Juli 2021

Print this page

IEPT 20210721, Rb Den Haag, Airwair v Topshop

De rechtbank is ondanks het terugtreden van Groot-Brittannië uit de Europese Unie internationaal en relatief bevoegd. Terugtrekkingsakkoord bepaalt dat voor procedures die vóór het eind van de overgangsperiode zijn ingeleid, de bepalingen inzake de rechterlijke bevoegdheid van de Brussel I bis-Vo van toepassing zijn. Onderhavige procedure is aangevangen vóór het einde van de overgangsperiode. Inbreuk op auteursrecht Airwars Jadon-laars door de Oslo-laars in Nederland openbaar te maken. Wordt als niet bestreden toegewezen, evenals het inbreukverbod.

 

IEPT20210728, Rb Rotterdam, Hanwha v LONGi

Afgiftebeslag Hanwha op zonnepanelen van LONGi opgeheven voor zover de bestemming van de panelen aantoonbaar gelegen is buiten een octrooiland: geen sprake (meer) van dreigende inbreuk als de zonnepanelen een aantoonbare bestemming in een niet-octrooiland krijgen.

 

IEPT20210728, Rb den Haag, MSAR

Primaire vordering tot niet-ontvankelijkverklaring MSAR afgewezen: materieel geschilpunt dat in de hoofdzaak dient te worden beoordeeld. Vordering [gedaagden] tot oproepen derden in procedure in conventie en reconventie afgewezen: geen aanleiding om Oxbridge, waarvan [gedaagden] stelt dat deze gezamenlijk merkhouder is met MSAR, als derde op te roepen nu vorderingen MSAR in conventie niet gestoeld zijn op de Beneluxmerken en het Uniemerk en ook geen aanleiding daartoe bij eventuele vermeerdering van de grondslag van eis, [gedaagden] heeft geen belang bij haar incidentele vordering tot het oproepen van Oxbridge nu rechtbank het ervoor houdt dat MSAR enig merkhoudster is van de Beneluxmerken, vordering zou eveneens worden afgewezen als Oxbridge wel gezamenlijk merkhouder zou zijn nu op grond van artikel 136 Rv een reconventionele vordering enkel ingediend kan worden tegen de (materiële) eisende procespartij, artikel 118 Rv kan niet worden ingezet om deze regel te omzeilen zodat vervolgens tegen de opgeroepen derde een vordering in reconventie kan worden ingesteld, ten aanzien van het Uniemerk, waarvan Oxbridge en MSAR gezamenlijk merkhouder lijken te zijn, heeft te gelden dat artikel 118 Rv niet bedoeld is voor het geval waarin de eisende partij aan haar eigen zijde heeft verzuimd alle (juiste) eisende partijen in het geding te betrekken, ook geen aanleiding om (mede)bestuurders MSAR (en Oxbridge) als derden op te roepen nu geen sprake is van een processueel ondeelbare rechtsverhouding ten aanzien van de Beneluxmerken en het Uniemerk, (mede)bestuurders zijn geen rechthebbenden van de merken.

 

IEPT20210723, Gerecht Aruba, Quarantine Bingo

De door eiser aangeboden Bingo-spellen geen auteursrechtelijk beschermd werk: de door eiser aangegeven kenmerkende elementen (op afstand gespeeld, stilleggen spel als computer registreert dat iemand bingo heeft, inbellen door de winnaar en het thuis bezorgen van de prijs) zijn inherent aan de huidige samenleving waarin talloze diensten online worden aangeboden en niet ingegeven door creatieve keuzes. Voor Free Bingo geldt daarbij nog dat het gratis aanbieden van een bingokaart niet kan worden beschouwd als een creatieve keuze. Dat de spelconcepten zijn ingeschreven bij het Bureau Intellectuele Eigendom Aruba, maakt dat niet anders: de toets van artikel 1 Auteursverordening staat los van de inschrijving van het concept bij het bureau.

