Handlungsort: de Linkspan lag voor assemblage in Ridderkerk

08-09-2021 Print this page
IEPT20210901, Rb Rotterdam, Ravestein v MacGregor

Bevoegdheidsincident. Onrechtmatige daad. Art. 7 sub 2 Brussel I bis-Vo. Een onder geheimhouding vallend ontwerp van Linkspan gedeeld, de assemblage vond plaats in Ridderkerk. Handlungsort. Rechtbank Rotterdam bevoegd.


AUTEURSRECHT - PROCESRECHT-BEVOEGDHEID

Ravestein en Bouygues zijn een samenwerkingsverband aangegaan in het kader van het Franse aanbestedingstraject “Calais Port 2015”. Ravestein heeft voor dit project een Roll-on/Roll-off Linkspan ontworpen – een linkspan is een soort beweegbare brug tussen wal en schip – en heeft de ontwerptekeningen daarvan onder geheimhoudingsafspraken met Bouygues gedeeld. Bouygues heeft in strijd met haar contractuele verplichtingen informatie en ontwerptekening aan MacGregor verstrekt. 

 

MacGregor maakt inbreuk op het auteursrecht van Ravenstein op het ontwerp van haar linkspan. De linkspan bevond zich medio 2020 op een scheepswerf in Ridderkerk om te worden geassembleerd voordat deze werd getransporteerd naar Calais. Ravestein stelt met succes dat Ridderkerk als Handlungsort moet worden aangemerkt en dat daarom de rechtbank bevoegd is. Incident tot onbevoegdverklaring wordt afgewezen.

 

IEPT-versie volgt
ECLI:NL:RBROT:2021:8482