Voldoende aannemelijk dat gedaagden namaakparfums verkochten via Marktplaats

21-12-2023 Print this page
Auteur:
Birgit Kunst-Verboon
IEPT20231220, Rb Den Haag, Coty
(Met dank aan Gie van den Broek, LXA Advocaten)

Vorderingen toegewezen: merkinbreuk staat vast en gedaagden betrokken bij de verkopen van nepparfums.

 

MERKENRECHT

 

Gedaagden verkopen namaakparfums van merken van Coty, onder andere via Marktplaats. 

 

Tussen partijen is niet in geding dat de, namens Coty bij wijze van test, gekochte producten zonder toestemming van Coty of de betreffende merkhouders zijn voorzien van tekens gelijk aan de Uniemerken. Gedaagden betwisten niet dat de verkochte parfums namaakparfums zijn. Merkinbreuk in de zin van artikel 9 lid 2 sub a UMVo staat daarom vast.

 

Gedaagden betwisten wél dat zij bij de verkopen betrokken zijn geweest en dat zij de hiervoor vastgestelde merkinbreuk hebben gepleegd. Naar het oordeel van de rechtbank hebben gedaagden geenszins aannemelijk kunnen maken dat zij niet betrokken zijn geweest bij de verkopen. Coty heeft onder andere onomstotelijk bewezen dat het telefoonnummer dat op het Marktplaatsaccount van de verkoper van de nepparfums was vermeld, vaker door een van de gedaagden is gebruikt en onderdeel vormt van een netwerk van onderling verbonden accounts die betrokkenheid van gedaagde als gemene deler hebben. Zo werd er via dat account een advertentie voor een Vespa scooter geplaatst die geregistreerd stond op naam van gedaagde. Bij dit account hoorde het telefoonnummer dat ook bij de verkoop van de parfums werd gebruikt. De betrokkenheid van de andere gedaagde blijkt onder andere uit een betaalverzoek ten behoeve van haar bankrekening. Deze gedaagde heeft niet voldoende aannemelijk gemaakt dat dit betaalverzoek door iemand anders is doorgestuurd en voor de rechtbank valt ook niet in te zien waarom de verkoper de uitbetaling zou laten verrichten op een bankrekening van iemand anders. 

 

Het gevorderde bevel tot staken en gestaakt houden van de inbreuken wordt toegewezen, net als de gevorderde vernietiging van de namaakparfums en de opgave van gegevens. De advocaatkosten aan de kant van Coty worden teruggebracht naar het maximumbedrag voor een normale bodemzaak conform de indicatietarieven in IE-zaken.

 

Kopie originele vonnis