Augustus 2022

Print this page

IEPT20220831, Rb Den Haag, Texaid v Texned

Merken TEXAID hebben onderscheidend vermogen: het merk TEXAID is een niet bestaand woord zonder zelfstandige betekenis. Texned maakt met de TEXNED tekens inbreuk op de merken van TEXAID: het Woordmerk en het Teken stemmen visueel en auditief in grote mate overeen. Verwarringsgevaar te duchten: zelfde markt en grote mate van overeenstemming tussen merk en teken.

 

IEPT20220831, Rb Limburg, Wellcotec

[eiser in conventie, verweerder in reconventie] maakt na beëindiging agentuurovereenkomst inbreuk op auteursrecht Wellcotec: geen sprake van onregelmatige opzegging aan kant Wellcotec, want [eiser in conventie, verweerder in reconventie] heeft geprobeerd te concurreren met Wellcotec en hiervoor gebruik gemaakt van promotiemateriaal van Wellcotec. Voldoende aannemelijk dat [eiser in conventie, verweerder in reconventie] gebruik heeft gemaakt van foto’s van Wellcotec en daarmee inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht van Wellcotec. 

 

IEPT20220831, Rb Den Haag, Graniet Import v Zembla

Zembla heeft door uitzenden van de onrechtmatige uitlatingen van oud OvJ Biezeveld onrechtmatig gehandeld tegenover GIB. Het door Zembla aan Biezeveld voorgelegde feitencomplex gaf een veel te eenzijdig beeld en Zembla heeft vervolgens Biezeveld verzocht dit feitencomplex te kwalificeren. Geen onrechtmatige daad Zembla door niet op eerste verzoek tot rectificatie over te gaan. Rechtbank ziet niet in waarom het enkele feit dat Zembla de hierboven omschreven beschuldigingen niet op eerste verzoek heeft gerectificeerd (omdat zij zich op het standpunt stelde dat zij niet onrechtmatig had gehandeld), maakt dat zij daarmee een zelfstandige onrechtmatige daad tegenover GIB heeft gepleegd. Rectificatie bevolen. Zembla dient op al haar webpagina’s over de Eerste Uitzending en in de montage van die eerste uitzending permanent een rectificatietekst te plaatsen. Overige vorderingen GIB afgewezen.

 

IEPT20220829, Rb Noord-Holland, DGP Race v Premium Sport Travel

Geen sprake van ‘verdere verspreiding’ door PST, vorderingen staken ongeautoriseerde verkoop en verspreiding van toegangskaarten afgewezen: PST hanteert gesloten verkoopsysteem. Geen sprake van merkinbreuk: onvoldoende onderbouwd dat PST de woordmerken van DGP gebruikt. Geen inbreuk op handelsnaamrecht: PST gebruikt ‘Dutch Grand Prix’ niet als naam waaronder zij haar onderneming(en) voert. Inzage en afgifte klantgegevens afgewezen: niet is uitgesloten dat DGP de gegevens zal gebruiken om zich rechtstreeks tot de afnemers van de hospitality arrangementen van PST te wenden met waarschuwingen.

 

IEPT20220817, Rb Den Haag, CS24 v Betty Blue

Betty Blue heeft geen gegronde reden om zicht te verzetten tegen het gebruik van haar merk Elisabetta Franchi voor uitgeputte waren (artikel 15 lid 2 UMVo), door eiser: merk wordt niet zo gebruikt dat een niet bestaande band met de merkhouder wordt gesuggereerd of dat het de reputatie van het merk ernstig schaadt. Geen inbreuk artikel 5 Hnw: eiser voert met het gebruik van domeinnaam geen handelsnaam. Eiser handelt niet anderszins onrechtmatig met het gebruik van de domeinnaam: het via de website, gekoppeld aan de domeinnaam, op rechtmatig wijze kleding van het merk verkopen, levert geen onrechtmatigheid op. Geen noodzaak om Betty Blue te veroordelen tot het intrekken van het verzoek tot wijziging domeinnaamhouder.SIDN zal niet meewerken aan een verzoek tot wijziging van de domeinnaamhouder, totdat de rechter op de vordering van de domeinnaamhouder uitspraak heeft gedaan.

