Gerecht EU: Big Mac-merkregistratie voor kipproducten geschrapt

12-06-2024 Print this page
IEPT20240605, Gerecht EU, Supermac's v McDonalds

Het Gerecht is niet overtuigd dat McDonald’s het gebruik van het EU-merk Big Mac heeft aangetoond voor producten en diensten gedurende een ononderbroken periode van vijf jaar. Supermac’s, een Ierse fastfoodketen, had in 2017 een verzoek tot nietigverklaring van het merk ingediend, met het argument dat het merk niet daadwerkelijk werd gebruikt voor bepaalde producten en diensten (kip producten, kipsandwiches).
 

MERKENRECHT


Het EUIPO heeft dit verzoek gedeeltelijk toegewezen, maar handhaafde de bescherming van het merk voor onder andere voedingsmiddelen bereid uit vlees en gevogelte, en diensten gerelateerd aan restaurantactiviteiten en afhaalmaaltijden.


Het Gerecht heeft deze beslissing echter gedeeltelijk vernietigd en de bescherming verder beperkt. Het oordeelde dat McDonald’s niet heeft bewezen dat het merk daadwerkelijk werd gebruikt voor 'kipsandwiches', 'voedingsmiddelen bereid uit gevogelte' en bepaalde restaurantgerelateerde diensten, inclusief drive-through en afhaalmaaltijden. Het door McDonald’s ingediende bewijs voldeed niet aan de eisen om het gebruik van het merk voor deze specifieke goederen en diensten te bevestigen.


ECLI:EU:T:2024:360 en T-58/23