Van Looplabb hoeft niet te worden verwacht een andere dan een rechthoekige brilverpakking te kiezen

12-03-2024 Print this page
IEPT20240227, Hof Den Haag, Izipizi v Looplabb

Geen sprake van merkinbreuk op brilverpakkingen Izipizi op grond van sub c: het voor het middensegment relevante publiek heeft een gemiddeld aandachtsniveau. Verpakkingsmerk Izipizi geen bekend merk. Tevens geen sprake van merkinbreuk op grond van sub b, bestreden vonnis vernietigd: sprake van een zekere mate van overeenstemming tussen de tekens. Geen sprake van reëel verwarringsgevaar bij zowel de witte als de gekleurde verpakkingen van Looplabb. Geen inbreuk op auteursrechten: verpakking is geen auteursrechtelijk beschermd werk, nu de aan de (combinatie van) elementen ten grondslag liggende keuzes niet creatief zijn, dan wel de gekozen vorm banaal of triviaal is. Tevens geen overeenstemmende totaalindrukken. Geen onrechtmatige slaafse nabootsing: geen verwarringsgevaar.
 

MERKENRECHT - VORMMERK

 

Izipizi heeft haar verpakking als Europees vormmerk geregistreerd voor hoezen voor brillen en kartonnen verpakkingen. Looplabb heeft zijn brillen verpakt in een kartonnen doosje waarbij de kleuren van de verpakking correspondeert met de kleur van de bril. Na de procedure bij de rechtbank IEPT20211124 waarbij merkinbreuk ten aanzien van alleen de witte brilverpakking is vastgesteld, vordert Izipizi alsnog gehele toewijzing.

 

Uit de overlegde stukken kan onvoldoende geconcludeerd worden dat het verpakkingsmerk een bekend merk is. Dat zij wereldwijd 5.000 verkooppunten in meer dan 80 landen heeft, geeft nog geen inzicht in het (relatieve) marktaandeel op de desbetreffende markt in de Unie. Ook omzetcijfers, Nederlandstalige tijdschriften of social media content zegt meer iets over de bekendheid van het woordmerk dan over de bekendheid van het verpakkingsmerk.

 

Van een reëel verwarringsgevaar is geen sprake. Er is visueel overeenstemming, maar ook visuele verschillen.
 

De rechthoekige vorm en de gecentreerde bril zijn niet-onderscheidende onderdelen. Terwijl de dominerende bestanddelen, zoals woordelementen, plaatsing, lengte en lettertype afwijken. Ook ontbreekt het leesicoon. Er bestaat geen (indirect) verwarringsgevaar bij de witte verpakkingen. Het merk is ook zonder kleur ingeschreven, terwijl Looplapp vrijwel steeds een gekleurde achtergrond gebruikt. Niet is aangetoond dat een aanzienlijk deel van het publiek het niet in kleur ingeschreven verpakkingsmerk als gevolg van gebruik op ruime schaal in kleur associeert met kleuren.
 

De elementen maken, afzonderlijk noch in combinatie, dat de verpakking een auteursrechtelijk beschermd werk is. Nu de keuze niet creatief zijn, de gekozen vorm banaal of triviaal is.

 

Geen beroep op slaafse nabootsing. Van Looplabb hoeft niet te worden verwacht om zonder aan bruikbaarheid af te doen een andere dan een rechthoekige vorm voor haar brilverpakking te kiezen. In deze vorm past de langwerpige bril en is gemakkelijk stapelbaar en te produceren.  Voor concept of stijlbescherming is onder het leerstuk van slaafse nabootsing geen plaats.

 

Vorderingen afgewezen. Izipizi wordt veroordeeld in kosten van procedure in eerste aanleg en in hoger beroep, voor €26.374,92.

 

IEPT20240227, Hof Den Haag, Izipizi v Looplabb

 

ECLI:NL:GHDHA:2024:310

Lees kopie oorspronkelijke uitspraak hier