Zowel de sets als individuele mondkapjes zijn gekoppeld aan door G.S.M. City geregistreerde EAN-codes. Alle op bol.com toegevoegde informatie over een product wordt aan deze code gekoppeld. Bol.com verkopers mogen gebruikmaken van een door een andere verkoper ingevoerde EAN-code als het aanbod exact hetzelfde is. G.S.M. City heeft foto's en animaties aan de advertenties toegevoegd. Daarbij wordt in de advertenties gebruik gemaakt van een logo dat gelijk is aan het Beneluxmerk. De advertenties hebben dezelfde productbeschrijving. MoMo Allround biedt ook mondkapjes aan in advertenties op bol.com. Daarbij maakt hij gebruik van de door G.S.M. City geregistreerde en gebruikte EAN-codes. Hierdoor wordt de door G.S.M. City aan de EAN-codes gekoppelde informatie overgenomen, waaronder het Beneluxmerk, de foto's, het logo, de productbeschrijving en de handelsnaam. De door MoMo Allround aangeboden mondkapjes zijn niet identiek aan die van G.S.M. City. G.S.M. City heeft MoMo Allround dan ook gesommeerd de inbreuk op haar rechten te staken en een onthoudingsverklaring te tekenen, maar MoMo Allround heeft niet aan die sommatie voldaan. G.S.M. City vordert in dit geding dan ook een verbod op het inbreukmakend handelen. 

 

De voorzieningenrechter wijst de vorderingen toe omdat MoMo Allround zich niet heeft verweerd tegen de gestelde inbreuken op het merkenrecht, auteursrecht en handelsnaamrecht van G.S.M. City. 

 

IEPT20210316, Rb Den Haag, G.S.M. City v MoMo Allround

 

ECLI:NL:RBDHA:2021:3326