Jonger Beneluxmerk Estivant geldt niet tegen ouder handelsnaamrecht van plaatselijke betekenis van Estivotravel

05-09-2023 Print this page
IEPT20230719, Rb Midden-Nederland, Estivant v Estivo

Geen inbreuk op handelsnaamrecht, verwarringsgevaar valt niet te duchten: visueel en auditief zekere mate van overeenstemming tussen ‘Estivant’ en ‘Estivo’. Aard van beide ondernemingen is verschillend. Beide ondernemingen richten zich op een andere doelgroep. Vormgeving van de logo’s en websites verschilt. Geen feitelijke verwarring plaatsgevonden. Geen merkinbreuk: Estivotravel heeft een ouder recht van slechts plaatselijke betekenis.

HANDELSNAAMRECHT - MERKENRECHT

Estivant is opgericht in 2006 en is gevestigd in Nijmegen. Zij houdt zich bezig met het organiseren van reizen voor eenoudergezinnen en singles. Estivotravel is opgericht in 2018 en zij biedt luxe accommodaties aan op campings. 

 

Het verschil zit in de uitgang ‘-vo’ bij de handelsnaam van Estivotravel, dat anders is dan de uitgang ‘-vant’ bij de handelsnaam van Estivant. Ook bevat de handelsnaam nog een tweede woord, namelijk ‘travel’, maar daaraan wordt minder kracht toegekend. De partijen richten zich op een andere doelgroep. Ook verschillen de logo's en de website qua kleuren en stijl van elkaar. Aan vakanties worden namelijk relatief grote geldbedragen uitgegeven en mede daardoor is het boeken van een vakantie in het algemeen een proces waaraan aandacht wordt gegeven en dat lang(er) duurt dan een impulsaankoop. Er is geen verwarringsgevaar te duchten in de zin van artikel 5 Hnw. 

 

Estivant stelt dat Estivotravel met haar teken inbreuk maakt op haar in 2020 geregistreerd woord-beeldmerk. Waartegen Estivotravel aanvoert dat zij beschikt over een ouder (handelsnaam)recht van plaatselijke betekenis in de zin van artikel 2.23 lid 2 BVIE. Daarom kan Estivant niet optreden met haar jonger merk tegen de oudere handelsnaam.

 

Vaststaat dat Estivotravel haar handelsnaam gebruikt sinds 2018 en dus ouder is. Dat zij in 2006 een merk heeft geregistreerd, dat heeft laten verlopen en sinds 2020 weer heeft geactiveerd mag Estivotravel niet baten. Een teken dat als merk wordt beschouwd in rechte geen bescherming kan worden ingeroepen zonder inschrijving daarvan (2.19 BVIE). 

 

De handelsnaam van Estivotravel beperkt zich tot het grondgebied van Nederland en daarmee is ook sprake van een ouder recht dat slechts plaatselijke betekenis heeft. Het vereiste van plaatselijke betekenis houdt in dat het plaatselijke oudere recht geografisch gezien geen betrekking mag hebben op een even groot gebied als het ingeschreven BENELUX-merk van Estivant.

 

Dit betekent dat Estivant Estivotravel niet kan verbieden gebruik te maken van haar teken ter onderscheiding van haar diensten. De vorderingen van Estivant worden afgewezen.

 

IEPT20230719, Rb Midden-Nederland, Estivant v Estivo

 

ECLI:NL:RBMNE:2023:3642