 

IEPT20220817, Hof Arnhem-Leeuwarden, Merkvervalsing waterpijptabak
Strafrecht. Verdachte krijgt een voorwaardelijke straf van 12 maanden voorwaardelijk die niet ten uitvoer wordt gelegd. Tevens een taakstraf van 240 uur voor in voorraad hebben van grote hoeveelheid merkvervalste waterpijptabak van slechte kwaliteit.

 

IEPT20220813, Rb Den Haag, Historicus v Staat der Nederlanden

Databestanden over vrijgegeven en vrijgemaakte slaven niet auteursrechtelijk beschermd. Geen oorspronkelijk werk. Geen inbreuk op een eventueel aan eiser toekomende databankrecht. Zelfs als aangenomen wordt dat aan eiser een databankrecht toekomt, is onvoldoende gemotiveerd gesteld dat de Staat daarop inbreuk heeft gemaakt.

 

IEPT20220810, Rb Den Haag, Floration v RFH

Onder de beschermingsomvang van conclusie 8 (en volgende) van EP 036 van Floration valt verpakking die ethyleenregulerend is en niet enkel ethyleendoorlatend: de gemiddelde vakpersoon zal ethyleendoorlatendheid niet beschouwen als een vorm van ethyleenregulering. Royal Flora Holland maakt met haar verpakkingen voor het langdurige transport van rozen en chrysanten geen inbreuk op octrooi EP036 van Floration: gesteld noch gebleken is dat er naast maatregelen (openingen/gaatjes in de verpakking) die maken dat de verpakking zuurstof- en ethyleendoorlatend is, andere (zoals absorberende) maatregelen in/aan de verpakkingen zijn getroffen bijdragen aan de ethyleenregulatie.

 

IEPT20220803, Rb Midden-Nederland, ERP software
Inzagevordering in informatie van voormalig wederverkoper van software, waarvan is ontdekt dat onrechtmatig gebruik werd gemaakt van software. Licentiesysteem werd omzeild door de systeemdatum handmatig terug te zetten, zodat de datum van verstrijken van de licentie nooit aanbreekt en feitelijk verlengd wordt zonder betaling. Rechtmatig belang voor inschatting rechtspositie inzake auteursrechtinbreuk. Inzage in 18 emails wordt bevolen. 

 

IEPT20220803, Rb Den Haag, SaFirety v Fire-control

SaFirety maakt met gebruik domeinnaam <firecontrol.nl> inbreuk op domeinnaam <fire-control.nl>. Gebruik van de domeinnaam <firecontrol.nl> door SaFirety is nodeloos verwarringwekkend. Geen legitiem belang bij gebruik <firecontrol.nl>. Overdracht domeinnaam op grond van beslisisng WIPO-geschillenbeslechter. 

IEPT20220803, Rb Rotterdam, Xamax v Novolet
Auteursrechtelijke bescherming van advertentietekst op bol.com voor BBQ-handschoenen. Er is sprake van één-op-één overname, inclusief spelfouten. Toewijzing geringe schade in de vorm van gederfde licentievergoeding. Verdere schade en winstafdracht afgewezen.

 

IEPT20220803, Rb Den Haag, VDC v EC

Beschermingsomvang van de gewapperde octrooien beperkt tot nihil. EC behoorde dat te weten. Dreigen met handhaven octrooirechten onrechtmatig. Brief was gericht aan ondernemers die niet juridisch geschoold zijn. VDC uit angst voor beslaglegging niet haar champignonkweekopstelling niet gepresenteerd op beurs. Potentiële klanten blijven weg bij dreigende inbreuk. Wapperverbod en rectificatie kantelbare champignonkweekopstelling. Verbod om mededelingen te doen aan afnemers van VDC c.s. met de strekking dat de kantelbare kweekstellingen van VDC c.s. inbreuk maken op octrooirechten en aanvragen daarvoor van EC c.s.