Gebruik als merk van RITUAL-tekens door The Body Shop

20-12-2023 Print this page
IEPT20231212, Hof Den Haag, The Body Shop v Rituals

Niet uitgesloten dat het relevante publiek het teken (mede) opvat als aanduiding van herkomst uit een bepaalde onderneming. Er is niet uitsluitend sprake van beschrijvend gebruik. Niet geringe mate van overeenstemming RITUAL-tekens (“relaxing ritual”, “revitalising ritual”, “blisfull ritual” en “firming ritual” en de vertalingen hiervan) en Rituals merken. Reëel (direct en indirect) verwarringsgevaar met bekende merk Rituals door het in het oog springende herhaalde en gelijkblijvende, in hoofdletters gedrukte, woord ‘RITUAL’ in de SOTW-tekens van The Body Shop. Geen sprake van eerlijk gebruik in nijverheid en handel door specifieke en prominente wijze van niet beschrijvend gebruik van de woorden ‘ritual’ en ‘rituals’. Mogelijkheid van schade aannemelijk.Verwijzing naar schadestaat.

 

Gebruik als merk van de woorden RITUAL en RITUALS door The Body Shop. Niet uitgesloten dat het relevante publiek het teken (mede) opvat als aanduiding van herkomst uit een bepaalde onderneming. Er is niet uitsluitend sprake van beschrijvend gebruik. 

 

Niet geringe mate van overeenstemming RITUAL-tekens (“relaxing ritual”, “revitalising ritual”, “blisfull ritual” en “firming ritual” en de vertalingen hiervan) en Rituals merken. 

 

Reëel (direct en indirect) verwarringsgevaar met bekende merk Rituals door het in het oog springende herhaalde en gelijkblijvende, in hoofdletters gedrukte, woord ‘RITUAL’ in de SOTW-tekens van The Body Shop. 

 

Geen sprake van eerlijk gebruik in nijverheid en handel door specifieke en prominente wijze van niet beschrijvend gebruik van de woorden ‘ritual’ en ‘rituals’. 

 

Mogelijkheid van schade aannemelijk.Verwijzing naar schadestaat.


MERKENRECHT 


 

IEPT20231212, Hof Den Haag, The Body Shop v Rituals

ECLI:NL:GHDHA:2023:2689

 

Kopie oorspronkelijk arrest