Parfums in 33 ml flessen aangeboden die Coty niet produceert

04-01-2024 Print this page
IEPT20231220, Rb Den Haag, Coty v marktplaatsaanbieder
(Met dank aan Gie van den Broek, LXA Advocaten)

Marktplaatsaanbieders verhandelen namaakparfums, registratienummer is Coty onbekend danwel dat Coty geen parfums produceert in flessen van 33 milliliter. Coty maakt aannemelijk dat het telefoonnummer toebehoort aan meerdere accounts. Staking bevolen. 
 

MERKENRECHT

 

Coty is een wereldwijd opererend bedrijf dat parfum- en cosmeticaproducten
verkoopt. Zij heeft van diverse merkhouders van exclusieve licenties gekregen voor het produceren en verhandelen van parfums, waaronder van BOSS en CHLOE. Via Marktplaats werd in mei 2020 een proefaankoop gedaan. En in 2022 werden parfums aangeboden in 33 ml flacons. Coty produceert geen parfums in flessen van 33 milliliter.

 

Het marktplaatsaccount gebruikt een telefoonnummer dat is gekoppeld aan het Instagram en Facebook account van X. Op die accounts werd ook een Vespa scooter aangeboden met een kenteken dat is geregistreerd op naam van X. Ook betalingen dienen naar een rekening te gaan op naam van X. Meerdere ondernemingen/accounts hebben met elkaar gemeen dat zij eindigen met de voornaam van X.

 

De tweede testaankoop werd betaald via een betaalverzoek met omschrijving 'broeken'. Dat dit betaalverzoek is doorgestuurd en/of betaald op rekening van een derde die niet bij de verkoop betrokken is, is niet aannemelijk.

 

De rechtbank veroordeelt X tot staking van de merkinbreuken en de nevenvorderingen worden toegewezen: doen van gestaafde opgave, vernietiging van voorraad op straffe van een dwangsom, inclusief winstafdracht en veroordeling in de proceskosten. 

 

IEPT-versie volgt later

Kopie oorspronkelijk vonnis

ECLI:NL:RBDHA:2023:20435