 

IEPT20210723, Rb Limburg, Teamleiders.nu v Sky-Walker

Gebod tot staken gebruik van de domeinnamen www.teamleiders.nl en www.teamleider.nu toegewezen: woord teamleider of teamleiders niet louter beschrijvend voor activiteiten van Teamleiders.nu en domeinnamen wijken in geringe mate af van handelsnaam “Teamleiders.nu” waardoor verwarring bij relevante publiek kan ontstaan.

 

IEPT20210722, Rb Den Haag, RDW-adviezen

Bezwaar eiser tegen adviezen Octrooicentrum Nederland - dat de conclusies bij genoemde octrooien vernietigbaar zijn op grond van gebrek aan nieuwheid en inventiviteit (artikel 83 lid 1 ROW)-, niet-ontvankelijk: adviezen hebben geen rechtsgevolg; het zijn geen besluiten zoals bedoeld in artikel 1:3, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht.

 

IEPT20210721, Rb Den Haag, KDE v Belmoca
Geen (indirecte) inbreuk octrooi omdat conclusiekenmerk  bij Belmio-capsules ontbreekt. De vakman zal het kenmerk (ii) dat “de zijwand (43) dusdanig is aangepast, dat tijdens sluiting van het omsluitende deel (2) de zijwand (43) plastisch over de voorste rand (23) van het omsluitende deel (2) wordt getrokken” zo uitleggen, dat de capsulewand door een trekkracht uit wordt gerekt in axiale richting over de rand van het omsluitend deel, met gebruikmaking van de ruimte die zich in axiale richting tussen de capsulewand en de capsulehouder bevindt, in combinatie met een tegenkracht. Wapperverbod afgewezen. Niet gebleken octrooihouder wist, dan wel diende te beseffen, dat een serieuze, niet te verwaarlozen kans bestaat dat het octrooi geen stand zal houden in een procedure  of zijn wederpartij daarop geen inbreuk maakt. 

 

IEPT20210721, Hof Den Haag, Freepublicity.nu v Provincie Zuid-Holland

Appellant heeft een model ontwikkeld voor informatievoorziening voor overheden, waarmee zoveel mogelijk huishoudens te bereiken is door een selectie van huis-aan-huiskranten die samen een optimale dekking bieden. De titellijst voldoet echter niet aan de definitie van een databank. Ook is er geen hergebruik van een substantieel deel van mediakaarten, maar een beperkt relevant deel over huis-aan-huisbladen in de Provincie Zuid-Holland. Hof bekrachtigt het vonnis.

 

IEPT20210720, Rb Oost-Brabant, StichtingKanker.nl v StichtingKanker

StichtingKanker maakt inbreuk op handelsnaamrecht van Stichting Kanker.NL: handelsnamen van StichtingKanker worden gebruikt voor dezelfde soorten diensten en beide organisaties opereren landelijk via internet, handelsnamen van StichtingKanker wijken slechts in geringe mate af van de handelsnaam Stichting Kanker.NL, verwarringsgevaar heeft zich daadwerkelijk voorgedaan en niet relevant dat StichtingKanker de handelsnaam van Stichting Kanker.NL tijdens haar vooronderzoek niet is tegengekomen op het internet.

 

IEPT20210720, Rb Den Haag, Kapsalon Promise v Kapsalon Promise 1

Geen verwarringsgevaar aangenomen tussen handelsnaam Kapsalon Promise VOF en gebruik van handelsnaam door eiseres: aangenomen dat gedaagde als belanghebbende tegen gebruik handelsnaam van de VOF door eiseres opkomt, niet aannemelijk dat de VOF landelijke bekendheid heeft waardoor de handelsnaam geacht wordt in Leiden werking te hebben en geen afspraken over kiezen andere handelsnaam. Verbod op  gebruik handelsnaam Kapsalon Promise 1 door gedaagde toegewezen: eerder rechtmatig gebruik van handelsnaam Kapsalon Promise door eiseres en verwarringsgevaar.

