Demonstratiemodellen parfums maken inbreuk, de handel op T1-status maakt geen inbreuk

17-05-2024 Print this page
IEPT20240515, Rb Den Haag, Coty v Prestige

Geen Uniemerkinbreuk in de zin van artikel 9 lid 2 aanhef sub a UMVo; Handel in parfumflessen op T1-status niet in de EU in de handel gebracht; De verkoop aan een in de EU gevestigde partij impliceert niet noodzakelijkerwijs dat de goederen in de EU in de handel worden gebracht (Class-criterium). Prestige maakt met het aanbieden van demonstatiemodellen inbreuk op de Coty-merken in de zin van artikel 9 lid 2 aanhef sub a, in samenhang met artikel 15 lid 1 UMVo. Versturen van aanbiedingenlijst zonder voorbehouden kwalificeert als inbreukmakend gebruik. Staking inbreuk en opgaveplicht onder last van dwangsommen.


MERKENRECHT

 

Coty verhandelt parfumflessen voorzien van diverse ingeschreven Uniewoordmerken: Chloe, Davidoff, Hugo (Boss), Joop en Cavalli. Prestige houdt zich bezig met wereldwijde import en export van originele parfums. Aan Romscent heeft Prestige parfumflessen onder T1-status verkocht en geleverd en dus niet in de EU op de markt gebracht.


De parfumflessen bevonden zich weliswaar fysiek op het grondgebied van de EU, maar zijn niet ingevoerd of in de handel gebracht door Prestige. Dat Romscent of anderen de parfum daarna kennelijk heeft omgezet naar T2-status en deze daarmee in de EU in de handel heeft gebracht, kan Prestige niet worden verweten.


De final loading lists, begeleidingsdocumenten toont aan dat de parfumflessen op T1-status zijn geleverd. Dat de facturen aan Romscent geen T1-status vermelden en dat Romscent niet op de hoogte zou zijn gebracht van enig douanerechtelijk voorbehoud doet hier niets aan af.


Nu Prestige de parfumflessen niet in de EU in de handel heeft gebracht en de verkoop en levering aan het Roemeense Romscent dit ook niet noodzakelijkerwijs impliceerde, is geen sprake van merkinbreuk op in de zin van artikel 9 lid 2 aanhef sub a UMVo en zullen de vorderingen die hierop gegrond zijn worden afgewezen.


De rechtbank is van oordeel dat het versturen van deze aanbiedingenlijst kwalificeert als inbreukmakend gebruik, nu uit de lijst niet blijkt dat de demonstratiemodellen worden aangeboden op uitsluitend T1-douanestatus, noch dat deze uitsluitend bestemd zijn voor de niet-EER markt of niet in de EU mogen worden aangeboden of verkocht. Wanneer niet dergelijke voorbehouden zijn gemaakt, is sprake van een aanbod dat mede is gericht op verkoop in de EU.


Staking inbreuk en opgaveplicht onder last van dwangsommen.
 

IEPT20240515, Rb Den Haag, Coty v Prestige

 

ECLI:NL:RBDHA:2024:7250