Eiwitpoederconcept gebaseerd op standaardverpakkingen niet auteursrechtelijk beschermd

10-11-2022 Print this page
IEPT20221019, Rb Amsterdam, Personal Protein v The Smart Whey

Geen sprake van een auteursrechtelijk beschermd werk. Standaard verpakkingen worden te banaal geacht voor auteursrechtelijke bescherming. Geen auteursrechtelijke bescherming instructievideo. Van het filmpje van Personal Protein zijn alleen enkele screenshots in het geding gebracht en zodoende kan niet worden beoordeeld of het hier gaat om een auteursrechtelijk beschermd werk. Geen sprake van slaafse nabootsing. Duidelijk sprake van inspiratie, maar ook eigen keuzes gemaakt in uitvoering qua maatvoering en kleur.

AUTEURSRECHT - SLAAFSE NABOOTSING

Perosnal Protein produceert en verhandelt sinds 2017 eiwitpoeder en erwtenproteïnepoeder zonder smaak, dat de consument zelf dient aan te lengen en van een smaak naar eigen keuze kan voorzien door het gebruik van vloeibare smaakmakers. The Smart Whey doet dat ook, sinds 2021, beiden hebben een gelijkend pakket met producten.

 

De toezegging van The Smart Whey de producten niet langer in de huidige vorm op de markt te brengen, maken een ondertekende onthoudingsverklaring niet vereist. De nevenvordering voor het doen van opgave gewaarmerkt door een registeraccountant is niet toewijsbaar. 

 

Procedures, werkwijzen, ideeën en concepten kunnen niet auteursrechtelijk worden beschermd. De concrete uitwerking van haar concept van de pot, shakebeker, flesjes en kartonnen doos is gebaseerd op standaardverpakkingen die verkrijgbaar zijn. Deze zijn niet door Personel Protein ontworpen, maar ingekocht bij de groothandel. De vormen van de verschillende verpakkingen zijn gangbaar en banaal. Het etiket van de pot en de flesjes zijn minimalistisch vormgegeven en getuigen (nagenoeg) niet van creatieve keuzes. Het gebruik van verschillende kleuren voor de etiketten op de flesjes ligt voor de hand, nu het in de markt gebruikelijk is dat een smaak met een kleur wordt aangeduid. Het starterspakket wordt in een eenvoudige kartonnen doos aangeboden met een standaardvorm en is aan de binnenzijde bedrukt met een tekst. 

 

Ook de combinatie van pot, shakebeker, flavour shots en starterspakket wordt voorshands te banaal geacht om aangemerkt te kunnen worden als een auteursrechtelijk beschermd werk.

 

The Smart Whey heeft zich duidelijk laten inspireren door het concept van Personal Protein. Maar er zijn ook verschillen; zoals maatvoering en kleurkeuzes bij de smaken. The Smart Whey heeft de grenzen van het toelaatbare niet overschreden. Dus geen slaafse nabootsing.


IEPT20221019, Rb Amsterdam, Personal Protein v The Smart Whey

 

ECLI:NL:RBAMS:2022:5966