 

IEPT20210720, Hof Den Haag, Airwair v Van Haren

Geen slaafse nabootsing van 1460 boot en varianten door Van Haren: leerstuk van slaafse nabootsing laat geen ruimte voor bescherming van abstracties zoals de ‘trade dress’ of een soort ‘schoen’, of de 1460 boot een eigen gezicht heeft kan in het midden blijven, nu geen sprake is van onrechtmatig handelen verwarringsgevaar niet aannemelijk gelet op verschillen tussen de schoenen, de verkooppresentatie en het verkoopsegment en onvoldoende aannemelijk dat varianten op de 1460 boot een eigen gezicht hebben.

 

IEPT20210720, Rb Amsterdam, SeARCH v BPD en Stijlgroep

Gebod staken inbreuk auteurs- en persoonlijkheidsrechten op het totaalontwerp (Masterplan) voor het project Vlietvoorde afgewezen: Visiedocument met kenmerkende basiselementen is opgesteld door Stijlgroep en partijen verschillen van mening over bijdrage van SeARCH en nader onderzoek naar feiten vereist voor beantwoording vraag of sprake is van gemeenschappelijk auteursrecht. 

 

IEPT20210719, Rb Amsterdam, Youvia v Telefoongids.com

Gedaagde bij verstek bevolen inbreuk op handelsnaam- en merkenrecht DE TELEFOONGIDS van Youvia te staken: het gevorderde komt de voorzieningenrechter niet onrechtmatig of ongegrond voor.

 

IEPT20210714, Rb Den Haag, Stratco v HSWT

Geen inbreuk sub a op HYET-merken door gebruik vooruitlopend op samenwerking: sprake van impliciete toestemming en het gebruik is na beëindiging onderhandelingen binnen een half jaar gestaakt welke termijn door Stratco c.s. redelijk werd geacht. Geen inbreuk sub b op HYET-merken door gebruik van HSWT-teken en HSWT-handelsnaam: geen nawerking doordat geen sprake was van inbreuk en sprake van minimale auditieve en visuele overeenstemming en geen grond voor begripsmatige overeenstemming waardoor geen verwarringsgevaar is te duchten en feitelijke verwarring is gevolg van overname Gravelinesfabriek en afbreken onderhandelingen. Geen inbreuk sub b op HYET-woord-beeldmerk door gebruik HSWT-teken: auditief en visueel nog minder overeenstemming door toevoeging 'Sweet' en verschillende beeldelementen en begripsmatige overeenstemming niet gebleken. Geen beroep op artikel 6:193c en 6:193d BW mogelijk: HSWT c.s. is actief op de zakelijke markt en verkoopt en levert niet aan consumenten. Geen oneerlijke mededinging door onrechtmatig profiteren van investeringen: uitlating over Stratco c.s. door partij buiten deze procedure, overeenkomst tussen Coca Cola en HSWT France niet onrechtmatig jegens Hyet Holding, geen nodeloze verwarring door gebruik HSWT-teken, geen verwarring gesticht door gebruik e-mailadressen van voormalig medewerkers van Hyet Sweet.   

 

IEPT20210713, Hof Den Bosch, Biomet v Heraeus

[H] voldoende rechtmatig belang bewijsbeslag : Biomet sluit zelf niet uit dat er onduidelijkheid bij [H] bestaat over welke vennootschappen betrokken zijn bij de verkoop van de botcementen. Beslag is voldoende bepaald: Enkel de omvang van de in beslag genomen bescheiden brengt niet mee dat niet voldaan is aan de bepaaldheidseis. [H] heeft niet in strijd met artikel 21 Rv gehandeld: niet aannemelijk geworden dat [H] feiten die voor de beslissing van belang zijn niet heeft aangevoerd. Duur beslag wordt beperkt: [H] geen belang bij voorzetting van het verzamelen van materiaal ten behoeve van het beslag op de gegevensdragers.

