Op Spanje en VS gerichte online radiozenders maken geen inbreuk op TOP40-Beneluxmerk

23-08-2023 Print this page
IEPT20230607, Rb Midden-Nederland, Top 40 v NED.fm

Geen inbreuk op Top 40-BNL-merken. Mede gerichtheid op het Benelux-gebied niet vast komen te staan: toegankelijkheid website in bepaald land onvoldoende om mede gerichtheid op dat land aan te nemen, website in het Nederlands vanwege doelgroep bestaande uit Nederlandse expats en vakantiegangers in de VS c.q. Spanje, algemene domeinextensie “fm” geen aanwijzing dat de website (mede) is gericht op Nederland en uitingen zichtbaar op website die wijzen op gerichtheid van de websites op de VS c.q. Spanje. Geen inbreuk op databankrechten: recht op exclusief gebruik verloopt na 15 jaar en Top40 heeft niet aangetoond dat recentere hitlijsten één op één overeenkomen. 

MERKENRECHT - DATABANKENRECHT

 

De Stichting Top 40 houdt zich bezig met wekelijkse hitlijst van popmuziek. Zij is houdster van woord(beeld)merk ALARMSCHIJF, TIPPARADE en TOP40. NED.fm is een radiohobbyist met twee online radiozenders. NED.fm licht toe dat hij de online radiozender omstreeks 2011 heeft opgericht vanuit Spanje en dat de radiozender was gericht op de Nederlandstalige Spanjaarden, Nederlandse expats en Nederlandse vakantiegangers in Spanje. In 2013 heeft hij een radiozender opgericht voor Amerikanen. Er is geen geo-blockingsoftware. Dat de websites benaderbaar zijn vanuit de Benelux, is onvoldoende om te concluderen dat de inbreuk in de Benelux plaatsvindt. 

 

Dat 'De NED Top 40' op hetzelfde tijdstip wordt uitgezonden dan de Top 40 op Q-music is onvoldoende. Ook bevatten de sites een Amerikaans telefoonnummer, een Amerikaanse tijdzone vermeld, een .fm of een .es-extentie heeft, en een topografische afbeelding van de VS en Spanje in de websitelogo's. Het voorgaande leidt tot de conclusie dat de Stichting onvoldoende heeft gesteld en onderbouwd dat de websites zich (mede-) richten op de Benelux/Nederland.

Elke week publiceert De Stichting een nieuwe hitlijst. Of daarmee iedere wekelijkse hitlijst een afzonderlijke databank is, kan in het midden blijven. 

 

Indien daar al sprake van is, is het databankrecht na verloop van meer dan 15 jaar vervallen op grond van 6 lid 2 Databankenwet. Voor betreft de hitlijsten minder dan 15 jaar oud, heeft NED.fm toegelicht dat hij zelf de lijsten samenstelt en dat deze één op één niet dezelfde zijn en niet alle nummers van de Stichting terugkomen in zijn lijst. Ter zitting heeft de Stichting geprobeerd te zoeken naar online voorbeelden van recente hitlijsten die NED.fm één op één van haar zou hebben overgenomen, maar dat is niet gelukt. 

 

De rechtbank wijst de vorderingen af en veroordeeld de Stichting Top 40 in de proceskosten €8.086.

 

IEPT20230607, Rb Midden-Nederland, Top 40 v NED.fm


ECLI:NL:RBMNE:2023:2560