Gedaagde maakt inbreuk op Uniemerk BYEBYE.CAR door gebruik van het teken 'byecar'

13-07-2021 Print this page
Auteur:
Anouck Bakhuis
IEPT20210708, Rb Den Haag, Rodenmors v Byecar

[gedaagde] maakt inbreuk op Uniemerk BYEBYE.CAR van Rodenmors door gebruik van het teken ‘byecar’ in handelsnaam, domeinnaam en op website: teken wordt gebruikt voor dezelfde waren of diensten, dat handelswijze van partijen verschilt is niet relevant, evenmin van belang dat Rodenmors het Uniemerk nog niet heeft gebruikt in het economisch verkeer nu vijfjaarstermijn nog niet is verstreken, sprake van overeenstemming tussen Uniemerk en teken, verwarringsgevaar te duchten, dat website van [gedaagde] nog niet gereed is doet niet aan inbreuk af.

 

MERKENRECHT

 

Kort geding. Rodenmors is houdster van het Uniewoordmerk BYEBYE.CAR, dat op 17 juli 2019 is ingeschreven. Rodenmors heeft het Uniemerk ingeschreven om uitvoering te geven aan de wens om het platform www.ikwilvanmijnautoaf.nl te vervangen door een nieuw online recommerce platform onder het Uniemerk. [gedaagde] runt sinds 1 april 2020 een eenmanszaak, onder meer onder de handelsnaam 'Byecar'. [gedaagde] houdt zich bezig met de handel in en reparatie van personenauto's en lichte bedrijfsauto's. [gedaagde] houdt met zijn domeinnaam byecar.nl, geregistreerd op 13 juni 2020, een website online, waarop het teken byecar.nl staat vermeld. Rodenmors stelt dat sprake is van inbreuk op het Uniemerk. 


De voorzieningenrechter oordeelt als volgt. Het teken 'Byecar' wordt gebruikt voor dezelfde waren of diensten als waarvoor het Uniemerk is ingeschreven. [gedaagde] gebruikt het teken immers om online een platform aan te bieden voor de koop en verkoop van auto's. Dat partijen mogelijk een andere handelswijze hebben, is niet relevant. Evenmin van belang is dat Rodenmors het Uniemerk nog niet in het economisch verkeer gebruikt. De daarvoor geldende vijfjaarstermijn is nog niet verstreken. Het teken stemt overeen met het Uniemerk. De verschillen tussen het Uniemerk en het teken zijn klein. Er is dan ook verwarringsgevaar te duchten en [gedaagde] maakt inbreuk op het Uniemerk. Dat de website van [gedaagde] nog niet gereed is, doet aan dat oordeel niet af. Het teken wordt reeds als handelsnaam gebruikt en de domeinnaam is actief en toont een website waarop het teken wordt gebruikt. Het gevorderde inbreukverbod wordt toegewezen. 

 

IEPT20210708, Rb Den Haag, Rodenmors v Byecar

 

ECLI:NL:RBDHA:2021:7065