 

IEPT20210713, Hof Arnhem-Leeuwarden, Beckx v Rubik

Rubik’s Cube zonder kleurvlakken is geen auteursrechtelijk beschermd werk: vormgevingkeuzen van de kubus in hoge mate functioneel bepaald en kinetische aspect van draaiende elementen is het wezenlijke element en functioneel bepaald. Oorspronkelijk karakter Rubik’s Cube komt voort uit de breedte, de kleur en de dikte van de grid tezamen met de kleurtinten rood, groen, geel, blauw, wit en oranje: algemene keuze om iedere deelkubus identificeerbaar is te maken is functioneel en wijze waarop aan de zijvlakken en aan de grid vorm wordt gegeven biedt ruimte voor creatieve keuzen.

 

IEPT20210708, Rb Den Haag, Rodenmors v Byecar

[gedaagde] maakt inbreuk op Uniemerk BYEBYE.CAR van Rodenmors door gebruik van het teken ‘byecar’ in handelsnaam, domeinnaam en op website: teken wordt gebruikt voor dezelfde waren of diensten, dat handelswijze van partijen verschilt is niet relevant, evenmin van belang dat Rodenmors het Uniemerk nog niet heeft gebruikt in het economisch verkeer nu vijfjaarstermijn nog niet is verstreken, sprake van overeenstemming tussen Uniemerk en teken, verwarringsgevaar te duchten, dat website van [gedaagde] nog niet gereed is doet niet aan inbreuk af.

 

IEPT20210707, Rb Den Haag, Kärcher v Varo

Oudste Kleurmerk van Kärcher nietig verklaard: voldoet niet aan vereiste dat het teken duidelijk en nauwkeurig is vast te stellen en op dat vereiste stuit af dat het Oudste Kleurmerk de nauwkeurige weergave ontleent aan het Jongste Kleurmerk. Jongste Kleurmerk is geldig vanwege inburgering in de gehele Benelux in de zin van artikel 2.2bis lid 3 BVIE: al tientallen jaren onafgebroken, consequent en wereldwijd gebruik van Kärcher-geel voor producten voor consumenten en in aanbiedingen, reclame-uitingen en promotiemateriaal en op de website en uit marktonderzoek blijkt dat aanzienlijk deel van de consumenten een Kärcher-gele hogedrukreiniger als afkomstig van Kärcher identificeerde. Beroep op rechtsverwerking slaagt niet: enkel tijdsverloop is niet voldoende en schikking van 2009 was gebaseerd op andere (niet-merkenrechtelijke) grondslag. Varo maakt met de gebruikte kleur geel voor haar Varo-hogedrukreinigers inbreuk op het Jongste Kleurmerk ex artikel 2.20 lid 2 aanhef en onder b BVIE: sprake van identieke waren, namelijk hogedrukreinigers en grote mate van overeenstemming tussen de kleurtinten waardoor sprake is van verwarringsgevaar.

 

IEPT20210707, Rb Midden-Nederland, Multirisk v AVROTROS

Uitzending Opgelicht?! waarin eiser als niet bonafide grondhandelaar wordt neergezet niet onrechtmatig: een afweging van alle omstandigheden van het geval om te bepalen welk recht zwaarder weegt, het recht op vrijheid van meningsuiting Van AVROTROS en het recht op eerbiediging van eer en goede naam valt in het voordeel van AVROTROS uit, het betreft een misstand die door  AVROTROS aan de kaak wordt gesteld, de uitlatingen vinden voldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal, gezien het zakelijk zakelijke aspect moet P zich meer kritiek laten welgevallen dan wanneer het om een hem betreffende privéaangelegenheid ging, AVROTROS heeft P gelegenheid geboden om zich te verweren, dat de opzet en de inleiding objectiever had gekund en op twee punten niet zorgvuldig is, maakt in het licht van het voorgaande niet dat de uitzending in het geheel onrechtmatig is.

 

IEPT20210702, HR, Digital Revolution v Media Concept
Cassatieberoep afgewezen (artikel 81(1) R.O.)