Partijen zijn langzaamaan steeds meer in elkaars vaarwater gekomen

12-09-2023 Print this page
IEPT20230905, Rb Amsterdam, Medex BV v Medex Trade

MEDEX is sinds 1981 cosmeticaproducent. Medex Trade is sinds 1954 Sloveense producent van voedingsmiddelen. Partijen zijn langzaamaan steeds meer in elkaars vaarwater gekomen, zowel geografisch als met de aard van hun producten, ook omdat Medex Trade duurdere producten met een “sjiekere” uitstraling ging verkopen. Beiden hebben merken. Omdat Medex Trade op haar website leveringen van cosmetica-producten in België, Nederland en Luxemburg mogelijk maakten, pleegt ze merkinbreuk. Zij dient deze te staken en de websitebestelmogelijkheden voor de cosmetica aan te passen.

MERKENRECHT

 

Eiser is sinds 1981 producent en groothandel in cosmetica onder de handels- en merknaam MEDEX. Medex Trade is sinds 1954 een Sloveense producent van voedingssupplementen en cosmetica en heeft EU-beeldmerken geregistreerd. Partijen hebben onderhandeld over een zogenoemde co-existentieovereenkomt met een verdeling in Oost/West-Europa. 

 

De voorzieningenrechter overweegt dat beide ondernemingen weliswaar geruime tijd bestaan, maar aannemelijk is dat pas in 2020 is geconstateerd dat sprake was van (beweerd) inbreukmakend merkgebruik in de Benelux. Dat dit niet eerder is geconstateerd, kan worden verklaard door het feit dat tot die tijd Medex Trade actief was in Oost-Europa en voornamelijk met voedingssupplementen. Partijen zijn langzaamaan steeds meer in elkaars vaarwater gekomen, zowel geografisch als met de aard van hun producten, ook omdat Medex Trade duurdere producten met een “sjiekere” uitstraling ging verkopen. 

 

De centrale vraag in dit kort geding is of in de Benelux sprake is van een merkinbreuk. Deze vraag is niet te complex om in dit kort geding te beantwoorden.

 

Medex Trade verkoopt via haar websites www.medex.si en www.medexlife.eu en daarop kan een consument aanvinken dat hij of zij de producten in België, Luxemburg of Nederland geleverd wil krijgen. Het gaat dus om het op de markt brengen in de Benelux van identieke waren onder een identiek teken, zodat Medex Trade voorshands merkinbreuk pleegt in de zin van artikel 2:20 lid 2 sub a BVIE. 

 

De voorzieningenrechter beveelt de staking van merkinbreuk in de Benelux voor het verkopen van (enkel) cosmetisch producten. Zij dient de website zodanig aan te passen dat inwoners van de Benelux geen producten geleverd kunnen krijgen en de mogelijkheid tot aanvinken van de Benelux-landen als leveringslocatie.

 

ECLI:NL:RBAMS:2023:5630