Relevante publiek niet bekend met Bloemenwinkel.nl als concurrent van Fleurop

20-09-2023 Print this page
IEPT20230919, Rb Midden-Nederland, Fleurop v Bloemenwinkel.nl

Bloemenwinkel.nl maakt door gebruik “Fleurop” als adword inbreuk op de Fleurop-woordmerken; Aantasting herkomstfunctie ex art. 20 lid 2 sub a BVIE; Consument weet niet dat Bloemenwinkel.nl een concurrerend bezorgnetwerk biedt. Inbreuk op Benelux woord/beeldmerk in de zin van artikel 2.20 lid 2 sub b BVIE; Gevaar voor (indirecte) verwarring; Relevante publiek is niet bekend met bloemenwinkel.nl als een eigen bloemenbezorgnetwerk.

 

MERKENRECHT - GELIJK TEKEN AANGENOMEN

 

Bij het Fleurop-netwerk is een groot aantal bloemisten aangesloten die hun onderneming onder eigen (handels)naam drijven. Bloemenwinkel.nl neemt deel aan een netwerk voor bloemenbezorging waarbij ongeveer 650 Nederlandse bloemisten zijn aangesloten die via bloemenwinkel.nl en florient.nl online geplaatste bestellingen verzorgen. Bloemenwinkel.nl c.s. maakt gebruik van het teken “Fleurop” als adword. Nadat Bloemenwinkel is aangeschreven, zijn de advertenties waarin het woord Fleurop stond, aangepast zodat er geen Fleurop zichtbaar is.

 

De voorzieningenrechter gaat er dan ook vanuit dat de relevante consument die bloemen wil laten bezorgen, en de zoekterm “fleurop” via google zoekt, op grond van zijn algemene marktkennis niet weet dat Bloemenwinkel.nl een concurrerend bezorgnetwerk biedt.

 

Voor het relevante publiek is het moeilijk te weten of Bloemenwinkel.nl een economische band heeft met Fleurop (behorende tot het Fleurop-netwerk) of een concurrent is. Daarmee is de voorzieningenrechter voorshands van oordeel dat de herkomstfunctie van de Fleurop-woordmerken wordt aangetast. Zij maakt hiermee inbreuk op de woordmerken van Fleurop ex sub a.

 

Vanwege de mate van overeenstemming tussen het woord-beeldmerk Fleurop, het gebruik voor soortgelijke waren of diensten en de vaststelling dat het relevante publiek niet bekend is met Bloemenwinkel.nl als een eigen bloemenbezorgnetwerk, is er gevaar voor (indirecte) verwarring bij het relevante publiek te duchten door het gebruik van het adword “fleurop”. Inbreuk ex sub b. 

 

Staking van het teken 'fleurop' als adword. Opgaveplicht voor volledige informatie aantal maal dat de advertenties zijn getoond, de click-through rate en de volledige conversie, het aantal orders en de orderwaarde. 

 

IEPT20230919, Rb Midden-Nederland, Fleurop v Bloemenwinkel.nl

 

ECLI:NL:RBMNE:2023:4800