De climax van het ingezonden verhaal en de speelfilm Yesterday verschillen

30-11-2023 Print this page
IEPT20231115, Rb Amsterdam, X v Universal Studios

Verhaal van [eiser] is een auteursrechtelijk beschermd werk: sprake van voldoende karakteristieke elementen waaruit blijkt dat [eiser] creatieve keuzes heeft gemaakt. Geen sprake van auteursrechtinbreuk, totaalindrukken verschillen: climax en verhaallijnen in speelfilm van Universal verschillen van het verhaal van [eiser].

AUTEURSRECHT

 

Make'n Movies was van 2008-2013 een Australische website waarop iedereen een verhaal voor een film deze gratis kon delen met het publiek. Een verhaal mocht maximaal 500 woorden tellen. De verwachting was dat sommige verhalen werden doorontwikkeld tot een speelfilm of een serie. De Servische X is nooit actief geweest in de filmindustrie en heeft een entry ingestuurd over een muzikaal onderlegde hoofdpersoon die wakker wordt in een wereld waarin The Beatles niet hebben bestaan. Zij heeft Universal aangeschreven dat het verhaal is uitgewerkt tot het filmconcept voor 'Yesterday'. 

 

In Oostenrijk heeft het Handelsgericht en het Oberlandsgericht de aanklacht afgewezen omdat het verhaal niet als auteursrechtelijk beschermd kan worden aangemerkt, en dat op concrete onderdelen diametraal verschilt van de uitwerking. De rechtbank in Parijs heeft de Franse Universal Pictures veroordeeld voor auteursrechtinbreuk op het stripverhaal van Blot (2011) waarin hetzelfde is opgeschreven.


De verhalen vertonen overeenkomsten. Zo gaat het in beide werken om een onsuccesvolle muzikant in een wereld waarin The Beatles nooit hebben bestaan. De muzikant brengt de liedjes van The Beatles uit als waren zij van hemzelf, hij wordt beroem en raakt met zichzelf in de knoop. Toch leiden deze overeenkomsten niet tot de conclusie dat Yesterday inbreuk maakt, omdat in zodanige mate afwijkingen zijn op te merken dat Yesterday een nieuw werk is geworden. De climax van beide werken verschillen. In het verhaal van X merk de hoofdpersoon op dat bepaalde gebeurtenissen van John Lennons leven hem ook overkomen, als dat voortduurt, bestaat de kans dat hij ook wordt vermoord. Vind hij het dat waard om te streven voor het in de wereld brengen van The Beatles-liedjes. Op de sterkdag van John Lennon, tijdens het grootste concert van de hoofdpersoon vindt de apotheose plaats.

 

In Yesterday komt de hoofdpersoon erachter dat zijn jeugdvriendin verliefd is op hem en krijgt last van gewetenswroeging omdat iedereen denkt dat hij de liedjes heef geschreven. De echte John Lennon blijkt nog te leven en de hoofdpersoon zoekt hem op en adviseert voor de liefde te kiezen.

De totaalindrukken verschillen zodanig dat Yesterday als een nieuw oorspronkelijk werk wordt aangemerkt. De vorderingen worden afgewezen. Proceskostenveroordeling voor €17.500. 

 

IEPT20231115, Rb Amsterdam, X v Universal Studios

 

ECLI:NL:RBAMS:2023:7235

Kopie oorspronkelijk vonnis