April 2023

Print this page

IEPT20230427, HvJEU, Castorama Polska

Eiser moet voor informatierecht van artikel Handhavingsrichtlijn aantonen dat hij daadwerkelijk de houder van het betreffende IE-recht is. Dient alle redelijkerwijs beschikbaar bewijsmateriaal te overleggen waarmee de rechter voldoende zekerheid kan verkrijgen dat hij de houder van dat recht is. Het staat aan de verwijzende rechter om te beoordelen of het aan hem gedane verzoek om informatie gerechtvaardigd en evenredig is.

 

IEPT20230427, HvJEU, Legea

Bevoegdheden gezamenlijke merkhouders van een nationaal of Uniemerk worden bepaald door nationaal recht. Het toepasselijke nationale vermogensrecht bepaalt of de beslissing tot verlening of beëindiging van een gebruikslicentie voor een in medehouderschap gehouden nationaal merk of Uniemerk, unanimiteit tussen de medehouders dan wel meerderheid van de stemmen vereist.

 

IEPT20230421, HR, HBM v De Griffier

Onterechte afwijzing van het verzoek de griffier te gelasten alsnog opgave te doen van alle procedures waarin A partij is. Vierledig antwoord op de vraag welke informatie op een informatieverzoek inzake alle procedures waarin een bij naam genoemde natuurlijke persoon (A) partij is of was.

 

IEPT20230420, Rb Amsterdam, BLOX v SocialBlox

Geen merkinbreuk, verwarringsgevaar tussen merk BLOX en teken SocialBlox valt niet te duchten: beschermingsomvang van het woordmerk BLOX is beperkt. Begripsmatig enige mate van overeenstemming. Geen identieke waren of diensten. Activiteiten van beide ondernemingen zijn wezenlijk verschillend. Geen bekend merk, beroep op artikel 2.20 lid 2 onder c BVIE gaat niet op: BLOX bestaat slechts een relatief korte periode. Geen inbreuk op handelsnaamrecht: gelet op verschillen in de aard van de ondernemingen en aanduidingen van de namen, valt verwarringsgevaar niet te duchten. 

 

IEPT20230420, HvJEU, Blue Air v UMCR - ADA

De uitzending van achtergrondmuziek in een vervoermiddel voor passagiers is een mededeling aan het publiek. Het plaatsen aan boord van een vervoermiddel van een geluidsinstallatie en in voorkomend geval software waarmee achtergrondmuziek kan worden uitgezonden, is geen mededeling aan het publiek. Aanwezigheid van een geluidsinstallatie in een vervoermiddel  rechtvaardigt geen weerlegbaar vermoeden dat sprake is van mededeling aan het publiek van muziekwerken.

 

IEPT20230420, Rb Limburg, Pomeranian fokker v Meta Platforms
Fokker van Pomeranian honden vordert dat post en comments op Facebook verwijderd worden. Door de gekozen bewoording is er sprake van een waarschuwing. De uitlatingen zijn weliswaar niet flatteus, maar het recht van meningsuiting omvat ook recht om "to offend, shock or disturb". Geen bewijs of gebruikte screenshot van website auteursrechtelijk is beschermd of valt onder citaatrecht. Vorderingen afgewezen.

 

IEPT20230418, Rb Den Haag, BAM v KWS

Voorlopig deskundigenbericht inzake asfaltscheider KWS afgewezen vanwege onevenredigheid van de over en weer betrokken belangen. Daarvoor is van belang dat BAM haar verzoek baseert op een octrooi waarvan zij weet dat de bescherming (geldigheid) uiterst twijfelachtig is. BAM moet immers sinds de uitkomst van het OCNL-onderzoek hebben beseft dat NL 588 alleen is verleend omdat het een registratie-octrooi betreft. Tegenover het belang van BAM bij de beantwoording van haar vragen, staat het belang van KWS bij het niet prijs geven van informatie over de werking van haar asfaltscheider. De onzekere bescherming van het registratie-octrooi van BAM staat naar het oordeel van de rechtbank niet in verhouding tot het belang van KSW om informatie over haar werkwijze zo veel als mogelijk voor zich te houden. Dat geldt zeker nu BAM met de vragen die zij door de deskundige beantwoord wenst te zien, het gehele productieproces van KWS in kaart wil krijgen.

 

IEPT20230412, Rb Amsterdam, Stichting Expertisebureau Online Kindermisbruik v xHamster

Er is voldaan aan de voorwaarden van artikel 3:305a BW (rechtsvordering ingesteld door een stichting): EOKM heeft geen winstoogmerk, de vorderingen passen binnen haar statutaire doelstelling en de doelstelling wordt feitelijk behartigd. Er is sprake van een band met de Nederlandse rechtssfeer. EOKM heeft voldoende getracht het gevorderde door het voeren van overleg te bereiken. Vorderingen toegewezen, Hammy Media moet aantonen dat vertoonde personen toestemming hebben gegeven: uit eigen stellingen van Hammy Media kan worden afgeleid dat bij het openbaar maken van beeldmateriaal vóór oktober 2021 niet om toestemming van performers is gevraagd. Hammy Media heeft ten aanzien van de tien filmpjes die EOKM in het geding heeft gebracht niet aangetoond dat zij over de vereiste toestemming beschikte. Hammy Media handelt in strijd met AVG: Hammy Media heeft niet de vereiste uitdrukkelijke toestemming voor het verwerken van bijzondere persoonsgegevens. Hammy Media kan zich niet beroepen op aansprakelijkheidsvrijstelling (artikel 6:196c lid 4 BW): Hammy Media voldoet niet aan het vereiste van neutrale dienstverlener.


IEPT20230412, Rb Den Haag, Signify v Luxiona
Nakoming licentieovereenkomst. Verstekzaak. De vordering om eerst bij tussenvonnis een opgavebevel toe te wijzen om daarna royaltyvergoeding te kunnen vorderen afgewezen. Direct eindvonnis.

 

IEPT20230405, Rb Den Haag, Coty Beauty v Giftsandmorenl

Inbreuk Uniemerken parfumproducten. Gedaagde heeft via haar Instagramaccount Giftsandmorenl namaakparfurms verhandeld. Zowel Hugo Boss als Chloé heeft procesvolmacht gegeven aan Coty. De eigen onthoudingsverklaring neemt het belang van Coty niet weg. Winstvordering moet bij staat worden opgemaakt. Concrete stukken met onderbouwde gegevens ontbreken. Staking bevolen.

 

IEPT20230405, Rb Den Haag, Borek v Manutti

Ex parte beschikking wordt herzien en het aan Borek opgelegde bevel wordt vernietigd: voorwerp waarvoor met de modelregistraties bescherming is gezocht, bestaat uit de meubelstukken zoals die zijn afgebeeld. Deauville-collectie van Borek wekt bij de geïnformeerde gebruiker een andere algemene indruk dan de Gemeenschapsmodellen van Manutti. Gevorderde rectificatie door Borek wordt afgewezen: onduidelijk waarom Borek belang heeft bij een rectificatie die zich richt tot bezoekers van de website van Manutti.

 

IEPT20230405, Rb Den Haag, Marchfun v Ziggo
Marchfun, houdster van (inmiddels verlopen) octrooi voor een Service network, spreekt Ziggo aan vanwege octrooiinbreuk met haar WifiSpots-netwerk. De Ziggo WifiSpots zijn geen volwaardig, autonoom, zelfstandig mobiel netwerk. Zij zijn louter access points. Zodoende geen inbreuk. Proceskostenveroordeling €250.000 en kosten TNO-rapport en voor visualisaties.