Geen schorsing vanwege nietigheidsprocedure EUIPO Le Pliage Filet

20-02-2024 Print this page
IEPT20231115, Rb Den Haag, Longchamp v Yehwang

Incident tot schorsing in verband met een later dan de dagvaarding bij het EUIPO aanhangige gemaakte nietigheidsprocedure afgewezen: geen gevaar op tegenstrijdige uitkomsten bij afwezigheid van een reconventionele nietigheidsvordering. Overige incidenten zijn verweren ten gronde die het bestek van incident te buiten gaan.

MODELRECHT - NIETIGHEID MODELRECHT

 

Longchamp brengt tassen in de handel onder de naam Le Pliage. In 2021 introduceerde zij een nieuwe variant 'Le Pliage Filet', zij heeft daarvoor een geregistreerde Gemeenschapsmodel aangevraagd. Yehwang heeft een één-op-één kopie van het ontwerp op de markt gebracht, de Trendy shopper tas. Er is een nietigheidsprocedure bij het EUIPO aanhangig gemaakt nadat de dagvaarding is gestuurd.

 

De bewoordingen van artikel 91 lid 1 GModVo er geen misverstand over laten bestaan dat van een samenloop van een eerdere procedure bij het EUIPO en een latere procedure bij een rechtbank voor het Uniemerk, schorsing van die latere procedure dwingend wordt voorgeschreven.

 

De rechtbank overweegt dat zij de onderhavige procedure niet hoeft te schorsen in afwachting van de uitkomst van de nietigheidsprocedure. Yehwang erkent in haar conclusie van antwoord het model en de auteursrechten en heeft geen reconventionele vordering tot nietigverklaring ingesteld. Het model wordt dus voor rechtsgeldig gehouden.

 

Er bestaat geen gevaar dat de (eind)beslissing van de rechtbank ten aanzien van de geldigheid van het Model strijdig is met de uitkomst van de bij het EUIPO aanhangige nietigheidsprocedure. Niet in te zien is welk belang gediend zou zijn met een schorsing van onderhavige procedure.

 

Er is geen bewijs overlegd van licentiëring en de licentie ex 32 en 33 GModVo niet is ingeschreven en dus niet tegen Yehwang kan tegenwerpen. Dit zijn verweren ten gronde waarvan de beoordeling het bestek van een incident te buiten gaat. Geen niet-ontvankelijkheid.

 

Ook of het ontwerp van de Le Pliage Filet-tas auteursrecht toekomt, gaat buiten bestek van incident. Yehwang wordt veroordeeld in de proceskosten van dit incident van €2.673. De zaak wordt naar de rol verwezen.

 

IEPT20231115, Rb Den Haag, Longchamp v Yehwang


ECLI:NL:RBDHA:2023:17282