Staking advertentie, ook waarin SPIDO niet genoemd is

11-01-2022 Print this page
IEPT20220110, Rb Rotterdam, Spido v River Cruise
(Met dank aan Timme Geerlof en Neyruus Moalim, Windt Le Grand Leeuwenburgh)

Gebruik SPIDO in Adwords voor havenrondvaart van River Cruise. Ook zonder vermelding SPIDO in advertentie en op pagina is niet duidelijk of River Cruise een alternatieve aanbieder is. Verbod.

 

MERKENRECHT

 

Spido exploiteert zes schepen waarmee zij rondvaarten in en rond de haven van Rotterdam organiseert. River Cruise biedt toeristische rondvaarten aan zoals de Midgetgolf Parkhaven, Pannenkoekenboot en Splashtours. Zij gebruik Spido als Google AdWord en had een website met URL met uitgang .../spido-rotterdam. 

 

De advertenties waren inbreukmakend en vaststaat dat de betreffende advertenties inmiddels zijn verwijderd. Er is nog wel spoedeisend belang nu er meerdere inbreuken waren en River Cruise aanvankelijk dit heeft ontkend.

 

Het gebruik van het woord Spido als AdWord leidt ertoe dat River Cruise haar advertentie verschijnt als commercieel resultaat. In de advertentie noch op de website staat de naam SPIDO of een verwijzing daarnaar. De normaal geïnformeerde en redelijk oplettende internetgebruiker kan niet weten of River Cruise een derde is of een economisch band heeft met Spido. Het is uit de tekst van de advertentie onvoldoende duidelijk dat het gaat om een alternatieve aanbieder. 

 

Doorslaggevend is dat River Cruise, anders dan Spido, een vrij beschrijvende handelsnaam voert. Iemand die zoekt naar Spido, is op zoek naar een aanbieder van een havenrondvaart of 'river cruise' en dat is precies de dienst van River Cruise.

 

De advertentie doet afbreuk aan de herkomstfunctie van het merk Spido en dient te worden gestaakt, onder last van een dwangsom van 5.000 per dag. Zover het gaat om andere merkinbreuken dan in deze procedure geconstateerd, verbeurt River Cruise een dwangsom eerst nadat Spido haar daarop heeft gewezen om binnen drie werkdagen de inbreuk te staken.


IEPT-versie volgt later
ECLI:NL:RBROT:2022:147

Kopie oorspronkelijk vonnis