(d) Vaststelbaarheidseis

Print this page

  naar IE-Beginselen   

Hof van Justitie EU

 

IEPT20040624, HvJEG, Heidelberg Bauchemie

Grafische voorstelling kleuren of kleurcombinaties. Kleuren of kleurencombinaties vormen slechts een merk indien aan drie voorwaarden is voldaan. In de eerste plaats moeten zij als zodanig een teken vormen. In de tweede plaats moet dit teken vatbaar zijn voor grafische voorstelling. In de derde plaats moet dit teken geschikt zijn om de waren of diensten van een onderneming te onderscheiden van die van andere ondernemingen. Een kleur is gewoonlijk niet meer dan een eigenschap van voorwerpen (IEPT20030506). Niet is uitgesloten dat een kleur of kleurencombinatie met betrekking tot een waar of dienst een teken kan vormen. Aangetoond moet worden dat de kleuren of kleurencombinatie in de context waarin zij wordt gebruikt als een teken overkomt. Dat vereiste hoeft tot het te verhinderen dat het merkrecht wordt misbruikt om een ongerechtvaardigd mededingings voordeel te verkrijgen. 

 

IEPT20031127, HvJEG, Shield Mark

Grafische voorstelling klankmerk. Klanken dienen als merk te worden aangemerkt wanneer zij geschikt zijn om de waren of diensten van een onderneming van die van een andere onderneming te onderscheiden en vatbaar zijn voor grafische voorstelling. Een teken dat als zodanig niet visueel waarneembaar is, kan een merk vormen op voorwaarde dat het vatbaar is voor grafische voorstelling, inzonderheid door middel van figuren, lijnen of lettertekens, en die voorstelling duidelijk, nauwkeurig, als zodanig volledig, gemakkelijk toegankelijk, begrijpelijk, duurzaam en objectief is. Wat een klank betreft, wordt niet aan deze voorwaarden voldaan wanneer het teken grafisch wordt voorgesteld door middel van een omschrijving in woorden, zoals de vermelding dat het teken bestaat in de noten die een bekend muziekstuk vormen of in het geluid van een dier, of slechts door middel van een onomatopee zonder nadere precisering dan wel door een opeenvolging van muzieknoten zonder nadere precisering.

 

IEPT20030506, HvJEG, Libertel

Grafische voorstelling kleurmerk. E''''en grafische voorstelling moet een visuele weergave van het teken mogelijk maken, inzonderheid door middel van figuren, lijnen of lettertekens, zodat het teken nauwkeurig kan worden geïdentificeerd. Om haar functie te vervullen moet de grafische voorstelling duidelijk, nauwkeurig, als zodanig volledig, gemakkelijk toegankelijk, begrijpelijk, duurzaam en objectief zijn (IEPT20021212). Een eenvoudig kleurmonster voldoet niet aan deze vereisten.

 

IEPT20021212, HvJEG, Sieckmann

Grafische voorstelling geurmerk. Een teken dat als zodanig niet visueel waarneembaar is, kan een merk vormen, op voorwaarde dat het vatbaar is voor grafische voorstelling. Die grafische voorstelling moet een visuele weergave van het teken mogelijk maken, inzonderheid door middel van figuren, lijnen of lettertekens, zodat het teken nauwkeurig kan worden geïdentificeerd. Deze uitlegging is geboden om de goede werking van het stelsel van inschrijving van de merken te waarborgen. Om te beginnen heeft het vereiste van grafische voorstelling inzonderheid ten doel, het merk zelf af te bakenen, om aldus te bepalen wat precies de bescherming is die het ingeschreven merk de houder ervan verleent. In geval van een olfactorisch teken voldoet  noch een scheikundige formule, noch een beschrijving met woorden, noch het depot van een geurmonster noch een combinatie daarvan aan de vereisten van grafische voorstelling.