Staking van FREEZ(1924) op basis van FREEZMIX

04-01-2024 Print this page
IEPT20231213, Rb Den Haag, Kassatly v AZB
(Met dank aan Micheline Don, Parker Advocaten)

Kassatly is houdster van het woordmerk FREEZMIX en diverse beeldmerken voor de frisdranken. Kassatly spreekt AZB aan op het gebruik van het teken FREEZ1924 ook voor frisdranken, omdat Kassatly vindt dat deze tekens teveel lijken op haar merken. De voorzieningenrechter oordeelt dat AZB inbreuk maakt op de merken, omdat de gebruikte tekens te veel op die merken lijken, waardoor verwarring kan ontstaan. Er wordt tevens een stakingsvordering toegewezen. De bestuurder van AZB kan geen persoonlijk ernstig verwijt worden gemaakt. 


MERKENRECHT

Kassatly Chtaura heeft in 2016 een nieuwe frisdrank geïntroduceerd onder het merk FREEZmix. Elk afzonderlijk Kassatly-Beeldmerk bevat het FREEZmix logo, waarbij het woordelement Mix bij een aantal frisdranksmaken dezelfde kleur aanneemt als de kleur van het betreffende frisdrankflesje. ABZ is houdster van woordmerk FREEZ(1924). De Cancellation Division van EUIPO heeft het laatste merk doorgehaald vanwege verwarringsgevaar.
 

AZB voert aan dat FREEZMIX beschrijvend is: Het woordelement FREEZ is afgeleid van de Engelse gangbare term FREEZE, dat ‘koud’, ‘fris’ of ‘verkoelend’ betekent. ‘Mix’ beschrijft dat het drankje bestaat uit verschillende gemixte ingrediënten of smaken of gebruikt kan worden in een mix. Het zal door een niet-verwaarloosbaar deel van het niet-Engelssprekende deel van het relevante publiek dan ook niet worden beschouwd als een typo/misspelling van het Engelse woord ‘freeze’.
 

Het gaat om identieke waren met eenzelfde relevant publiek: de gemiddelde consument van nonalcoholische dranken in de EU. FREEZ en FREEZMIX, waarbij 'MIX' een zwak onderscheidend vermogen heeft, stemmen (gemiddeld) overeen. De visuele overeenstemming wordt nog meer zichtbaar als de Kassatly-Beeldmerken met de Tekens worden vergeleken. De aandacht gaat uit naar het dominerende woordelement FREEZ.
 

De voorzieningenrechter beveelt staking van ‘FREEZ1924’ en ‘FREEZ’, waaronder wijziging van de inschrijving in het handelsregister.

Kopie oorspronkelijke uitspraak