Verzenddozen met 80 tekens 'merkenbrij' wekken niet de indruk van economische band

13-09-2021 Print this page
IEPT20210817, Hof Den Haag, Easycosmetic v Coty

Merkenrecht. Op de verzenddozen van Easycosmetics zijn in totaal 80 tekens gelijk aan verschillende merken afgebeeld. Het betreffen merken waaronder producten die worden verkocht die Easycosmetics in haar assortiment heeft (gehad). Het Hof vernietigt het vonnis, wijst het gevorderde af en veroordeelt Coty in de kosten van het geding in eerste aanleg. 

 

MERKENRECHT

 

Volgens de Rechtbank IEPT20200325 heeft Coty gegronde reden zich verzetten tegen gebruik van haar merken op de verpakkingsdozen van Easycosmetics, dat parfums verhandelt die met toestemming in de EER zijn gebracht. Het Hof vernietigt het vonnis, wijst het gevorderde af en veroordeelt Coty in de kosten van het geding in eerste aanleg. 

 

Bij het relevante publiek de - terechte - indruk worden gewekt dat Easycosmetic producten waarvan de merken zijn afgebeeld aanbieden. Er kan niet worden aangenomen dat daardoor bij het relevante publiek de indruk wordt gewekt dat er sprake is van een economische band met alle houders van alle op de verzenddoos afgebeelde merken. Door de handelsnaam en slogan afgebakend van de 'merkenbrei' [sic] te vermelden, springen deze eruit en wordt de aandacht van het publiek primair naar die handelsnaam en slogan getrokken. Pas daarna vallen de afgebeelde merken op, waarvan de kleur slechts gering verschilt van de ondergrond, het geheel ziet eruit als een soort pakpapier. Door deze presentatie zal de indruk ontstaan dat het hier om de verkoper Easycosmetic gaat die cosmetica van vele merken verkoopt.

 

Er kan niet a contrario worden afgeleid dat al sprake is van een gegronde reden indien een wederverkoper een merk in een reclame op een niet in zijn branche gebruikelijke wijze gebruikt.

 

Beeldmerken worden, of zij is gedeponeerd als verkoopdienst of niet, wel gebruikt voor producten en dus voor dezelfde waren als waarvoor de merken zijn gedeponeerd. 
 

IEPT-versie volgt.

 

Lees hier de volledige uitspraak