Inbreuk op DJ-naam DJOKO, maximum aan dwangsommen verlaagd

04-12-2023 Print this page
IEPT20231017, Hof Den Haag, Djoko

Sprake van geldig Uniemerk WILLIAM DJOKO, geen depot ter kwader trouw. 

Djoko was niet bekend met de artiestennaam ‘DJOKO’ door [appellant] en had geen bedoeling hierbij aansluiting te zoeken. 

 

[appellant] kan zich niet beroepen op ouder recht van plaatselijke betekenis. Djoko heeft als eerste handelsnaamrechten verkregen voor zijn gebruik van de naam WILLIAM DJOKO. 

 

Merkinbreuk (sub b). 

Geen sprake van neutralisatie van auditieve en visuele overeenstemming WILLIAM DJOKO en DJOKO door begripsmatig verschil: [appellant] heeft in deze procedure onvoldoende aannemelijk gemaakt dat hij bij het relevante publiek een zo grote bekendheid heeft, dat het overgrote deel daarvan de naam Djoko met zijn persoon in verband brengt. 

Verwarringsgevaar aangenomen. Djoko heeft overigens voorshands voldoende aannemelijk gemaakt dat er gevallen van verwarring zijn opgetreden. 

 

Gebod om te bewerkstelligen dat anderen een handeling verrichten/iets nalaten om iedere inbreuk op het Uniemerk te doen staken, is toelaatbaar, in het bijzonder als het gaat om [appellant]’s managementkantoor en platenlabels, waarmee overeenkomsten zijn gesloten. 

Maximering dwangsommen. Niet proportioneel dat [appellant] voor het verleden al een zeer hoog bedrag aan dwangsommen zou hebben verbeurd

 

MERKENRECHT
 

IEPT20231017, Hof Den Haag, Djoko 
 


Kopie arrest