Illegale tabaksverwerkingsfabriek opgezet door onveraccijnsde rooktabak merkvervalst verpakken

15-01-2024 Print this page
IEPT20230523, Rb Rotterdam, Golden Virginia

De verdachten hebben een grote partij accijnsgoederen (rooktabak) voorhanden gehad, terwijl die buiten het systeem van de heffing van accijns werd gehouden, en een grote hoeveelheid merkvervalste goederen in voorraad gehad. Gevangenisstraffen van 18 respectievelijk 24 maanden.
 

STRAFRECHT

 

Op 12 december 2017 heeft de politie in de loods aan de [adres02] in Capelle aan den IJssel een tabaksverwerkingsfabriek aangetroffen. In de loods waren verschillende machines, zoals snijmachines en verpakkingsmachines, weegschalen en dozen met lege verpakkingen voor shag met een vals merk erop aanwezig. Verder heeft de politie 27 dozen met in totaal 3000 kilo tabak aangetroffen en een doos waarin met tabak gevulde shagverpakkingen met een vals merk zaten.

 

Op grond van de bewijsmiddelen kan worden vastgesteld dat de verdachte samen met de medeverdachte [medeverdachte01] het initiatief heeft genomen om een illegale tabakverwerkings- fabriek in de loods aan de [adres02] in Capelle aan den IJssel op te zetten. Ter uitvoering van dit gezamenlijke plan heeft de verdachte samen met de medeverdachten [medeverdachte01] en [medeverdachte02] de onveraccijnsde tabak en het vervoer van die tabak naar de loods geregeld en gezorgd voor vervoer naar de loods voor vijf Bosnische mannen, die in de tabakverwerkingsfabriek werkten. Hun werkzaamheden bestonden onder andere uit het snijden van de tabak en de tabak in verpakkingen voor shag met daarop een vals merk doen. Ook de verdachte is in de loods geweest. Zijn DNA is aangetroffen op de plakzijde van een stuk tape, dat op een beveiligingscamera in de loods zat, kennelijk om te voorkomen dat de illegale praktijken die in de loods plaatsvonden op beeld vastgelegd werden.

 

Verdacht heeft in de periode van 10 december 2017 tot en met 12 december 2017 in Nederland, tezamen en in vereniging met anderen, opzettelijk waren, die valselijk zijn voorzien van het merk waarop een ander recht heeft, ente weten handelshoeveelheden verpakkingen (met daarin voor gebruik klaargemaakte shag en/of tabak) met opschrift ‘Golden Virginia’, zijnde een merk waarop een ander recht heeft, in voorraad heeft gehad.

 

Te samen met andere strafbare feiten als zonder accijns invoeren van tabak en/of sigaretten en in bezit hebben van een tweetal stroomstootwapens, wordt er een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden opgelegd. Tweede verdachte krijgt gevangenisstraf van 24 maanden.

 

ECLI:NL:RBROT:2023:6863 , ECLI:NL:RBROT:2023:6862